1asig.ro

Guvernul asigura plata somajului tehnic in proportie de 75% din salariul brut

5 min. / 1.540 cuvinte
Guvernul a aprobat Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

PROMO


Actul normativ reglementeaza, printre altele, conditiile pentru intrarea in somaj tehnic, continuarea platii unor beneficii sociale, prelungirea in mod automat a unor documente, precum si posibilitatea transmiterii online a actelor necesare pentru obtinerea unor beneficii.

Guvernul a stabilit ca in timpul starii de urgenta, pentru perioada suspendarii contractulu iindividual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii, indemnizatia de care beneficiaza salariatii sa fie suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj. Nivelul indemnizatiei va fi de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat platit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.

De aceste prevederi urmeaza sa beneficieze salariatii angajatorilor care indeplinesc una din urmatoarele conditii:

- intrerup activitatea total sau partial in baza deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta decretate si detin Certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prevazut la art. 12 din Decretul Presedintelui Romaniei nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri elibereaza certificatul de situatii de urgenta conform metodologiei aprobata prin ordin.

- reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 si nu au capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor angajatilor lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizatiei prevazuta pentru cel mult 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca active la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

"O alta masura foarte importanta pe care am luat-o este aceea de a asigura plata somajului tehnic, plata angajatilor care intra in somaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM, prin bugetul de somaj. Practic, aici am luat aceasta decizie pentru ca este clar ca foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie si multe companii nu au capacitate pentru ca li s-au redus veniturile, li s-au redus incasarile, cifra de afaceri, nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajatilor si exista riscul ca angajatii sa fie trimisi in somaj, sa fie dati afara utilizandu-se cazul de forta majora sau sa li se suspende contractele de munca. Decizia este de a platit din bugetul fondului de somaj 75% din salariul brut, cat este, practic, indemnizatia lunara pentru perioada de somaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut", a declarat premierul Ludovic Orban.

"Avem, practic, doua categorii de angajatori. Prima categorie de angajatori este aceea care a fost afectata direct de masuri restrictive care au fost dispuse de autoritati in situatia de urgenta. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, institutii de spectacole, prin suspendarea activitatii pe perioada situatiei de urgenta. Practic, acesti angajatori, aceste companii sau alte categorii de angajatori, ca urmare a masurilor restrictive adoptate de autoritati in baza decretului pentru situatii de urgenta, este clar ca nu isi pot plati angajatii, pentru ca si-au intrerupt temporar, total sau partial activitatea. Ca atare, angajatii acestor companii vor beneficia de plata indemnizatiei pentru somajul tehnic, de 75%", a adaugat el.

Conform acestuia, "a doua categorie de companii sunt companiile care nu au fost afectate direct de masuri restrictive, de masuri dispuse de autoritati pentru a reduce riscul de raspandire a epidemiei, dar fost afectate de diferite consecinte ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de aceasta plata pentru salariatii pe care nu isi mai pot permite sa ii plateasca, ca urmare a afectarii activitatii, companiile vor trebui sa depuna o declaratie pe proprie raspundere, iar conditia de acordare este sa li se fi redus veniturile, sa le fi scazut cifra de afaceri cu un procent de minim 25%".

Seful Executivului a explicat ca, in situatia in care Guvernul ar fi sustinut plata salariului intr-un anumit procent, s-ar fi instituit obligatia angajatilor de a se duce la munca.

822 accesari