1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Castigul net al angajatilor din asigurari si pensii s-a majorat cu 365 lei in decembrie 2016

In ultima luna din 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie, inclusiv in domeniul asigurarilor si pensiilor private, unde s-a raportat un avans al salariului mediu net de 365 lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Probabil ca aceasta crestere s-a datorat primelor obtinute la final de an, dar si ca urmare a cresterii numarului de reinnori de polite.

Astfel, castigul salarial mediu net din activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost, in decembrie 2016, in valoare de 4.566 lei, in crestere fata de luna anterioara,cand a fost de 4.201 lei. In acelasi timp, castigut brut a urcat la 6.340 lei, de la 5.851 lei.

Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net a avansat in luna decembrie la 4.767 lei, de la 4.161 lei in luna noiembrie. Castigul brut a fost in valoare de 6.630 lei, fat de 5.798 lei in luna anterioara.

In ceea se priveste activitatiile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net a crescut in ultima luna din 2016 pana la 3.486 lei, de la 3.256 lei, iar castigul brut s-a majorat la4.838 lei, de la 4.520 lei.

Numai in companiile de asigurari exista aproximativ 8.500 de angajati, in plus, alte 30.000 de persoane lucreaza in servicii adiacente acestei industrii, conform informatiilor publicate de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, care citeaza datele Ministerului de Finante.Salariul mediu pe economie


In luna decembrie 2016, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.257 lei, cu 8,4% mai mare decat in luna noiembrie 2016. Iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.354 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 182 lei (+8,4%). Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,4%.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (6.120 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.332 lei).

"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante sau sarbatori, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice", precizeaza INS.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (+20,2%), respectiv in administratie publica (+4,5%) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice. In invatamant, castigul salarial mediu net a scazut (-4,9%) ca urmare a inceperii vacantei scolare si reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice.

V-ati abonat la XPRIMM Job? Gasiti locuri de munca din asigurari si brokeraj

Profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. De aproape 15 ani, newsletter-ul XPRIMM Job a schimbat destinul a sute de candidati oferind oportunitati multiple de angajare, atat in industrie, cat si in domenii conexe pietei de asigurari, in conditiile in care anunturile de recrutare ajung la peste 16.000 de abonati.

Atat anunturile de recrutare, cat si alte articole de specialitate, de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii sunt citite si de cei peste 1.500 de membri ai Grupurilor XPRIMM Job de pe LinkedIn si Facebook, preponderent specialisti din piata asigurarilor si din domeniile financiare.