1asig.ro
1asig.ro

Lupta celei mai puternice banci a lumii cu restul pietei

5 min. / 1.540 cuvinte
Bursele lumii au continuat joi sa inregistreze scaderi dupa ce Federal Reserve, banca centrala a SUA, a decis sa dubleze reducerea de lichiditati pompate in piete la pret aproape zero. Federal Reserve (FED) este cea care emite si pune in circulatie cea mai cautata moneda a lumii.

PROMO


Care mai este miza acum? Sigur nu cele 10 miliarde de dolari luate in plus din portia initiala lunara, de 85 pompate in piata si despre care se stia deja ca vor mai fi 75. Cate sute de miliarde se tranzactioneaza zilnic? S-ar cunoaste lipsa celor 10?

Nu, dar acesta este jocul de-a evitat panica. FED si bancile centrale, in general, cauta s-o evite, jucatorii de pe piata pot intra realmente in panica, dar mari speculatori se mai si prefac.

Miza adevarata este reluarea cresterii economice, in numele careia FED si, cam tarziu, si Banca Centrala Europeana (emitenta de euro), au facut infuziile masive de lichiditati in piata.

in criza, si imediat dupa, nimeni nu mai stia cati bani mai au in realitate ceilalti si nimeni nu mai imprumuta pe nimeni. Statele (ca de aceea au si intrat tarile europene in criza datoriilor) au astupat cat au putu gaurile bancilor lacome, dupa care au ajuns sa le dea banigratis, prin diferite metode.

Au trecut anii (multi) economiile au inceput sa functioneze, panica , atat cat era intemeiata initial, a continuat sa fie un pretext important pentru mari jucatori ai pietelor, chit ca majoritatea banilor nu s-au dus in finantarea companiilor ci in speculatiile care au dus indicii bursieri la maxime istorice, adica peste cele de dinainte de izbucnirea crizei.

Evident economiile lumii nu cresc acum mai bine si mai frumos decat in 2007. si cel mai mult au de suferit economiile emergente ( cele mari, de atractivitatea unei Indii, Chine, Rusii, Brazilii, Turcii si cedle mici). Pentru ca se banii de investitii de acolo se retrag mai intai.

Acesta este rezumatul situatie facut de ziarist. Sa vedem ce spun analistii.

"Raportul intre FED si pietele financiare a atins punctul culminant, iar un deznodamant nefavorabil ar putea determina reintoarcerea la recesiune", spune analistul senior Andrei Radulescu intr-un raport trimis SSIF Broker Cluj Napoca, singurta casa de brokeraj listata ea insasi la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Analistul aminteste si "faptul ca trendurile pe pietele financiare sunt determinate de politicile monetare si asteptarile cu privire la politicile monetare implementate de principalele banci centrale pe mapamond".

"Pietele de actiuni au ratat startul in 2014, notandu-se amplificarea nervozitatii in a doua jumatate a lunii ianuarie, inainte de sedinta FED, in contextul unor evolutii divergente din plan macroeconomic. Aceasta evolutie a fost determinata de asteptarile cu privire la continuarea procesului de normalizare a politicii monetare in Statele Unite, cu impact pentru evolutia viitoare a costului de finantare pe mapamond. Astfel, pietele emergente (in principal economiile cele mai vulnerabile din punct de vedere economic) s-au confruntat cu iesiri bruste de capital. Este si cazul Turciei, unde banca centrala a decis o majorare abrupta a dobanzii de politica monetara pentru a contracara iesirile de capital", mai scrie analistul.

Lumea este ingrijorata, ca si analistul nostru ca, "din august 2007 (momentul debutului crizei) pana in prezent masa monetara din Statele Unite a crescut cu aproximativ 50%, apropiindu-se de pragul de 11 trilioane de dolari. Pe de alta parte, viteza de circulatie a banilor s-a redus cu aproximativ 21% (catre un nivel minim record)".

"Practic, banii circula in prima economie a lumii cu cel mai redus ritm din perioada postbelica".

Iar "expansionismul monetar fara precedent in istoria Statelor Unite nu a determinatcrestere economica", ci "cresteri importante ale preturilor unor active (pietele de actiuni)".

Adica numita "bula speculativa".

FED incearca sa normalizeze relatiile intre economia reala si economia financiara.

Va reusi sa convinga pietele cu privire la faptul ca "economia se afla pe un trend ascendent sustenabil" si ca nu trebuie sa intre in panica si sa prabuseasca bursele?

Reducand suplimentar debitul de bani gratis, FED semnaleaza ca are curaj, pentru ca se bazeaza pe progresele reale ale economiei si ca e nevoie ca sa se puna un pret pe bani.

Razboiul nervilor dintre cea mai puternica banca a lumii si puiata este la apogeu.

1.536 accesari
Sondaj

Cat de des te enervezi atunci cand esti la volan?

- Aproape de fiecare data cand circul cu masina
- Din cand in cand, in functie de conditiile de trafic
- Destul de rar
- Nu ma enervez niciodata cand conduc


PROMO