1asig.ro
1asig.ro

Grijile financiare genereaza probleme de sananate mentala pentru mai mult de jumatate dintre angajatii din Marea Britanie

Trei cincimi dintre angajatii din Marea Britanie (60%) au avut preocupari financiare care i-au facut sa se lupte cu anxietatea, stresul si depresia, evidentiind legatura puternica dintre sanatatea financiara si cea mentala, arata un studiu realizat de Barnett Waddingham - o companie independenta de consultanta in domeniul serviciilor profesionale din Marea Britanie, specializata in riscuri, pensii, investitii si asigurari.

O cincime (21%) dintre tinerii din generatia Millennials (25 - 34 de ani) spun ca acest lucru se intampla "foarte des", ceea ce face ca aceasta generatie sa fie mai susceptibila de a-si vedea sanatatea mentala afectata din cauza preocuparilor financiare.

Constatarile evidentiaza, de asemenea, faptul ca o bunastare redusa a angajatilor are urmari negative pentru angajatori. Doua cincimi (39%) dintre angajati spun ca sanatatea lor mentala s-a deteriorat ca urmare a faptului ca organizatia lor nu le-a sprijinit bunastarea in timpul pandemiei COVID-19, in vreme ce 30% au cautat un nou loc de munca, iar 25% au lucrat mai putin productiv - ceea ce demonstreaza impactul asupra productivitatii si retentiei.

Angajatii care au fost trimisi in concediu in martie 2020 si au ramas asa pana la jumatatea lui 2021 au fost si mai predispusi sa se confrunte cu griji financiare care au avut impact asupra sanatatii lor mentale, dupa ce s-au confruntat cu o reducere a salariului lunar si cu o perioada prelungita de nesiguranta a locului de munca. 70% dintre angajatii aflati in aceasta situatie subliniaza acest lucru, comparativ cu 55% dintre angajatii care nu s-au confruntat cu reducerea salariilor.

Nivelul creste si in cazul angajatilor cu dizabilitati, dintre care 71% spun ca au avut probleme financiare care i-au facut sa se lupte cu anxietatea, stresul si depresia. Ingrijorator este faptul ca 30% din angajatii cu dizabilitati spun ca aceasta este o situatie cu care se confrunta foarte des. Legatura dintre sanatatea financiara si cea mentala functioneaza si invers, 42% dintre angajati recunoscand ca stresul, anxietatea, depresia sau alta forma de boala mentala cu care se confrunta afecteaza modul in care acestia abordeaza cheltuielile sau gestionarea banilor.

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa creada acest lucru - 46% comparativ cu 36%. Persoanele mai tinere sunt deosebit de predispuse sa resimta efectele bolilor mentale asupra finantelor personale, acest lucru fiind sesizat la 48% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, comparativ cu numai 19% in randul persoanelor trecute de varsta de 65 de ani.

Din nou, este mai probabil ca angajatii cu dizabilitati sa se confrunte cu aceste probleme, comparativ cu cei fara dizabilitati - 60% dintre angajatii cu dizabilitati recunoscand ca bolile mentale afecteaza modul in care abordeaza gestionarea banilor, comparativ cu 40% in randul perssoanelor fara dizabilitati. Similar, 51% dintre angajatii concediati in martie 2021 au indicat ca bolile mentale cu care se confrunta afecteaza modul in care abordeaza gestionarea banilor, aproape dublu comparativ cu numarul angajatilor care nu au fost concediati, 28%.

"Nu se poate minimiza impactul pe care grijile financiare il pot avea asupra sanatatii noastre mentale si a bunastarii generale. Totodata, o sanatate mentala precara poate ingreuna gestionarea eficienta a banilor si sentimentul ca detinem controlul asupra viitorului nostru financiar. De la pandemia COVID-19, tot mai multi angajati au inregistrat o scadere a veniturilor sau schimbari la locul de munca, ceea ce poate pune presiune asupra gospodariilor si familiilor", explica David COLLINGTON - Principal and Head of Benefits Consultancy, Barnett Waddingham.

"Este important ca angajatorii sa acorde prioritate bunastarii angajatilor, nu doar in perioadele de criza economica, ci in mod constant si regulat. Angajatorii au un rol extrem de important de jucat in sprijinirea sanatatii mentale si financiare a oamenilor si, in acest fel, au mult mai multe sanse sa cultive o forta de munca sanatoasa si fericita, care sa lucreze productiv si sa fie loiala organizatiei. Oamenii ar trebui sa simta ca pot cauta sprijin din partea angajatorului lor, daca simt ca nu au o situatie financiara buna si ca acest lucru le provoaca ingrijorare sau stres. Simpla cunoastere a beneficiilor la care au dreptul sau a masurilor de sprijin disponibile poate fi un pas bun pe calea construirii unei rezilientei mai mari", a mai adaugat David COLLNGTON.