1asig.ro
1asig.ro

INFOGRAFIC: Cate furturi din locuinte au avut loc in prima jumatate a acestui an?

5 min. / 1.540 cuvinte
Numarul furturilor din locuinte inregistrate in prima jumatate din 2018 a fost in usoara scadere comparativ cu aceeasi perioada din 2017, conform datelor transmise de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) la solicitarea 1asig.ro.

PROMO


Astfel, "in urma consultarii structurii de specialitate din cadrul Politiei Romane a rezultat faptul ca, la nivel national, in primele 6 luni ale anului 2017, au fost sesizate 11.931 de infractiuni de furturi din locuinte, iar in aceeasi perioada a anului 2018, au fost sesizate 11.481 de asemenea infractiuni", a precizat IGPR.

Pe de alta parte, la nivelul Capitalei, numarul furturilor inregistrate in ianuarie - iunie 2018 a fost in usoara crestere, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

"In ceea ce priveste municipiul Bucuresti, in primul semestru al anului 2017, au fost sesizate 736 de infractiuni de furturi din locuinte, iar in aceeasi perioada a anului 2018, au fost sesizate 796 de asemenea infractiuni", arata datele IGPR.

Recomandarile Politiei Romane pentru protejarea locuintei

"Intre calitatea sistemelor de asigurare a protectiei si ingenioziotatea hotilor a fost, dintotdeauna, o acerba competitie. Contrar tuturor evidentelor, din motive greu de inteles, multi detinatori de valori ignora cele mai elementare masuri de autoprotectie, devenind astfel victime sigure", atrage atentia Politia Romana.

Daca locuiti la bloc:
 • montati un interfon la intrarea in scara si utilizati-l in mod corect pentru controlul accesului persoanelor in imobil;
 • asigurati dotarea cu incuietori corespunzatoare a usilor de la subsol, terase sau intrarile supli-mentare;
 • asigurati-va ca dispozitivul de amortizare montat pe usa de intrare asigura o inchidere completa a acesteia;
 • la intrarile in holurile blocului si pe paliere este nevoie de o buna iluminare;
 • instalati un sistem de iluminare automat cu detectia miscarii si un sistem de supraveghere video;
 • montati un sistem de alarma in locuinta dumneavoastra;
 • conectati sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestora;
 • montati o incuietoare de inalta siguranta la usa de acces in locuinta;
 • daca locuiti la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastra tin hotii la distanta.
Daca locuiti la casa puteti monta un sistem de:
 • supraveghere video in exterior, care sa inregistreze orice activitate desfasurata in curtea casei;
 • protectie perimetrala ce avertizeaza asupra patrunderii persoanelor straine in curtea dumneavoastra;
 • iluminare cu senzori de miscare.
Mai multe sfaturi gasiti aici.

Asigurarea locuintei

Riscul de furt din locuinte este acoperit prin asigurarea facultativa a locuintei, care trebuie incheiata impreuna cu asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD), care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren - in limita a 20.000 euro.

Pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative), in primul trimestru din 2018, s-a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise de aproximativ 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform informatiilor publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Si numarul politelor in vigoare (obligatorii + facultative) la finalul lunii martie 2018 era mai mare, ajungand la 3.111.340. Astfel, la sfarsitul lunii martie a.c., erau in vigoare 1.415.262 de polite facultative, fata de 1.400.341 de polite cu un an in urma. In cazul asigurarilor obligatorii de locuinte (polite PAD), administrate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor - PAID Romania, numarul de contracte in vigoare la finalul lunii martie 2018 s-a marit cu 1%, iar primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 5%.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta a fost lansat si campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte". Cea de-a V-a editie a proiectului s-a desfasurat intre 1 si 31 octombrie 2017. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe Facebook.
1.510 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO