1asig.ro
1asig.ro

Intelegere "istorica" incheiata la Paris cu privire la schimbarile climatice

5 min. / 1.540 cuvinte
Aproape 200 de natiuni au adoptat, pe 11 decembrie, primul pact global in ceea ce priveste lupta impotriva schimbarilor climatice, prin intermediul caruia se face apel catre toate tarile din lume sa reduca si, treptat, sa elimine complet emisia gazelor cu efect de sera.

Tratatul, descris drept "istoric, ambitios si echilibrat", precum si drept "un triumf monumental pentru oameni si planeta", a fost construit cu prilejul Conferintei Natiunilor Unite din Paris, care s-a desfasurat intre 30 noiembrie si 11 decembrie a.c. la Paris si care a avut ca principal obiectiv tocmai incheierea unui acord prin care sa fie tinuta sub control cresterea temperaturilor.

Acordul trebuie sa fie ratificat de guvernele individuale - cel putin 55 de tari care produc cel putin 55% dintre emisiile globale de gaze cu efect de sera - inainte de a intra in vigoare in anul 2020.

Conform tratatului, tarile vor fi obligate sa stabileasca obiective de reducere a gazelor si sa le revizuiasca o data la 5 ani, urmarind sa elimine cat mai rapid emisiile de dioxid de carbon. Un alt punct din cadrul acordului obliga tarile sa incerce sa mentina incalzirea globala la "mult sub 2 grade Celsius" si spera sa o limiteze la 1,5 grade Celsius, sperand ca se va ajunge la o lume fara emisii de dioxid de carbon dupa 2050.

In pofida aspectelor pozitive ale intelegerii, specialistii considera ca principala problema a tratatului este ca nu impune sanctuni pentru tarile care nu intreprind masuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

2.342 accesari