1asig.ro
1asig.ro

Aproape jumatate dintre soferii persoane fizice beneficiaza de cel mai mare nivel de Bonus la politele RCA

5 min. / 1.540 cuvinte
Aproape jumatate dintre soferii persoane fizice primesc o reducere de 50% din tariful politei RCA, in conditiile in care acestia nu au produs accidente auto in ultimii ani si sunt incadrati in clasa maxima de Bonus - B8, reiese din datele publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

PROMO


"La data de 31 decembrie 2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din politele RCA pentru persoane fizice se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 48% din polite", potrivit ASF.

Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polite se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 26% din polite.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele RCA, conform prevederilor Legii si Normei RCA privind metodologia de calcul a acestora. Astfel, Tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei conform tarifului de referinta anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei conform tarifului de referinta anterior (+11%).

Sistemul Bonus-Malus, care rasplateste comportamentul corect in trafic, se numara printre factorii care au influentat calcularea tarifului de referinta. Conform noii legislatii RCA, soferii care ajung la clasa maxima de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de prima, fata de 32% cat era prevazut de reglementarile anterioare. In acelasi timp, soferii care au produs accidente rutiere vor fi penalizati, suportand o majorare a costului politei RCA de pana la 180%.

O alta modificare importanta vizeaza aplicarea sistemului Bonus/ Malus: pentru persoanele fizice se va aplica aceeasi clasa de Bonus, respectiv Malus - "cea mai favorabila" - pentru toate masinile pe care le detine. Schimbarea este ca se va lua in calcul proprietarul, nu masina.

Conform ASF, ca urmare a modificarii legislatiei cu privire la sistemul de Bonus-Malus, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decat au fost aplicate in trecut.

In cadrul procesului de construire a tarifului de referinta, au fost luate in considerare incarcari pentru costurile de achizitie si administrative, marja de profit si referintele Bonus-Malus.

Incarcarile pentru costurile de achizitie si administrative si marja de profit au fost stabilite la valoarea de 25% (procent maxim prevazut de legislatia in vigoare) si respectiv de 3%. Incarcarea Bonus-Malus s-a aplicat pentru a compensa reducerile care vor fi acordate ca urmare a aplicarii sistemului Bonus-Malus. In consecinta, incarcari de 26,78% si 23,07% au fost calculate pentru persoane fizice si respectiv persoane juridice, potrivit ASF.

Pentru a calcula valoarea medie Bonus-Malus, au fost luate in considerare politele care au avut data de inceput a acoperirii riscului in intervalul 1 ianuarie 2017 - 30 iunie 2017. Mai departe, doar pentru aceste polite, expunerea a fost inclusa in calcul pana la data de 30 iunie 2017.Recent, ASF a lansat un instrument online prin care se pot obtine informatii despre incadrarea in clasa Bonus-Malus (B/M) a autovehiculului asigurat prin RCA. Instrumentul poate fi utilizat accesand pagina de internet a Autoritatii, www.asfromania.ro. Cautarea se poate face simultan pentru maximum cinci vehicule, iar criteriile de cautare sunt numarul de inmatriculare sau numarul de identificare a autovehiculului (seria de sasiu).

7.881 accesari