1asig.ro
1asig.ro

Care sunt perspectivele de angajare in domeniul asigurarilor in aceasta vara?

5 min. / 1.540 cuvinte
In Sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri este de asteptat ca climatul de angajare favorabil sa continue in intervalul iulie - septembrie 2018, angajatorii raportand o Previziune Neta de Angajare de +15% pentru al doilea trimestru consecutiv. Comparativ cu aceeasi perioada din 2017, perspectivele de angajare se imbunatatesc cu o marja considerabila de 9 puncte procentuale, conform Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

PROMO


Ponderea angajatorilor care intentioneaza sa faca angajari este putin sub cea nationala (24%), dar si ponderea angajatorilor care intentioneaza reduceri este sub media nationala (5%).Mai mult de 1 din 4 angajatori planifica angajari in T3 2018

27% dintre angajatorii romani preconizeaza o crestere a numarului de angajati in intervalul iulie - septembrie 2018, si doar 8% anticipeaza reduceri, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare ajustata sezonier +13%. Aceasta se imbunatateste cu 2 puncte procentuale fata de trimestrul II si ramane relativ stabila in comparatie cu intervalul iulie - septembrie 2017.

Perspectivele de angajare sunt pozitive in toate cele opt regiuni ale tarii si opt din zece sectoare industriale.

Din punct de vedere regional, cei mai optimisti sunt angajatorii din regiunea Vest, care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +17%, cu 7 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul precedent si cu 14 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul III/2017. Angajatorii din regiunea Centru sunt, de asemenea, optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare +16%, cu 1 punct procentual mai slaba decat cea din trimestrul II/2018, dar cu 6 puncte procentuale mai puternica decat cea raportata anul trecut in trimestrul III.

Angajatorii din regiunile Nord-Est si de Sud raporteaza la randul lor un declin de 1 punct procentual de la trimestru la trimestru, Previziune Neta de Angajare pentru trimestrul III fiind de +5%, respectiv +8%, in timp ce in perspectivele din regiunea Sud-Vest sunt cu 4 puncte procentuale mai slabe decat in ultimul trimestru, Previziunea situandu-se totusi la un respectabil +8%. In comparatie cu anul trecut, Previziunile sunt mai slabe in patru din cele opt regiuni, in special in regiunea Nord-Est, unde Previziunea Neta de Angajare de +5%, cea mai putin optimista din tara, este cu 14 puncte procentuale mai slaba decat in trimestrul III /2017.Cand vine vorba de sectoarele de activitate, intentiile de angajare sunt mixte. Angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare sunt din nou cei mai optimisti din tara, raportand o Previziune neta de angajare de +28%, cu 2 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul al doilea, dar tot cu 2 puncte procentuale mai slaba decat cea raportata anul trecut in trimestrul III.

Cel mai semnificativ declin de la an la an este raportat de angajatorii din Industria extractiva, unde Previziunea Neta de Angajare slabeste cu 15 puncte procentuale fata de trimestrul III/2017 si cu 5 puncte procentuale fata de trimestrul II/2018, atingand -11%, cel mai putin optimist nivel din toate sectoarele analizate si fiind una din singurele doua prognoze negative la nivel national, alaturi de Previziunea de -4% raportate in sectorul Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit.

Dimpotriva, cea mai notabila imbunatatire de la an la an se inregistreaza in sectorul Finante, asigurari, servicii mobiliare si servicii de afaceri, unde Previziunea Neta de Angajare de +15% este cu 9 puncte procentuale mai puternica decat in trim. III/2017.

Cei aflati in cautarea unui loc de munca au sanse sa gaseasca oportunitati in organizatii de toate dimensiunile. Cele mai puternice intentii de angajare sunt raportate de angajatorii mari, cu o Previziune Neta de Angajare de +27%. Planurile cele mai precaute sunt formulate de angajatorii din micro-organizatii, dar Previziunea neta de angajare de +5% pe care o raporteaza acestia este cea mai puternica (si singura pozitiva) din ultimul an, imbunatatindu-se cu 6 puncte procentuale atat fata de intervalul aprilie - iunie 2018, cat si fata de trim. III/2017, se mai arata in studiul ManpowerGroup.

* Nota: Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi aproape 59.000 de angajatori din 44 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 18 aprilie - 1 mai 2018 pe un esantion reprezentativ de 628 de angajatori.

Reamintim ca profesionistii din Romania au la dispozitie doua instrumente de recrutare specializate si dedicate pietei asigurarilor, respectiv Newsletter-ul XPRIMM Job si portalul online www.asiguratori.ro. De aproape 15 ani, newsletter-ul XPRIMM Job a schimbat destinul a sute de candidati oferind oportunitati multiple de angajare, atat in industrie, cat si in domenii conexe pietei de asigurari, in conditiile in care anunturile de recrutare ajung la peste 16.000 de abonati. Atat anunturile de recrutare, cat si alte articole de specialitate, de interes pentru toti cei care activeaza pe piata muncii sunt citite si de cei peste 1.500 de membri ai Grupurilor XPRIMM Job de pe LinkedIn si Facebook, preponderent specialisti din piata asigurarilor si din domeniile financiare.

1.763 accesari