1asig.ro
1asig.ro

INS: Locurile de munca vacante au scazut cu aproape 8.000 in T4 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
In trimestrul IV 2019, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu aproape 8.000 fata de trimestrul anterior, la 47.100, conform Institutului National de Statistica - INS. Rata locurilor de munca vacante a fost 0,95%, in scadere cu 0,16 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Potrivit INS, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2018, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,25 puncte procentuale (pp), iar numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 11.700.

In trimestrul IV 2019, rate relativ mari ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitati de spectacole, culturale si recreative (1,73%), sanatate si asistenta sociala (1,69%), respectiv in administratia publica (1,68%). Cea mai mare rata a locurilor de munca vacante s-a regasit in alte activitati de servicii (2,39%). In industria prelucratoare s-a concentrat 23,4% din numarul total al locurilor de munca vacante (11.000 de locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,95%.

Sectorul bugetar a insumat putin peste 24% din numarul total al locurilor de munca vacante.

"Prin comparatie cu trimestrul precedent, cea mai semnificativa scadere a ratei locurilor de munca vacante s-a observat in administratia publica (-0,54 puncte procentuale), iar in ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante acesta a cunoscut cea mai relevanta diminuare in industria prelucratoare (-2,6 mii locuri vacante). La polul opus, cele mai semnificative cresteri atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in hoteluri si restaurante (+0,27 puncte procentuale, respectiv +0,6 mii locuri vacante), urmate de agricultura, silvicultura si pescuit (+0,21 puncte procentuale, respectiv +0,2 mii locuri vacante)", marcheaza INS.

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (-1,18 puncte procentuale), respectiv in alte activitati de servicii (-0,96 puncte procentuale). Cea mai relevanta crestere a aceluiasi indicator s-a evidentiat in agricultura, silvicultura si pescuit (+0,29 puncte procentuale). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai importante scaderi au fost inregistrate in industria prelucratoare (-3,9 mii locuri vacante), respectiv in administratia publica (-3,3 mii locuri vacante).

La polul opus, cea mai relevanta crestere s-a regasit in comert (1.000 locuri vacante).

Potrivit INS, in trimestrul IV 2019, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori din punct de vedere al numarului locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (10,4 mii locuri vacante).

Rata locurilor de munca vacante a avut cea mai relevanta crestere pentru ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (1,20%).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au inregistrat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,56%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv in cele de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori (0,54%, respectiv 1,9 mii locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante scaderi atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (-0,36 puncte procentuale, respectiv -3,8 mii locuri vacante), respectiv in cele de ocupatii elementare - grupa majora 9 (-0,17 puncte procentuale, respectiv -1,2 mii locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativa scadere atat a ratei, cat si a numarului locurilor de munca vacante s-a observat in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (-0,53 puncte procentuale, respectiv -5,6 mii locuri vacante).

Cea mai mare crestere a numarului locurilor de munca vacante fata de perioada analizata a fost pentru ocupatiile de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (+0,9 mii locuri vacante, respectiv +0,09 puncte procentuale).

751 accesari