1asig.ro
1asig.ro

Consiliul Concurentei a efectuat inspectii pe piata serviciilor de intretinere a autovehiculelor

5 min. / 1.540 cuvinte
Consiliul Concurentei anunta ca a efectuat inspectii inopinate la sediile unor companii din sectorul auto si ale unor societati de asigurare: Automobile-Dacia, Renault Commercial Roumanie, RCI Broker de Asigurare, RCI Finantare Romania, RCI Leasing Romania IFN, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG Vienna Insurance Group, GROUPAMA Asigurari, UNIQA Asigurari, Asigurarea Romaneasca - ASIROM Vienna Insurance Group, EUROINS Romania Asigurare-Reasigurare.

PROMO


Inspectiile au fost efectuate ca urmare a extinderii investigatiei, declansate in anul 2017, pe piata serviciilor de intretinere si reparare a autovehiculelor din Romania.

Investigatia, care va fi finalizata in acest an, se refera la o posibila participare a companiilor in discutiile/negocierile derulate de Asociatia Concesionarilor Dacia, Renault si Nissan-ACODAREN si membrii acesteia, privind o posibila coordonare pentru stabilirea tarifelor, discounturilor si a altor conditii de tranzactionare.

In cadrul procedurii de investigatie, in anul 2017 au fost efectuate inspectii inopinate la 8 sedii sociale si puncte de lucru ale Asociatiei Concesionarilor Dacia, Renault si Nissan-ACODAREN si ale unora din companiile membre ale acesteia, de la care s-ar fi putut obtine informatii relevante privind posibila intelegere anticoncurentiala.

Companiile RCI Finantare Romania si RCI Leasing Romania IFN nu sunt vizate de investigatia Consiliului Concurentei, dar s-au efectuat inspectii la sediile acestora, in vederea obtinerii tuturor informatiilor necesare evaluarii contextului in care a avut loc posibila fapta investigata.

Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.

In ultimii ani, Consiliul Concurentei a facut o serie de recomandari pentru consolidarea pietei asigurarilor auto obligatorii (RCA) si cresterea gradului de protectie a asiguratilor, unele fiind preluate in legislatia primara si secundara din domeniu. Astfel, in cadrul studiului realizat pe piata asigurarilor auto obligatorii, Autoritatea de Concurenta a constatat ca exista situatii in care se solicita un anumit pret daca cheltuielile de reparatii sunt achitate de proprietar si se solicita un pret mai mare daca reparatiile sunt achitate de compania de asigurari.

Avand in vedere relatia tensionata dintre asiguratori si companiile de reparatii, Consiliul Concurentei precizeaza ca a propus elaborarea unui cod de conduita aplicabil in relatia dintre cele doua parti, in vederea evitarii prejudicierii consumatorilor.

De asemenea, pentru ca pretul asigurarilor obligatorii sa scada, Autoritatea de Concurenta sustine ca este necesar sa creasca gradul de cuprindere al RCA, adica sa creasca numarul masinilor care se afla in circulatie si care au o polita RCA valabila. La ora actuala, destul de multe masini in circulatie nu au RCA valabil, in parte, si pentru ca proprietarii au incheiat polita pentru o perioada foarte scurta, iar apoi au uitat sa o reinnoiasca.

Ca urmare, Autoritatea de Concurenta a propus ca, pentru persoane fizice, politele RCA sa nu se mai incheie pentru o luna, ci pentru 6 sau 12 luni, si doar pentru persoanele juridice si pentru o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna.

Reamintim ca Autoritatea de Concurenta a sanctionat la sfarsitul anului 2018 noua companii de asigurare si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cu amenzi totale in valoare de aproximativ 53 de milioane de euro. Acestea au declarat ca vor contesta amenzile CC.
2.059 accesari