1asig.ro
1asig.ro

Dorel DUTA: Profesionalizarea continua a intermediarilor, un plus pentru piata si consumatori

Profesionalizarea continua a intermediarilor de asigurari este un plus castigat si de piata, si de consumatori, a declarat Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, intr-un interviu acordat Publicatiilor XPRIMM.

"Legislatia privind implementarea IDD se adreseaza tuturor persoanelor implicate in activitatea de distributie. Se pune accent pe pregatirea continua a acestor persoane, spre exemplu, parcurgerea in mod obligatoriu a 15 ore de pregatire profesionala anuala, pe modernizarea canalelor de dobandire a cunostintelor, precum si modalitatea de verificare a acestora", a explicat Dorel DUTA.

"In urmatoarea perioada, avem in vedere, prin Casa de Editura UNSICAR, organizarea de cursuri de pregatire pentru membrii asociatiei noastre si nu numai", a adaugat el.

Noua legislatie privind distributia asigurarilor - IDD, care il are in centrul atentiei pe consumator, vine cu o serie de provocari pentru jucatorii pietei, printre care se numara cresterea gradului de profesionalism, fiind impuse noi conditii in ceea ce priveste pregatirea profesionala a intermediarilor de asigurari. Practic, IDD remodeleaza intreaga activitate de distributie.

In ceea ce piveste pregatirea profesionala, se doreste o trecere de la insusirea si examinarea de cunostinte la evaluarea de aptitudini si competente. Toate persoanele implicate in procesul de vanzare au obligatia de conformare pe partea de formare profesionala, IDD aducand o noutate - pe langa certificarea la 3 ani, apare si obligatia de formare profesionala continua anuala de minim 15 ore.

Anual, distribuitorul de asigurari trebuie sa efectueze 15 ore de pregatire profesionala continua, echivalentul a 20 de credite de formare profesionala continua.

Cititi AICI intregul interviu cu Mihai TECAU, Presedinte Directorat, OMNIASIG Vienna Insurance Group. Interviul a fost publicat si in numarul special al Revistei PRIMM Asigurai & Pensii din luna mai 2019.