Date financiare - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor din Romania - 1asig.ro

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 ASF 
 Asiguratori 
 Brokeri 
 Date financiare 
 Organizatii 
 Va recomandam 
 Cariere 
 Job 
 PAD-PAID 
 Opinii 
 Dezbateri 


1 EUR = 4.7582 RON
1 USD = 4.3186 RON


RFI
 

Date financiare

Societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris, in 2017, prime brute in valoare de 9,7 miliarde lei (2,12 miliarde euro), cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent, a anuntat, luni, Autoritatea de Supraveghere Financiara.

O schimbare in tendintele manifestate pe parcursul anilor anteriori este consolidarea segmentului de asigurari de viata, care a inregistrat anul trecut o apreciere semnificativa, de 21% comparativ cu anul 2016. Daca in perioada 2012 - 2014 activitatea de asigurari de viata era in scadere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, incepand cu anul 2015 acest segment si-a reluat cresterea, iar in 2017 evolutia sectorului de asigurari s-a datorat segmentului asigurarilor de viata.

Din totalul primelor brute subscrise in anul 2017 (9,7 miliarde lei), subscrierile pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 98 milioane lei, in scadere cu 21% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (123 milioane lei), conform datelor provizorii publicate de ASF.

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris in baza dreptului de stabilire, pe teritoriul Romaniei, prin intermediul unei sucursale, in anul 2017 un total al primelor brute subscrise de aproximativ 755,6 milioane lei, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Asigurarile auto, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare - Casco) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila pentru autovehicule - RCA) reprezinta aproximativ 74% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurarilor generale si 59% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in anul 2017. Subscrierile aferente clasei A3 au crescut cu 8% in anul 2017 comparativ cu anul anterior, in timp ce subscrierile clasei A10 au scazut in anul 2017 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cu 8%. 

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In anul 2017, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 31 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2017. 


La 31 decembrie 2017 activau pe piata asigurarilor 31 societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 17 au practicat numai activitate de asigurari generale, 8 au practicat numai activitate de asigurari de viata si 6 au practicat activitate compozita.

Asigurari generale (AG)

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre - RCA, A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant - Casco, A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7).

In anul 2017, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale:
  • A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre - RCA, cu un volum al primelor brute subscrise de 3,82 miliarde lei, reprezentand 50% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale;
  • A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,89 miliarde lei, reprezentand 25% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in anul 2017 o crestere cu 8% fata de 2016;
  • A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de circa un miliard de lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale.Asigurari de viata (AV)

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari de viata au inregistrat o crestere de 21% in anul 2017 comparativ cu anul precedent, atingand valoarea de circa 2,02 miliarde lei.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare si respectiv C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii si care impreuna cumuleaza 96% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata. Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Valoarea primelor intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare pentru asigurarile generale si asigurarile de viata fost de 6,15 miliarde lei, in scadere cu 0,86% fata de aceeasi perioada a anului 2016 (6,miliarde lei), potrivit datelor provizorii publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

In anul 2017, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 63,41% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare (9,7 miliarde lei), ceea ce reprezinta o scadere cu 2,77 puncte procentuale, fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2016 (66,18%).

La sfarsitul anului 2017, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 382 debrokeri de asigurare si/sau reasigurare autorizati, din care: 314 societati active, 39 de societati cu activitatea interzisa temporar si 29 de societati cu activitatea suspendata.

Pe primul loc in topul brokerilor s-a mentinut SAFETY, fiind urmat de MARSH si TRANSILVANIA.
PAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM