1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Automatizarea celor mai populare 10 profesii din SUA ar duce la pierderea a 16 milioane de locuri de munca

Viitorul pietei muncii va arata complet diferit fata de ziua de astazi, arata un studiu realizat de Titlemax. Astfel, daca luam in considerare cele mai populare 10 profesii din SUA si, dintre acestea, profesiile care vor fi automatizate in proportie de 90%, viitorul deloc indepartat va duce la pierderea a 16 milioane de locuri de munca. Daca profesorii de liceu pot sta linistiti, nu acelasi lucru se poate spune despre bucatari.

Sursa citata merge mult mai departe si arata ca o probabilitate de automatizare de cel putin 90% in cazul celor mai populare 50 de profesii ar duce la pierderea locului de munca pentru 27.423.789 de americani, in vreme ce o probabilitate de automatizare de 75-90% in randul acelorasi profesii va afecta nu mai putin de 36.174.839 de americani. In total, 63.598.628 de americani ar fi amenintati de automatizare.

In sectorul de retail, probabilitatea de automatizare este de 92%, potrivit WillRobotsTakeMyJob.com, iar acest lucru ar afecta 4.442.909 angajati. Cat de probabil este ca, in viitorul apropiat, automatizarea sa fie implementata complet in acest sector? Titlemax arata ca, partial, acest lucru se intampla deja. Exemple: Lowe's a introdus LoweBot, in magazinele Amazon Go aproape ca nu mai exista angajati, iar SoftBank lucreaza la perfectionarea lui Pepper, primul robot din lume capabil sa recunoasca emotiile umane.

Mai departe, in proportie de 92%, amenintarea automatizarii planeaza, in SUA, si asupra bucatarilor si a ospatarilor, pregatirea si servirea alimentelor fiind un alt sector amenintat. De asemenea, probabilitatea automatizarii in randul casierilor este de 97%. Aici, automatizarea completa poate avea loc mai repede decat am crede, tehnologii precum "Scan & Go" (Walmart) sau "Scan, Bag, Go" (Kroger's) inlocuind deja un numar important de casieri.

Intrebandu-se daca locurile lor de munca ar putea fi inlocuite de roboti, nu putini sunt cei care s-ar putea gandi la personaje fictive precum HAL 9000 (din filmul 2001: A Space Odyssey) sau Terminator (din filmul cu acelasi nume). Dar, dupa socul initial, cei mai multi ar intelege ca, de-a lungul timpului, acest lucru s-a mai intamplat de nenumarate ori. Teoretic, nimeni nu are vreun motiv sa se teama.

Problema reala este ca profesiile in care probabilitatea de automatizare este cea mai mare sunt chiar cele mai populare profesii din SUA si, mai mult decat atat, pe aceste locuri de munca sunt angajati, in aceste momente, cei mai saraci americani. Daca nu este realizata o plasa de siguranta pentru automatizare, cei mai multi dintre angajati vor fi nevoiti sa urmeze cursuri de specializare intr-un ritm extrem de rapid, iar saracia extrema ar ameninta anumite categorii de persoane.

Luand in calcul profesiile cu o probabilitate de automatizare de cel putin 90%, 27.423.789 de americani (8% din poplatia SUA) ar fi afectati, iar salariile pierdute de acestia s-ar ridica, in total, la 372 de milioane de dolari/ora. Daca ne raportam la profesiile cu o probabilitate de automatizare de 75-90%, acest lucru ar afecta 36.174.839 de americani (11% din populatia SUA), care ar pierde, in total, salarii de 4 miliarde de dolari/zi.

Pierderea locurilor de munca generate de tehnologie va fi una de proportii astronomice, avand in vedere faptul ca susceptibile de inlocuire sunt exact locurile de munca ocupate de americanii cei mai afectati de schimbarile economice si dificultatile aduse de acestea. Educatia reprezinta o portita de scapare, dar cei mai multi dintre americani sunt ingrijorati de amenintarea creditelor de studii care trebuie contractate. Daca ne gandim la profesii care pot scapa de amenintarea automatizarii, acestea ar fi cele din domenii precum invatamant, asistenta medicala sau terapie, dar, daca oamenii nu isi permit o specializare in aceste domenii, aceste servicii n-ar mai exista.

Nu inlocuirea in sine este problema, ci ritmul in care aceasta inlocuire a locurilor de munca are loc. E greu de prezis, in momentul de fata, cat de rapide vor fi aceste schimbari. Daca te intrebi daca locul de munca pe care il ocupi va fi automatizat, raspunsul este, cel mai probabil, da, dar acest lucru va avea loc peste ani sau zeci de ani. Locul tau de munca va fi luat de un robot? Da, cel mai probabil. Pe termen lung, locul tau de munca va fiu automatizat, dar acest lucru nu inseamna ca nu te poti orienta spre a deprinde noi abilitati, unele care nu pot fi inlocuite de Inteligenta Artificiala.

Priveste lucrurile altfel: 90% din activitatile pe care le derulau oamenii au fost deja inlocuite. Amenintarea tehnologiei nu este ceva nou. De-a lungul timpului, noile tehnologii au revolutionat natura ocuparii fortei de munca, muncitorii simtindu-se adesea amenintati ca vor fi inlocuiti. Noile tehnologii au creat si noi oportunitati si locuri de munca. Nu stim ce ne aduce ziua de maine, dar nu putine sunt vocile care sustin ca schimbarile viitoare nu vor fi cu mult diferite fata de cele experimentate deja de-a lungul timpului. Cee ace este cu adevarat important este sa tinen pasul cu aceste schimbari.