1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Despagubirile pe malpraxis medical, limitate la 30 de salarii medii brute pe economie

O propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, adoptata de Senat, stabileste ca suma totala a despagubirilor acordate in urma cazurilor de malpraxis medical, inclusiv daune morale, nu poate depasi valoarea a 60 de salarii medii brute pe economie, la valoarea anului in care s-a produs prejudiciul.

Salariul mediu brut pe economie a fost, in decembrie 2014, de 2.358 de lei (aproximativ 575 de euro), conform Institutului National de Statistica. Astfel, despagubirea maxima posibila s-ar situa, in prezent, in jurul valorii de 34.500 de euro.

De asemenea, asiguratorii care incheie contracte de asigurare de malpraxis pentru personalul medical sau pentru furnizorii de servicii de sanatate trebuie sa acopere atat prejudiciul patrimonial, cat si daunele morale solicitate de catre pacient/mostenitori sau stabilite de catre instantele de judecata. In prezent, legea obliga medicii sa isi incheie asigurari pentru malpraxis, fara a se face distinctie intre daunele morale si cele materiale. Astfel, marea majoritatea opteaza pentru o acoperire minima obligatorie, care, de cele mai multe ori, exclude prejudiciile morale. Limitele minime legale actuale sunt de 500.000 de euro pentru spitale, 25.000 de euro pentru un medic si 10.000 de euro pentru o asistenta medicala.

Actul normativ mai stipuleaza ca reclamantii au la dispozitie un termen de cel mult 12 luni de la producerea prejudiciului, respectiv de la data constatarii acestuia, in care pot formula cererea de despagubire.

Procedura de solutionare in amiabil va deveni obligatorie si prealabila cererii de acoperire a prejudiciului.

Se infiinteaza Fondul National de Despagubire pentru Daune Medicale Accidentale


Pentru daunele medicale produse accidental, fara a putea fi constatat un caz de malpraxis, se vor acorda despagubiri din Fondul National de Despagubire pentru Daune Medicale Accidentale (FNDDMA), care va fi administrat de Ministerul Sanatatii.

Fondul va fi alimentat de catre societatile de asigurare care furnizeaza asigurari de malpraxis "din suma anuala ramasa necheltuita dupa ce s-au acordat despagubirile pentru anul respectiv si s-au scazut cheltuielile si beneficiul legal".

Modul de calcul si suma pe care fiecare societate de asigurari va fi obligata sa o verse catre FNDDMA vor fi reglementate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Cine stabileste daca a fost malpraxis?

Daca a fost sau nu un caz de malpraxis va fi stabilit de o comisie de monitorizare si competenta profesionala infiintata in fiecare judet, din care vor face parte reprezentanti ai structurilor judetene ale Ministerului Sanatatii, ai asiguratorului din sistemul de asigurari de sanatate, Colegiului Judetean al Medicilor, Colegiului Judetean al Medicilor Dentisti, al Farmacistilor, ai Ordinului Judetean al Asistentilor si Moaselor si un expert medico-legal. Comisia se va afla sub conducerea unui director adjunct din cadrul directiei judetene de sanatate publica.

Ministerul Sanatatii si ASF vor elabora si aproba normele metodologice de aplicare ale actului normativ, normele de organizare ale FNDDMA, modelul de contract de malpraxis si modelul de formular pentru acordul scris al pacientului cu privire la urmarile procedurii medicale la care va fi supus.

Propunere legislativa va modifica si completa actul normativ in domeniul sanatatii si poate fi vizualizat aici.

Actul normativ a fost trimis mai departe catre Camera Deputatilor, calitate de for decizional, pentru dezbatere si vot in plen.