1asig.ro
1asig.ro

Calin RANGU: ISF va capata noi valente prin aplicarea IDD

5 min. / 1.540 cuvinte
Institutul de Studii Financiare (ISF) va capata noi valente prin aplicarea IDD - Directiva europeana privind distributia in asigurari, care solicita o pregatire profesionala constanta, anuala, de 15 ore, a declarat Calin RANGU, Directorul Directiei Supraveghere, Control Intermediari si Reguli de Conduita din cadrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, si Presedintele ISF.

PROMO


El a adaugat ca ISF va avea un rol important, inclusiv de a veni cu mesaje si cursuri, cu pregatirea necesara catre lideri. "IDD cere obligatoriu aceasta pregatire si dezvoltare profesionala, are niste cerinte minime pentru knowledges si pentru skills. Dar, cel mai important, IDD vine cu business conduct - cu modul in care companiile trebuie sa aiba o conduita corecta pentru oameni, iar personalul sa actioneze in mod corect. Se dezvolta conceptele de informare, trebuie sa fie prezentate acele documente de informare privind produsele de asigurari - KID, PID -, trebuie sa faci analiza de nevoi pentru client si toate aceste lucruri necesita competente suplimentare pentru cei care interactioneaza cu consumatorii", a spus Calin RANGU, prezent la Forumul International al Schemelor de Garantare in Asigurari - IFIGS, gazduit la Bucuresti de FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor.

El a adaugat ca "IDD vine cu aceste elemente noi, care vor fi transpuse in perioada urmatoare si pe piata romaneasca si la nivel european si speram sa-si regaseasca efectele in cat mai putine falimente in viitor si cat mai putina treaba pentru fondurile de garantare si cat mai multa treaba pentru cei din piata, care trebuie sa prezinte lucruri astfel incat sa-i inteleaga pe consumatori.

Calin RANGU a subliniat faptul ca trebuie sa se vorbeasca mai mult si de nevoia formarii profesionale a celor din piata de asigurari, pentru ca nu este suficient ca un consumator sa fie educat daca cel care ii vinde nu este si el pregatit corspunzator.

"Trebuie sa educam consumatorii ca sa poata sa puna intrebari, sa inteleaga, si pe profesionisti ca sa fie corecti, sa actioneze intr-un mod onest fata de acesti oameni care ii platesc, pana la urma, pentru ce fac ei", a mai spus acesta.

"Se vorbeste si in IDD de competente. Competente inseamna cunostinte si aptitudini/indemanari, adica knowledges si skills. Si consumatorul si furnizorul de servicii, cel care vinde, trebuie sa aiba aceste competente, dar sunt complementare. Consumatorul trebuie sa stie ce sa cumpere, ce sa intrebe, cum sa selecteze produsele, cum sa identifice cele mai bune practici. Separat, vanzatorul trebuie sa aiba acea cunoastere de adancime pentru a-i fi simplu sa vorbeasca pe limbajului omului, dar sa-i transmita informatia corecta astfel incat consumatorul sa ia o decizie in cunostinta de cauza", a explicat reprezentantul ASF.

Pe 8 octombrie a.c. a fost facut inca un pas catre punerea in aplicare pe piata locala a directivei europene ce va impacta intreaga industrie de asigurari, Legea privind distributia de asigurari - IDD fiind publicata in Monitorul Oficial. Urmatorul pas este ca ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara sa emita normele de aplicare a legii pe piata locala, in acest sens existand discutii intense.

Implementarea masurilor incluse in aceasta Directiva aduce o serie de provocari tuturor jucatorilor de pe piata. Aceasta reglementeza modul in care produsele de asigurare sunt vandute, inclusiv transfrontalier. Practic, intreaga distributie va fi remodelata. Potrivit specialistilor, rolul directivei este de a creste nivelul de protectie ridicat de care beneficiaza consumatorii, indiferent de canalul de vanzare prin care cumpara produsele de asigurare. Cititi aici Principalele schimbari aduse de Legea IDD.

Reamintim ca evenimentul "XPRIMM Time for Business: IDD - Provocarea Anului in Asigurari", organizat pe data de 16 octombrie a.c., va reuni actorii pietei de asigurari, care vor dezbate stadiul elaborarii legislatiei secundare in vederea aplicarii Legii privind distributia de asigurari - IDD, dar si efectele pe care aceasta legislatie le va avea asupra industriei si a consumatorilor. Detalii AICI!


1.274 accesari