1asig.ro
1asig.ro

Culturile agricole, afectate de zapada si inghetul din ultima saptamana. Sunt acestea acoperite de asigurarile agricole?

5 min. / 1.540 cuvinte
Temperaturile neobisnuit de scazute de saptamana trecuta, dar si zapada care s-a asternut in unele zone din tara, au afectat culturile agricole din acest an. In aceste situatii, fermierii ar putea fi despagubiti daca au o asigurare agricola, care acopera si aceste riscuri.

PROMO


Pagubele produse culturilor agricole de schimbarile meteo nu au fost calculate deocamdata, urmand a se face in perioada urmatoare, conform Ministerului Agriculturii. Din primele analize, cele mai afectate sunt culturile de vita de vie si rapita, dar si pomii fructiferi care erau infloriti in aceasta perioada. Pierderi ar putea fi inregistrate si in cazul graului, unde, in unele zone, a fost acoperit de zapada.

Cum vin asigurarile in ajutorul fermierilor?

Mihaela COJOCARU, Specialist in asigurari si Trainer in cadrul ISF, a declarat pentru 1asig.ro ca schimbarile meteo care au avut loc in ultima saptamana reprezinta un fenomen neobisnuit pentru Romania. Ea considera ca agricultorii si pomicultorii care au incheiat asigurari speciale, care acopera si riscul de inghet tarziu de primavara, vor fi despagubiti de catre companiile de asigurari.

Si specialistii din cadrul SAFETY Broker au explicat ca inghetul tarziu de primavara este risc asigurat suplimentar pe politele agricole, iar fermierii care si-au asigurat culturile de toamna din timp pot fi despagubiti de societatile de asigurare.

"Fenomenele atmosferice petrecute in cursul saptamanii trecute - zapada, inghet - sunt acoperite de politele de asigurare ale culturilor agricole doar daca asiguratul a achizitionat si clauza de acoperire a inghetului tarziu de primavara. Inghetul tarziu de primavara este fenomenul de scadere a temperaturii, in anotimpul de primavara, a stratului de aer de langa sol, sub limita de rezistenta biologica a plantelor, dupa intrarea acestora in perioada de vegetatie activa; sunt considerate ingheturi tarzii de primavara cele care survin dupa trecerea stabila a temperaturii zilnice a aerului prin media de 10 grade C, cu tendinta de crestere", a declarat Georgeta SARACIN, Claims & Insurance Director, VERASIG.

Conform acesteia, "cu certitudine, fenomenele produse in saptamana trecuta vor produce pagube mai mari decat cele din anii anteriori, datorita intensitatii acestora - in sensul scaderii temperaturii pana sub 0 grade, a intensitatii vantului, a cantitatilor foarte mari de precipitatii - atat ploi cat, mai ales, a zapezii".

"Evenimentele de saptamana trecuta pot fi acoperite de o polita de culturi agricole, prin acordarea riscului de inghet tarziu de primavara solicitat cu data de acoperire care include aceasta perioada. Respectiv, se pot acoperi daunele produse de scaderile de temperatura sub limita de rezistenta biologica, care survin dupa data medie calendaristica de inregistrare a ultimului inghet, asa cum este inscrisa in caracterizarea climaterica a zonelor si localitatilor, dar nu mai devreme de data inscrisa pe polita", a declarat Mihut MARCULESCU, Manager Departament Subscriere in cadrul Gothaer Asigurari Reasigurari.

La randul lor, specialistii in asigurari agricole din cadrul RENOMIA SRBA, spun ca, din pacate riscul de inghet tarziu de primavara este acoperit, de regula, dupa perioada in care au avut loc evenimentele meteo de saptamana trecuta. "Cu exceptia unui singur asigurator ce acopera inghetul, cu care, de altfel, RENOMIA SRBA lucreaza, de la momentul incheierii politei si pana la data de 15 mai, pentru restul asiguratorilor din Romania intre datele de acoperire a riscurilor de inghet de iarna si cel de primavara exista un interval de timp neacoperit prin asigurare; exact aceste zile de ger, viscol si zapezi ce tocmai s-au incheiat. Cu alte cuvinte, cu cateva exceptii ca zonalitate (judete) sau clientii acestui unic asigurator, fenomenele nu se incadreaza in evenimentele asigurate", au explicat acestia.

Cele mai afectate culturi

Georgeta SARACIN a aratat ca ingheturile tardive de primavara sunt periculoase indeosebi pentru culturile iubitoare de caldura si cele legumicole in fazele timpurii de dezvoltare a lor, de exemplu: cele de pomi fructiferi aflate in perioada de inflorire - meri, peri, ciresi, visini -, vita de vie si culturile de cereale.

Totodata, reprezentantii SAFETY Broker sunt de parere ca cele mai afectate culturi sunt vita de vie (mugurii au probleme de la -1 grade C) si livezile (merii infloriti nu mai fac rod la mai putin de -2 grade C). Pentru cultura mare - depinde de cultura, de exemplu: rapita si floarea soarelui sunt afectate atunci cand temperaturile sunt sub 0 grade, doar daca sunt inflorite; iar graul nu are nici o problema.

Specialistii in asigurari agricole din cadrul RENOMIA SRBA considera ca rapita este cea mai sensibila cultura de camp in ceea ce priveste inghetul. "In functie de fenofaza in care se aflau plantele de rapita (acestea fiind diferite in functie de zona sau de contextul meteo in care s-au dezvoltat din toamna pana azi), pierderile pot fi peste 20% sau chiar 100%, acolo unde temperaturile negative au durat mai mult de 2 nopti. Rapita este o planta sensibila, dar care, daca nu este "ucisa", are o mare capacitate regenerativa. Probabil atat asiguratorii cat si fermierii vor tine aceste culturi sub observatie in perioada urmatoare", au spus ei.

"De asemenea, afectata poate fi si productia de fructe. La nivel national, cantitativ probabil se va obtine acelasi nivel de productie, estetic insa fructele vor avea de suferit. Din pacate, inca nu se incheie asigurari agricole in Romania care sa tina cont de pierderea calitatii si, implicit, pierderile financiare pe care le poate avea fermierul cand nu isi poate vinde productia, deoarece nu se incadreaza in diverse standarde de calitate contractate. Pierderi cantitative se vor inregistra atat in zonele in care temperaturile negative au persistat mai mult de 2 zile, precum si in cele in care s-a inregistrat furtuna. Sub acest aspect, furtuna este un risc asigurabil si fermierii vor putea deschide dosare de dauna, acolo unde a fost cazul", au adaugat oficialii RENOMIA SRBA.

Mihut MARCULESCU a precizat ca valul de frig si ninsori din luna aprilie este un fenomen meteo neobisnit pentru aceasta perioada, desi, in general, in lunile aprilie si mai incep sa se vada fenomene atmosferice severe. "In conditiile unor scaderi bruste de temperatura sub limita de inghet, cele mai afectate sunt plantatiile de vii si pomi fructiferi infloriti, si intr-o oarecare masura, celelalte culturi, cum ar fi cultura de rapita, inflorita in aceasta perioada. Evaluarea pagubelor este prematura la acest moment, dar ne asteptam ca cele mai mari daune sa vina din zonele afectate de acest val de frig (Moldova, Nord-Estul Transilvaniei si din zonele cu depresiuni)", a adaugat el.

Specialistii din domeniu spun ca nivelul culturilor agricole asigurate este inca unul redus, aproximativ 30% din culturi fiind protejate printr-o polita dedicata.

5.595 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO