Impactul falimentului CARPATICA asupra FGA va fi de 624 milioane de lei - Asigurari -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 
1 EUR = 4.7607 RON
1 USD = 4.2327 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Impactul falimentului CARPATICA asupra FGA va fi de 624 milioane de lei


"Potrivit tuturor evaluarilor ASF, piata asigurarilor poate absorbi implicatiile iesirii CARPATICA Asig din industrie fara afectarea stabilitatii si a functionalitatii sistemului", a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiara intr-un comunicat in care explica si detaliile deciziei legate de CARPATICA Asig.

Pe baza calculelor ASF, Fondul de Garantare a Asiguratilor va suporta, in urma pronuntarii falimentului CARPATICA Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

Politele de asigurare emise de CARPATICA Asig raman in vigoare pana la data expirarii. Societatea avea la data de 30 iunie 2016 un portofoliu de 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA.

Consiliul ASF a hotarat, in sedinta din 27 iulie 2016, retragerea autorizatiei de functionare a societatii CARPATICA Asig, pe baza unui set de rapoarte care au evidentiat starea de insolventa a acesteia, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, in temeiul Legii 503/2004 (republicata) si a Legii 85/2014.

Hotararea ASF de retragere a autorizatiei CARPATICA Asig a avut la baza concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 intocmit de firma MAZARS, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de DELOITTE, precum si cu Raportul de indeplinire de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a mandatului de administrator temporar.

"Toate acestea evidentiaza deteriorarea accentuata a indicatorilor financiari ai societatii, conform situatiilor inregistrate la 31 decembrie 2015, si respectiv la 30 iunie 2016", a explicat ASF.

Astfel, la 31 decembrie 2015, CARPATICA Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei, cu un necesar de capital corespunzator de 690,4 mil. lei (conform cerintelor regimului Solvabilitate I), un coeficient de lichiditate de 0,31 si o marja de solvabilitate de minus 612,9 milioane de lei

In ceea ce priveste situatia financiara la 30 iunie 2016, aceasta s-a mentinut in teritoriul negativ, CARPATICA Asig inregistrand capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 si o marja de solvabilitate de minus 615 milioane de lei.

Potrivit cerintelor regimului Solvabilitate II, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016, necesarul de capital minim (MCR) este de 101,2 milioane de lei, iar necesarul de capital de solvabilitate (SCR) se ridica la 285 milioane de lei, rezultand o nevoie totala de aport de capital in suma de circa 900 de milioane de lei.

"In aceste conditii, analizand raportul de evaluare Deloitte, datele privind situatia societatii, precum si evaluarile efectuate in cadrul Planului de rezolutie elaborat de ASF, Consiliul a constatat ca niciunul dintre cele trei instrumente de rezolutie prevazute de Legea nr.246/2015 nu este aplicabil in cazul CARPATICA Asig prin prisma obiectivului de minimizare a impactului asupra fondurilor de protectie, singura solutie viabila fiind declansarea procedurii de insolventa", a mai precizat ASF.

Conform deciziei ASF, societatea are obligatia ca in termen de 30 de zile de la publicarea documentului in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, in vederea publicarii listei potentialilor creditori in asigurari, conform art. 23, alin.1 din Legea nr. 503/2004 republicata.

Totodata, mandatul FGA de administrator temporar al CARPATICA Asig va fi prelungit in vederea indeplinirii acestei obligatii de catre societate.

Numarul dosarelor de dauna deschise pana la data de 31 mai 2016 se ridica la 26.520.
De asemenea, asiguratorul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proportional cu perioada cuprinsa intre momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a acestora.

Conform legislatiei in vigoare, creditorii de asigurari ai unui asigurator in faliment pot fi despagubiti de catre FGA in limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat.
Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Impactul falimentului CARPATICA asupra FGA va fi de 624 milioane de lei).

Noutati 1asig.ro
» Toate societatile, obligate sa detina asigurare de raspundere profesionala
» 10 milioane de lei pentru asigurarea personalului MApN
» Numarul 9 al revistei "Universul INTER" a fost lansat
» UNIQA Asigurari a platit prima transa de 12,5 mil. lei pentru dauna de la fabrica Solina
» PAID Romania a platit daune de 1,24 mil. lei in T1 2019, de peste 5 ori mai mult decat in urma cu un an
» VIDEO: Paul CARTY: Unele tari aleg sa completeze IDD cu elemente noi, ceea ce nu este un lucru de dorit
» Lege: Persoanele juridice care organizeaza servicii de urgenta au obligatia sa asigure personalul
» TRANSGAZ organizeaza o licitatie pentru achizitionarea de polite RCA
» Insurance Europe saluta revizuirea sistemului de supraveghere financiara la nivel european
» VIDEO: Ce risca un turist care nu are asigurare auto si produce un accident in strainatate?
Share |


Publicat pe 29.07.2016 | 5471 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
1 comentariu
Misu (Anonim) (29.07.2016 09:25)
Pentru posesorii de polite RCA Carpatica sau alte societati
in faliment, recomandarea este sa isi faca inca o polita de
asigurare si sa o denunte pe cea la Carpatica, altfel, in
cayul unui eveniment major, risca sa plateasca ce sare de
100.000 euro.

Mare atentie !


DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM