De asemenea, un alt studiu detaliat pe serviciile medicale si pe asigurarile de sanatate realizat in 2019, inainte de pandemia de COVID-19, de catre IRES la solicitarea UNSAR**, indica faptul ca 36% dintre romani considera asigurarile voluntare de sanatate ca fiind solutia preferata pentru a putea accesa servicii medicale mai bune. Potrivit acestuia, doua treimi dintre respondenti (67%) prefera sa aiba acces rapid si garantat la unele servicii medicale incluse in pachetul de baza, cu plata suplimentara pentru proceduri mai sofisticate sau conditii de spitalizare mai bune.
In acelasi timp, 6 din 10 respondenti (61%) au declarat ca ar fi de acord sa plateasca in plus pentru a avea acces la diferite servicii de calitate mai buna intr-un spital de stat, in special pentru conditii mai bune de internare. Aproximativ jumatate dintre intervievati afirma ca ar accepta cresterea costurilor pentru accesul la un anumit medic sau pentru o calitate mai buna a procedurilor medicale mai complexe in cazul in care ar merge intr-un spital de stat.
Serviciile pentru care romanii ar fi dispusi sa plateasca suplimentar, pentru avea acces mai rapid sau a beneficia de o calitate mai buna:
- analizele de laborator (73%)
- cazurile de recuperare medicala (69%)
- imagistica medicala si ambulatoriu de specialitate (67%, respectiv 65%)
- interventii chirurgicale sau spitalizare (64%, respectiv 60%).
In acelasi timp, sistemul public de sanatate ramane principala solutie la care apeleaza romanii atunci cand au probleme de sanatate, fapt intarit si de studiul citat. Acesta arata ca aproximativ 61% dintre intervievati se declara multumiti si foarte multumiti de calitatea acestor servicii.
In ceea ce priveste serviciile de care s-au aratat nemultumiti o mare parte dintre respondenti, acestea sunt:
- durata mare de asteptare in fata cabinetului medical (45%)
- perioada lunga de asteptare pentru programare la medic (44%)
- epuizarea rapida a serviciilor gratuite (43%)
- lipsa igienei din spitale si lipsa dotarilor sau materialelor necesare actului medical (cate 35%).
La finele anului 2019, statisticile privind evolutia pietei de asigurari private de sanatate au indicat prime brute subscrise in valoare de aproximativ 372 milioane de lei, in crestere cu 11% fata de 2018, potrivit datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, aceasta reprezentand o dovada suplimentara a preferintei in continua crestere a clientilor fata de politele voluntare de sanatate.
(*) cf. Barometrului IRES-UNSAR privind Perceptia riscului si cultura asigurarilor din Romania (2020). Studiul a fost realizat pe un esantion de baza de 1.309 persoane cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani si pe un esantion de screening de 2.555 de persoane cu varsta de peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maxima tolerata de +/-2,7% pentru esantionul de baza si de +/-2% pentru esantionul de screening.
(**) cf. Studiului Perceptia romanilor fata de serviciile medicale de baza si asigurarile de sanatate realizat de IRES pentru UNSAR (2019). Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.011 persoane, cu varsta peste 18 ani, reprezentativ la nivel national, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), avand o eroare maxima tolerata de +/-3%.