1asig.ro
1asig.ro

AmCham: Promovarea pietei de capital la statutul de piata emergenta transmite un semnal pozitiv catre investitori

5 min. / 1.540 cuvinte
Promovarea pietei de capital la statutul de piata emergenta transmite un semnal pozitiv catre investitori si impune continuarea reformelor pentru imbunatatirea cadrului de reglementare in domeniul financiar, au transmis reprezentantii AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania).

PROMO


"AmCham Romania sustine cu prioritate demersurile care contribuie la cresterea fluxului de investitii in Romania, inclusiv prin promovarea pietei de capital. Promovarea de catre FTSE Russell este o nota mare acordata nu doar Bursei de Valori Bucuresti, ci si Romaniei, dar si o incurajare ca toate partile implicate pana acum in transformarea acestui obiectiv in realitate sa continue colaborarea lor la fel de necesara si dupa acest moment mult asteptat. Trecerea la statutul de piata emergenta care deschide Romaniei accesul la fluxuri investitionale semnificativ mai mari si ne permite sa jucam intr-o liga superioara. Acest lucru vine intr-un context economic global marcat de provocari, ceea ce nu poate fi decat un semnal pozitiv pentru investitorii prezenti si potentiali si este de asteptat sa aiba un efect multiplicator in economie" a declarat Ionut SIMION, Presedintele AmCham Romania.

Calificarea Romaniei pentru statutul de piata emergenta secundara, dupa o perioada de trei ani de monitorizare, anuntata in septembrie 2019 si aplicabila incepand cu septembrie 2020, confirma eliminarea unor bariere si progresul inregistrat in ceea ce priveste calitatea infrastructurii de tranzactionare si a cadrului de reglementare aferent.

"Punctez si cu acest prilej ca succesul pe care il salutam azi este dovada ca prin parteneriat si conclucrare putem obtine rezultate benefice pentru economie in ansamblu. Totdata, ne responsabilizeaza sa ramanem cu totii angajati in sustinerea obiectivelor imediat urmatoare precum promovarea pietei de capital romanesti la statutul de piata emergenta si in indicii MSCI. Pe termen mediu, in viziunea AmCham, obiectivul pentru dezvoltarea pietei de capital este indeplinirea urmatorului nivel de performanta necesar pentru incadrarea in categoria pietelor emergente primare, si in final calificarea pentru statutul de piata dezvoltata. In acest sens, vom sustine ferm nevoia de listare a companiilor de stat, care pe langa beneficiile la nivelul atragerii de investitii va crea cadrul pentru consolidarea guvernantei corporative. Dezvoltarea pietei de capital va avea nevoie si de masuri de incurajare a companiilor private de a se lista pentru a-si diversifica sursele de finantare, ceea ce presupune viziune si un cadru legislativ si fiscal favorabil si stabil, aspecte pentru care ne bazam pe implicarea autoritatilor", a declarat Cristian AGALOPOL, Presedintele Grupului de lucru dedicat pietei de capital din cadrul AmCham Romania.

FTSE Russell revizuieste anual clasificarea tarilor in cele patru categorii - piete de capital dezvoltate, piete de capital emergente avansate, piete de capital emergente secundare, si piete de capital de frontiera, prin analizarea a 21 de criterii care urmaresc cadrul de reglementare, custodia si decontarea, cadrul de tranzactionare, operatiunile cu derivative. Mai multe detalii despre procesul de clasificare a pietelor nationale pot fi accesate pe pagina oficiala a FTSE aici.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de peste 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania. In prezent, cele peste 450 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania, fac posibila implicarea AmCham in promovarea prioritatilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: piete de capital si servicii financiare, guvernanta corporatista, concurenta si ajutor de stat, energie, educatie, economie digitala, fiscalitate, mediu, piata muncii, sanatate, fonduri europene, achizitii publice si partneriat public-privat, real-estate si turism.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Piata de capital a promovat la statutul de piata emergenta. Nicu MARCU: BVB trebuie sa devina un hub regional strategic

192 accesari