1asig.ro

Crestere surpriza de 11% pe piata asigurarilor in T1

5 min. / 1.540 cuvinte
Dupa scaderile consecutive din T1 2013 si T1 2014, piata locala a asigurarilor a consemnat o crestere aproape neasteptata in perioada ianuarie-martie a acestui an, conform cifrelor centralizate de Insurance Profile. Astfel, 2015 debuteaza cu surpriza placuta a unei urcari de doua cifre, de 11%, totalul pietei de asigurari depasind astfel 500 de milioane de euro.

PROMO


Declinul pietei de asigurari a inceput in 2009, dupa ce primul trimestru al anului 2008 aducea industria asigurarilor la o valoare de peste 650 de milioane de euro. In anii urmatori scaderea s-a adancit, sngura crestere de pprim trimestru fiind consemnata in 2012, cu o urcare de la 492 de milioane de euro pana la 504 de milioane de euro.

Piata a ramas dependenta de evolutia RCA si in acest trimestru, astfel incat, cu subscrieri de aproape 197 milioane de euro, acestea au adus aproape 39% din afacerile cu asigurari in perioada analizata. Cresterea se concretizeaza intr-un plus efectiv de peste 32 milioane de auro fata de totalul consemnat pe RCA in perioada similara a anului trecut.

O alta surpriza placuta vine de la linia asigurarilor de viata care a adus un plus de 11 milioane de euro totalizand un volum al subscrierilor de peste 94 milioane de euro ceea ce reprezinta 18,6% din piata locala. Si asigurarile de incendii si calamitati naturale au contribuit usor la aceasta crestere a pietei cu un plus de aproape 3 milioane de euro. Si asigurarile de sanatate au bifat un plus de 66% chiar daca volumul total al subscrierilor de pe acest segment influenteaza marginal piata locala. Alte doua clase mici au contribuit si ele la sporirea totalului pietei: asigurarile de raspundere civila alaturi de asigurarile de garantii au adus un plus de peste 5 milioane de euro in acest prim trimestru.

Vestea neplacuta a inceputului de an este insa reprezentata de scaderea cu aproape 7 milioane de euuro consemnata pe segmentul asigurarilor auto facultative CASCO, unde asiguratorii au subscris putin peste 92 milioane de euro (-3%), echivalentul a 18% din totalul subscrierilor realizate in perioada analizata.

Primele 10 companii din piata au subscris cumulat in perioada analizata peste 400 milioane de euro, gradul de concentrare al pietei ramanand aproape similar cu cel din primul sfert al anului trecut. Rezultatele complete ale pietei asigurarilor pentru primele trei luni ale anului in curs vor fi publicate integral in numarul 2/2015 al Revistei de Specialitate INSURANCE Profile a carei lansare va avea loc in cadrul celei de-a XVIII-a editii a FIAR.

3.698 accesari