Cum il poti verifica pe cel care iti vinde o polita de asigurare? - Asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 ASF 
 Asiguratori 
 Brokeri 
 Date financiare 
 Organizatii 
 Va recomandam 
 Cariere 
 Job 
 PAD-PAID 
 Opinii 
 Dezbateri Bucuresti
15
1 EUR = 4.6686 RON
1 USD = 4.0026 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Cum il poti verifica pe cel care iti vinde o polita de asigurare?


Expansiunea rapida a brokerilor de asigurare pe piata din Romania, in special pe segmentul RCA, a dat nastere si la cazuri in care clientii au fost inselati, prin emiterea unor polite de asigurare false. Pe de cealalta parte, brokerii, respectiv asiguratorii, s-au regasit in postura de a nu primi banii aferenti politelor vandute.

Unul din cazurile sonore, de la finele anului trecut, a fost arestarea unor suspecti acuzati de fraude estimate la 1 milion lei. Acestia aveau incheiate contracte de intermediere si emitau in mod fraudulos polite de asigurare, folosindu-se fara drept de identitatea unor persoane ce detin cod RAF autorizate de CSA, respectiv ASF, si intocmind mai multe acte false in numele acestora. Conform unor surse din piata de asigurari, suspectii detineau puncte de lucru in mai multe centre comerciale din Bucuresti, care au continuat sa functioneze si dupa momentul arestarilor.

Asadar, o formula de legitimare este un prim pas pentru a derula o vanzare corecta si in conditii de siguranta. "Cel care vinde asigurarea va trebui initial sa prezinte legitimatia unde apar succinct datele de identificare, cat si acest cod, inainte de a incepe prezentarea unui produs de asigurare", ne-a explicat Octavian TATOMIRESCU, Director General, CAMPION Broker de Asigurare.

Forma, continutul si dimensiunile legitimatiilor pe care trebuie sa le emita brokerii de asigurare (precum si celelalte entitati) pentru personalul propriu, cat si pentru asistentii in brokeraj, au fost stabilite inca din anul 2007, prin Ordinul nr. 10.

"Din pacate, aceste legitimatii sunt foarte usor de falsificat de catre oricine pentru ca forma si dimensiunile prevazute prin ordin nu permit imprimarea lor decat pe suport de hartie, care ulterior se plastifiaza (lamineaza). Tocmai pentru acest motiv, ulterior acestui ordin, am solicitat aprobarea modificarii dimensiunilor, astfel incat legitimatia sa aiba dimensiunile si forma unui card bancar. Oricum, riscul comiterii unor inselaciuni n-ar fi fost exclus nici in aceasta situatie, insa probabil s-ar fi diminuat macar pentru entitatile care ar fi adoptat acest model", a adaugat Romeo BOCANESCU, Directorul General al DESTINE Broker.

"Pe de alta parte, registrul intermediarilor, aflat in administrarea Autoritatii de Supraveghere Financiare, contine informatii cu privire la calitatea intermediarului, data inregistrarii sale in registru, codul unic de inregistrare, dar si despre clasele de asigurari pe care acesta are voie sa le incheie", a mentionat Alexandru APOSTOL, Director General, MAXYGO Broker.

"Cu toate acestea, clientul nu are certitudinea ca agentul/asistentul in brokeraj depune banii mai departe la broker, respectiv asigurator. De aceea, clientul are obligatia sa-si pastreze documentul de plata cu care sa faca dovada ca a achitat primele. Mai departe, raspunderea este a asiguratorului respectiv, a brokerului cu care agentul/asistentul are contract", a explicat Alexandru APOSTOL.

Asadar, polita de asigurare si dovada platii acesteia garanteaza despagubirea prejudiciilor.

"Asiguratorul are contractual obligatia de a plati indemnizatii de despagubire, urmand a se regresa impotriva entitatii ce nu a virat prima de asigurare, conform conditiilor de asigurare prestabilite. Spre exemplu, in baza de date CEDAM administrata de ASF, orice client poate face o interogare asupra propriei polite RCA prin simpla introducere a numarului de inmatriculare. Astfel, isi poate da seama daca este in posesia unei asigurari valabile sau nu", a detaliat Octavian TATOMIRESCU.

Pentru un mai bun control al agentilor, norma ce prevede certificarea celor care vand asigurari a generat o prima triere in randul celor care vor sa faca o cariera in acest domeniu. Insa, "in afara de planurile de instruire ce ar trebui parcurse trimestrial de catre fiecare agent apartinand unui broker, conteaza si modul in care s-a efectuat recrutarea, modul in care agentii sunt coordonati si in care este supervizata activitatea lor", considera Octavian TATOMIRESCU.

"Totodata, apreciem ca trebuie sa se faca demersurile legale in vederea inaintarii in justitie a tuturor acestor cazuri (n. red. de frauda). Vorbim totusi de o frauda, un furt, care trebuie tratat cu maxima seriozitate. La nivelul asociatiei brokerilor exista materializata o lista a tuturor agentilor care nu au un trecut intocmai cu cel solicitat de etica profesionala a activitatii noastre ca intermediari de asigurari", este de parere Octavian TATOMIRESCU.

"Am facut o propunere care cred ca, daca ar fi aplicata, ar putea aduce beneficii intregii piete deoarece toate acele persoane care au comis fraude se pot 'misca liber' in piata, producand prejudicii brokerilor, asiguratorilor, dar si clientilor in anumite situatii. Pentru ca, cel putin in teorie, toate persoanele implicate in procesul de vanzare ar trebui, conform legii, sa fie inscrise intr-unul din registrele electronice deschise si mentinute de ASF, ar fi necesar doar sa se creeze facilitatea consultarii istoricului acestor persoane, in momentul in care un broker sau un asigurator intentioneaza sa le autorizeze. Pe de alta parte, sa fie inscris motivul pentru care se ia masura rezilierii unui contract de intermediere, daca acesta este imputabil agentului sau asistentului", a concluzionat Romeo BOCANESCU.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Cum il poti verifica pe cel care iti vinde o polita de asigurare?).

Noutati 1asig.ro
» Cele mai importante tendinte din piata de brokeraj, dezbatute la Adunarea Generala a BIPAR
» VIDEO: Ce despagubiri a platit PAID Romania in primele cinci luni din 2018?
» Brokerii si asiguratorii au avut o prima intalnire pentru a elabora Ghidul de bune practici pentru asigurarile de garantii
» Banca Mondiala atrage atentia: Bucurestiul este capitala europeana cea mai expusa cutremurelor
» Noi aprobari din partea ASF in conducerea a cinci asiguratori
» 22 de localitati au fost afectate de precipitatii. Atentionari de ploi torentiale si pericol de inundatii!
» Principalele declaratii din a doua zi a Conferintei "Insurance in Azerbaijan: New perspectives", Baku
» Mercer Marsh Benefits: In Romania, costurile cu serviciile medicale au crescut aproape dublu fata de media europeana
» VIG va investi aproape un milion de euro in cinci proiecte de digitalizare
» Circa 1.000 de soferi depistati de politisti sub influenta alcoolului
Share |


Autor: Mihai CRACEA | Publicat pe 16.01.2014 | 23049 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
10 comentarii
Marlen D. (Anonim) (21.02.2014 21:44)
Sunt pe piata atat de multe persoane care incheie asigurari "la negru" incat am ajuns la concluzia ca degeaba au fost infiintate acele cursuri si examene de calificare profesionala. La ce a folosit pentru noi, toti cei care am urmat acele cursuri si am dat examene? Fraier cine va mai da examen peste 3 ani! O sa lucram toti "la negru" ca toti ceilalti care incheie asigurari in toate dughenele, fara niciun cadru legal. Si mai grav este ca habar nu au de legea asigurarilor, fac niste greseli uriase, m-am speriat cand mi-au picat in mana polite incheiate de astfel de "agenti".

axa (25.01.2014 14:00)
Rank comentariu (1 comentariu)
si ce daca

eueueu (Anonim) (21.01.2014 15:07)
Buna ziua, eu am o intrebare ASF-ului, cate controale innopinante a facut pe langa sediile politiei romane ( inmatriculari auto ), nu face nimic dar arata cu degetul catre asiguratori si brokeri.

Florin Stef (Anonim) (18.01.2014 00:28)
Este foarte simplu, verifica-ti asigurarea RCA in baza Cedam dupa nr de inmatriculare si cel mai important este sa ti-o faci cu un profesionist. De preferat un prieten pe care-l poti suna la orice ora.

