1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cea mai mare fuziune de companii de brokeraj la bursa si ce spune acest proiect despre piata

Casele de brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, singura din bransa sa care este listata la Bursa, si BT Securities, din Grupul Bancii Transilvania, negociaza o fuziune care ar putea sa produca un gigant pentru proportiile micii piete bursiere locale.

Firma rezultata ar cumula active nete de circa 76 mil. lei si ar dipune de o retea teritoriala de 23 de unitati, cu peste 120 de angajati.

Cota de piata cumulata, dupa valoarea tranzactiilor intermediate, ar fi de peste 15% dupa primele 9 luni ale anului. Campioana, SWISS Capital, are o cota de piata de peste 19%. Restul pietei este impartit intre alte peste 50 de case si departamente de brokeraj, dintre care doar 13 au cote de peste 1%.

SSIF Broker este a patra cea mai activa companie de brokeraj de la BVB, dupa valoarea tranzactiilor intermediate, de 1,87 mld. lei, in primele noua luni ale acestui an. BT Securities o urmeaza doua locuri mai jos, cu tranzactii de 614 mil. lei.

Anul trecut, BT Securities a incheiat pe locul 7 cu tranzactii pentru clientii sai de peste 864 mil. lei, iar SSIF Broker Cluj, pe 10, cu peste 655 mil. lei. Totusi, cifrele de afaceri ale celor doua firme abia au depasit 7 mil. lei.

Aparent, fuziunea ar putea crea forta necesara pentru ca noua casa de brokeraj sa ocupe locul gol lasat de iesirea de pe piata a altor catorva lideri, firma ceha WOOD & Company si firma de brokeraj a RAIFFEISEN Bank (RAIFFEISEN Capital & Investment), firme situate pe locurile 8 si 9. De plecat a mai plecat si RBS Bank si UniCredit Tiriac Bank.

Problema este ca liderii au plecat de pe piata nemultumiti de volumul mic de tranzactii pe care le poate genera aceasta, la care activitatea lor a fost considerata neprofitabila.

Va reusi noua companie de brokeraj sa fie mai profitabila?

Pentru banci, activitatea bursiera a fost mentinuta de dragul unui portofoliu de servici complet si pentru ca ar aduce cine stie ce profituri. Daca Banca Transilvania va accepta fuziunea subsidiarei sale cu concurenta sa, ar face-o fie pentru a absorbi, de fapt, mai devreme sau mai tarziu, pe SSIF Broker, fie pentru a scapa de o grija. Cu toate acestea, BT Securities a trecut pe profit anul trecut, si a facut mereu profit in anii buni.

Banca Transilvania este al doilea cel mai mare actionar al SSIF Transilvania, cu un pachet de 6,91% din titluri, in posesia caruia a ajuns mai degraba intamplator, in urma executarii garantiei unui client.

Grigore CHIS, Directorul General al SSIF Broker Cluj, spune ca, daca se va realiza fuziunea, noua companie va ramane cotata la bursa. Ceea ce ar presupune, o procedura relativ complicata de schimburi de actiuni, sau de majorare de capital care sa dea actionarilor existenti dreptul de a-si conserva sau consolida pozitia in noua companie.

Noua companie s-ar putea numi SSIF Broker BT Securities, ca sa mascheze absorbtia BTSecurities de catre concurenta sa?

BT Securities se abtine de la declaratii. SSIF Broker, pentru ca este listata la Bursa, are obligatii de raportare si de informare a pietei. Astfel s-a si aflat despre proiect. SSIF Broker avea deja aprobata, de principiu, de catre actionari, expansiunea prin fuziuni si achizitii. Nici nu are incotro.

Pe de alta parte, nu este improbabil nici scenariul expansiunii Grupului Bancii Transilvania, care a obtinut controlul de fapt a trei societati de investittii financiare (SIF). Cel mai mare actionar al BRK este SIF4 Muntenia (cu 12,5% din actiuni), care este administrat de SAI Muntenia Invest, recent cumparata de SIF Banat Crisana si SIF Moldova, in ale caror conduceri Banca Transilvania si-a impus oamenii.

De felul in care se va desfasura procedura, vom intelege cine pe cine absoarbe de fapt.

"Ne uitam si noi pe niste hartii si vedem ce va fi", a spus un alt lideri implicat, autorului acestor randuri.

Polarizarea lumii financiare romanesti coboara pana la nivelul pietei de capital. Piata este facuta de cativa brokeri, iar fuziunea anuntata nu ar fi decat o confirmare a acestei realitati.