1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

MARSH: Ultimii ani au adus un interes crescut al marilor companii pentru D&O. Rolul brokerului a devenit tot mai important

Protectia financiara si continuitatea activitatii sunt foarte importante pentru companii. In acest sens, un rol important il au asigurarile de tip D&O (Directors & Officers Liability) - Raspundere civila a administratorilor si directorilor executivi. Au trecut peste 10 ani de cand aceste polite au devenit obligatorii, insa ele formeaza o piata mica in Romania, dar in continua crestere, companiile fiind mai preocupate de acoperirea riscurilor manageriale, in timp ce asiguratorii si-au diversificat oferta acoperirilor.

"In ultimii ani am asistat la o schimbare a atitudinii companiilor in fata riscurilor dar si la transformarea produselor de asigurare D&O. Companiile sunt mult mai informate si preocupate cu privire la riscurile la care sunt expuse. Deseori companiile solicita majorari ale limitelor de raspundere pentru acest tip de asigurare si sunt mult mai receptive la sfaturile consultantului de risc", a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Antoaneta NEDELCIU, Manager, Finpro&Credit Department, MARSH Romania

"Pe de alta parte, tot mai multi asiguratori sunt deschisi sa coteze pentru companiile din Romania in conditii tot mai acoperitoare, cu clauze diversificate si preturi tot mai reduse. In acest context rolul de consultant al brokerului de asigurare a crescut semnificativ", a adaugat ea.

Antoaneta NEDELCIU a explicat ca asigurarea D&O se poate incheia indiferent de forma de organizare a companiei, precizand ca vorbim de obligativitate doar pentru societatile pe actiuni.

"Cu toate ca, in forma actuala, legislatia prevede obligativitatea incheierii acestui tip de asigurare, normele in vigoare nu prevad penalitati sau vreo limita minima de raspunderepentru care sa se incheie o asigurare. Companiile care incheie astfel de polite sunt cele care sunt preocupate de managementul riscului in general, constientizeaza riscurile la care se expun si iau masuri in consecinta", a mai spus Antoaneta NEDELCIU.

Conform MARSH, prin intermediul acestui tip de asigurare sunt acoperite efectele erorilor produse ca urmare a activitatii de management. Insa, polita D&O nu acopera frauda, actele intentionate, daunele materiale/vatamarile corporale sau circumstantele si solicitarile de despagubire cunoscute in momentul incheierii politei si nici amenzile sau penalitatile fiscale.

Un material amplu despre asigurarile pentru manageri, de tip D&O, cititi in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna aprilie si pe primm.ro.