1asig.ro
1asig.ro

Leonardo BADEA: Investitorii manifesta un interes mai mare pentru produse sofisticate

5 min. / 1.540 cuvinte
Inovatia financiara este, inainte de toate, o oportunitate pe care trebuie sa o valorificam in mod corect, a declarat, miercuri, Leonardo BADEA, Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, in deschiderea celei de-a 17-a reuniuni a Institutului Francofon de Reglementare Financiara (IFREFI), gazduita in acest an de catre ASF la Bucuresti.

PROMO


"Noile tehnologii din categoria blockchain permit cresterea nivelului de securitate a tranzactiilor, fapt care poate duce la cresterea vitezei operatiunilor de decontare si facilitarea accesului la tranzactiile de pe piata de capital, cu efecte evidente asupra eficientizarii intermedierii financiare. O intermediere mai performanta va crea oportunitati pentru ca solutiile bazate pe FinTech sa asigure un acces mai sigur si mai facil la finantare, permitand utilizatorilor sa beneficieze si de avantajele oferite de alte piete", a spus Presedintele ASF.

Conform acestuia, investitorii manifesta un interes din ce in ce mai mare pentru produse sofisticate care creeaza noi oportunitati de investire si asigura un grad mai mare de diversificare a riscurilor. "Fie ca vorbim despre platforme de finantare peer to peer sau finantare participativa (crowd funding), platforme de tranzactionare inovatoare sau ca ne referim la "des actifs cryptographiques et des ICO", varietatea acestor instrumente continua sa creasca", a adaugat el.

"Inovatia financiara nu este un subiect nou. Dar ritmul si amploarea evolutiilor tehnologice in era digitala au crescut considerabil si necesita un raspuns echilibrat al autoritatilor pentru a conferi un caracter adecvat al normelor noastre si al activitatii de supraveghere, astfel ca noile tehnologii in sectorul financiar sa contribuie la cresterea economica, in conditiile asigurarii unui grad corespunzator de protectie a investitorilor", a mai declarat Leonardo BADEA in cadrul evenimentului IFREFI.

Mircea URSACHE, Vicepresedintele ASF, moderatorul reuniunii Institutului Francofon de Reglementare Financiara, a precizat ca, dupa 1989, prezenta economica franceza a crescut in toate sectoarele de activitate, investitiile societatilor de origine franceza, prezente in Romania, fiind de aproape 4 miliarde de euro. "Exista 3.000 de companii cu capital francez care activeaza in tara noastra. Ele ocupa pozitii cheie in economie, in serviciile bancare, industria auto, telecomunicatii, comert, industria de constructii si altele", a adaugat el.

La randul sau, Christian de BOISSIEU, Membru al Colegiului Autoritatii Pietelor Financiare din Franta, Secretariat EFREFI, a subliniat ca provocarea autoritatilor de reglementare este ca imbunatateasca calitatea reglementarii. "Cand vorbesc despre calibrare optima, de calitatea reglementarii bancare si financiare, provocarea cu care se confrunta toate tarile, inclusiv Romania, este cum sa imbunatatim stabilitatea financiara in sensul cel mai larg al termenului, cum sa reducem riscurile sistemice, cum sa gestionam crizele sistemice si cum sa imbunatatim stabilitatea, securitatea financiara" in timp ce avem grija sa existe o finantare adecvata in economia reala", a spus el.Autoritatea de Supraveghere Financiara gazduieste cea de-a XVII-a reuniune a Institutului Francofon de Reglementare Financiara (IFREFI). Conferinta de deschidere a avut loc la Palatul Parlamentului, in sala Drepturilor Omului. Reuniunea de la Bucuresti se desfasoara pe parcursul a trei zile si include atat intalniri intre presedintii autoritatilor de supraveghere, cat si sesiuni de lucru intre experti pe teme de actualitate privind pietele financiare internationale.

In prima zi de dialog cu piata financiara, au fost prezenti si reprezentanti ai BNR, BVB, BRD, ambasadori, dar si alti specialisti din Franta, Belgia, Liban, Camerun, Quebec, Tunisia etc.

IFREFI este o structura de dialog si cooperare care are drept principale obiective schimbul de informatii si experienta intre autoritatile de reglementare din statele membre ale Institutului, precum si elaborarea de studii si cercetari cu privire la pietele financiare.

1.656 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO