1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Baremele traumatologice - posibila solutie pentru stabilirea prejudiciilor morale

Despagubirile platite de companiile de asigurari pentru vatamari corporale pe politele RCA au urcat anul trecut la circa 470 milioane lei, fata de 378 milioane lei in 2013, conform UNSAR, fiind o situatie de ingrijorare pentru industrie deoarece aceasta majorare a daunelor se va reflecta in pretul asigurarilor RCA.

"Platile pentru vatamari corporale sau deces sunt intr-o crestere continua incepand cu 2007. Atunci ele reprezentau 2,7% din total despagubirilor RCA, iar in 2014 au ajuns la circa 24%. Daca luam sumele absolute platite ca despagubiri, rezulta ca majorarea este circa 20 de ori mai mare. Este ingrijorator", a declarat Sorin GRECEANU, Directorul General al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), la "Scoala pentru Jurnalisti", eveniment organizat de UNSAR.

Madalin ROSU, Responsabil Sectiune Asigurari Auto in cadrul UNSAR, a atras atentia ca in aceste conditii este nevoie de o reglementare urgenta pe segmentul daunelor morale. "Ne dorim sa avem predictibilitate", a spus el.

In acest context, la initiativa UNSAR, Institutul National de Medicina Legala (INML) a realizat un studiu cu privire la "Baremele traumatologice" pentru evaluarea prejudiciilor nepatrimoniale (morale) ca urmare a vatamarilor corporale - sistem tabelar pe baza de puncte.

"Am studiat experienta altor state. Am gasit niste solutii vis-a-vis de sistemul de calcul si ne-am gandit si la niste recomandari pe aceasta directie pentru ca nu e nevoie de o lege noua, ci de modificarea celei existente. Acest studiu a durat peste un an si este foarte bine documentat", a aratat Madalin ROSU.

El a mentionat ca, daca acest studiu va fi luat in considerare in procesul legislativ, "lucrurile se vor lamuri definitiv si se va putea cuantifica fiecare suferinta in functie de cazul concret".

Conceptul nou de evaluare a prejudiciului nepatrimonial include:
  • sistem tabelar pentru vatamari si deces
  • punct traumatic (PT) 
  • stare vegetativa persistenta (SVP)
  • scala traumatica intre 0 si 200 PT
  • nivel mediu prezumat.
Conform UNSAR, s-a intocmit o scala traumatica de la 0 la 200 de puncte traumatice (PT), 200 de puncte reprezentand stare vegetativa permanenta, care este nivelul maxim de vatamare. De asemenea, orbirea are tot 200 de puncte traumatice. Mai mult decat atat, prin insumarea unor tipuri de vatamari se poate ajunge la 200 PT fara stare vegetativa permanenta, in functe de gravitatea acordata din punct de vedere al medicinei legale, care va stabili punctele de trauma. In prezent sunt mentionate zilele de ingrijiri medicale, care vor fi corelate cu punctele de trauma.

UNSAR propune ca valoarea punctului traumatic sa fie corelat cu salariul minim pe economie.

Sorin GRECEANU arata ca studiul INML vizeaza "tratamentul nediscriminatoriu al persoanelor prejudiciate, furnizarea unui sistem de evaluare obiectiv care sa permita stabilitate si predictibilitate in ceea ce priveste cuantificarea prejudiciului nepatrimonial, scaderea costurilor directe legate de instrumentarea daunei, scaderea costurilor de reasigurare, scurtarea duratei necesare pentru instrumentarea daunei, standardizarea modului de stabilire a daunelor morale atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatoreasca".

Asigurarile de raspundere civila pentru vehicule (RCA + CMR) au inregistrat un volum al primelor brute subscrise de 2,8 miliarde lei in 2014, reprezentand 43,34% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere nominala cu 13,60% fata de anul 2013.In acelasi timp, despagubirile platite de companii pentru asigurarile RCA au insumat anul trecut 1,95 miliarde lei, reprezintand 48,61% din totalul indemnizatiilor brute platite pentru asigurarile generale, potrivit ASF.

Pe piata din Romania sunt autorizate sa incheie asigurari RCA 10 companii: ALLIANZ-TIRIAC, ASIROM VIG, ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig, CITY Insurance, EUROINS Romania, GENERALI Romania, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG VIG si UNIQA Asigurari.