Florin Stef (Anonim) (18.01.2014 00:21)
Hellooo. Din ce tara vi tu anonimule? Ti se pare ca frauda s-a inventat in Romania. Unde ai gasit tu "polite false"?? Tu ai fost cel pagubit ..... cu polite false?

CONSTANTINESCU GEORGE (Anonim) (17.01.2014 11:44)
Este foarte simplu-orice agent sau agent al
asistentului in brokeraj,trebuie sa detina,expus la loc
vizibil,Cerificatul de absolvire-IMA.Activitatea
trebuie sa se desfasoare in cadrul unor
birouri(vanzarea ca AMBULANT nu se poate desfasura
legal)Sunt brokeri care desfasoara o activitate total
ilegala-retinerea comisioanelor de catre asa numitii
agenti-fara cod RAF,fara plata impozitelor,16% si
respectiv 5,5%.ASF,aici ar trebui sa-i indrepte
atentia!

Florin TALOS (Anonim) (16.01.2014 20:05)
1. Ca sa poata fi falsificate acele legitimatii in primul rand trebuie sa stie toata lumea cum arata. Foarte putini brokeri au emis acele legitimatii. Am intrebat colegi de la cel putini cinci brokeri si nici macar nu stiau ca exista asa ceva. Eu pe a mea am scanat-o si marit la marimea A4 si este pusa in rama pe perete in birou sa o poata vedea cine vrea chiar din strada.
2. Inainte de a verifica ASF sau altcineva respectarea cadrului legal in care isi desfasoara activitatea fiecare asistent in brokeraj ar face bine conducerea brokerilor sa se asigure ca asistentii in brokeraj cu care au contracte nu au pus userele la dispozitia inspectorilor de asigurari din societatile de asigurare, la dispozitia fostilor colaboratori care nu a au mai facut cursurile obligatorii, etc.
3.De asemenea sa vada pe unde vand asistentii in brokeral persoane fizice, in tot felul de dughene pe care scrie simplu "aici asigurari". Vand in birouri comerciale care nu sunt nici puncte de lucru ale brokerilor inregistrate la registrul comertului si ASF nici sediu (punct de lucru)de asistent in brokeraj persoana juridica inregistrat la registrul comertului. Aviz inclusiv celor trei domni care dau sfaturi in articol.
Eu am propus ASF sa dea drept de control din oficiu sau la sesizare privind respectarea cadruluilegal de dasfasurare a activitatii agentilor si asistentilor in brokeraj persoane fizice si juridice si politiei, OPC, corpul de control comercial al primariilor.

dumitrescu (Anonim) (16.01.2014 16:49)
Daca ar fii respectata legislatia in vigoare in speta
sa faca asigurari doar care s-au scolarizat si au
trecut examenul avand si cod RAF poate ca s-ar diminua
furtisagurile .In continuare fac asigurari diverse
persoane neautorizate dar care lucreaza clandestin
pentru diverse firme de asigurare si diversi brokeri cu
contracte fictive ,ca lipesc afise sau promoveaza nu
stiu ce produs etc etc .Deci inclusiv asiguratorii si
intermediarii incurajeaza hotia!Asa ca daca li se mai
trage cate o teapa nu-i bai e de unde .Si ei tepuiesc
la randul lor .Mai ales ASTRA!

eugen (Anonim) (16.01.2014 15:51)
oare la angajarea unor astfel de persoane ca agenti se au in vedere un set minim de masuri de precautie cum ar fi solicitarea cazierului judiciar si eventual fiscal? totusi acestia primesc o gestiune!

Anonim (16.01.2014 15:09)
Bun subiect .Nu este mai simplu ca ASF-ul si cei de
la societatile de asigurari sa-si faca treaba pentru
care sunt platiti, Eu am gasit si trimis polite FALSE
catre O societate de asigurari si au recunoscut ca
sunt false dar nu au luat nici o masura , trebuia sa
ma sune de la ei de la antifrauda , si astazi astept
acel telefon
Se stie in piata ca sunt brokeri care au sute de useri
creati la negru ..........NE PIERDEM TIMPUL


DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM