1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Castigul angajatilor din asigurari ...

Castigul angajatilor din asigurari si pensii private s-a redus usor in luna noiembrie

Castigul salarial mediu net al angajatilor din activitatea de (re)asigurari si pensii private a scazut cu 116 lei in luna noiembrie 2020 fata de luna precedenta, conform datelor publicate de INS - Institutul National de Statistica.

Astfel, in activitatea de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), castigul mediu salarial net din noiembrie 2020 s-a redus cu 2% (-116 lei) fata de luna octombrie, la 5.544 lei, de la 5.660 lei. In acelasi timp, castigul brut a scazut cu 2,4%, la 9.328 lei, de la 9.561 lei.

In activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net sa crescut cu 4% in noiembrie, pana la 4.160 lei, fata de 4.000 lei, in timp ce castigul brut a avansat cu 4,1%, la 6.981 lei, de la 6.705 lei in luna anterioara.


Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net s-a majorat, in noiembrie 2020, cu 5,9% fata de luna anterioara, pana la 5.532 lei, de la 5.223 lei, iar castigul brut a urcat cu 6,1%, la nivelul de 9.292 lei, de la 8.760 lei in octombrie.

La nivel national, in luna noiembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.565 lei, cu 113 lei (+2,1%) mai mare decat in luna octombrie 2020, iar castigul salarial mediu nominal net a fost 3.411 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 68 lei (+2,0%).

Note:
Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de 2 munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea biletelor de valoare).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.