1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Accidentele auto in strainatate si incendiile - cele mai frecvente cauze pentru despagubirile platite de OMNIASIG in S1 2018

OMNIASIG Vienna Insurance Group a inregistrat o evolutie pozitiva si un rezultat profitabil in primul semestru din 2018, primele brute subscrise inregistrand o crestere de peste 9% fata de perioada similara a anului anterior, cu un total de peste 558 milioane lei. Valoarea totala a despagubirilor platite in aceasta perioada s-a ridicat la peste 306 milioane lei, iar cele mai mari valori au fost inregistrate in cazul accidentelor auto, care au avut loc preponderent in afara tarii, si a incendiilor.

Pe segmentul Property, cea mai insemnata paguba, in valoare de aprox. 1,7 milioane lei, a fost provocata de un incendiu la un hotel. Urmatoarele doua daune in topul despagubirilor pe aceasta linie de produse au fost provocate de ruperea bratului unei macarale (cca. 590.000 lei), respectiv de un scurtcircuit electric ce a determinat ca o automacara sa ia foc.

Top 5 Despagubiri platite in S1 2018 - Property:

CrtValoarea despagubirii platite, RONCauza
11,7 milioaneIncendiu la un hotel
2590.000Brat macara rupt
3380.000Scurtcircuit electric ce a determinat ca o automacara sa ia foc
4354.000Inundatie in cladire de birouri
5330.000Hala de productie avariata in urma unei furtuni

Pentru persoanele juridice, OMNIASIG ofera facilitatea de Autoconstatare a Daunelor cu o valoare de pana la 10.000 lei avizate pe politele de tip Property, pentru urmatoarele obiective asigurate si riscuri:

-Cladire - Apa de conducta si refulare / Fenomene atmosferice;
-Bunuri casabile - Variatii de temperatura, altele decat cele datorate unei surse normale de caldura; Accidente cauzate prin lovire de catre mijloace de transport / utilaje, animale, obiecte sau persoane; Greseli de montare initiala, lucrari de montare sau de demontare ori mutarea bunurilor asigurate;
-Autovehicule / vehicule, autospeciale, utilaje de constructii, agricole sau alte utilaje speciale - Coliziuni cu alte corpuri mobile sau imobile / Fenomene atmosferice;
-Stocuri - Apa de conducta si refulare / Fenomene atmosferice.

Prin intermediul acestei proceduri de autoconstatare a daunelor, asiguratii sunt asistati permanent in instrumentarea dosarului de catre un inspector OMNIASIG, ei trebuind doar sa trimita fotografii cu daunele suferite, sa completeze un formular si sa furnizeze un minim de documente. Dupa receptia documentelor solicitate, in termen de 24 ore, inspectorul de dauna va transmite catre asigurat valoarea despagubirii calculata, iar in 48 ore de la primirea ultimului document solicitat, este aprobata plata despagubirii.

Pe linia Asigurarilor de Raspundere Civila Auto Obligatorie - RCA, topul este dominat de accidente produse in strainatate, cea mai mare despagubire, de cca. 6,5 milioane lei, fiind platita pentru un accident care a avut loc in Franta, din cauza vitezei excesive, conducatorul auto intrand in coliziune cu un scuter care a schimbat banda de circulatie, rezultatul fiind vatamarea corporala grava a conducatorului scuterului.

A doua despagubire in clasament, in valoare de aprox. 3,9 milioane lei, este tot pentru un accident in strainatate, de data aceasta in Italia, in care soferul nu a respectat indicatorul stop dintr-o intersectie. In consecinta, masina a intrat in coliziune cu un alt autoturism, al carui conducator a decedat. Pe locul trei este o despagubire de cca. 3,3 milioane lei pentru un accident din Slovacia - conducatorul auto a adormit la volan si a patruns pe contrasens, determinand un autocamion care circula regulamentar si care transporta echipamente electronice sa se rastoarne in albia unui rau.

Recent, OMNIASIG a introdus si facilitatea de solutionare, in anumite conditii, a dosarelor de dauna RCA doar in baza fotografiilor si documentelor trimise de catre pagubit prin mijloace de comunicare electronice.

Top 5 Despagubiri platite in S1 2018 - RCA:

CrtValoarea despagubirii platite, RONCauza
16,5 milioaneAccident rutier din cauza vitezei excesive, soldat cu vatamare corporala grava - Franta
23,9 milioaneSoferul nu a respectat indicatorul stop din intersectie, intrand in coliziune cu un alt autoturism al carui conducator a decedat in urma impactului - Italia
33,3 milioaneSoferul a adormit la volan, a patruns pe contrasens si a determinat un autocamion sa se rastoarne in albia unui rau - Slovacia
42,2 milioaneAccident rutier intre un autotractor cu remorca si un alt autoturism, in urma caruia a rezultat vatamarea corporala a soferului si a pasagerului din dreapta sa - Germania
51,3 milioaneConducatorul auto a pierdut controlul directiei de mers, a patruns pe contrasens si a intrat in coliziune cu un alt autoturism, al carui conducator a decedat ulterior - Romania

Pe linia asigurarilor CASCO, cea mai mare despagubire platita in prima jumatate a anului curent a fost in valoare de aprox. 475.000 lei, in urma unui accident in care un autotractor a fost lovit de tren la trecerea peste calea ferata.

Urmatoarea despagubire, in valoare de aprox. 285.000 lei, a fost cauzata de un accident in care autoturismul a derapat intr-o curba, in conditii de ploaie torentiala, si s-a rasturnat. A treia dauna, de cca. 282.000 lei, a fost cauzata dupa ce conducatorul auto a pierdut controlul volanului si a acrosat doua autovehicule parcate, rezultand si vatamarea corporala a conducatorului auto vinovat.

In ceea ce priveste linia CASCO, merita mentionat ca majoritatea asiguratilor au ales sa isi repare autoturismele in unitati care apartin retelei de service-uri partenere OMNIASIG, doar aproximativ 10% alegand sa faca reparatiile in regie proprie.

Reteaua de peste 700 de service-uri auto partenere OMNIASIG este formata in proportie de circa 75% din service-uri ce apartin unitatilor auto agreate de producator/dealer, restul fiind service-uri multimarca. Avantajul principal al realizarii reparatiilor in cadrul retelei de service-uri partenere este reprezentat in primul rand de garantia unei reparatii de calitate, precum si de proceduri simplificate, intrucat decontarea costurilor se realizeaza direct intre asigurator si service, fara implicarea financiara a asiguratului.

Top 5 Despagubiri platite in S1 2018 - CASCO:

CrtValoarea despagubirii platite, RONCauza
1474.000Accident in care un autotractor a fost lovit de tren la trecerea peste calea ferata
2285.000Autoturismul a derapat intr-o curba, in conditii de ploaie torentiala, si s-a rasturnat
3283.000Conducatorul auto a pierdut controlul volanului si a acrosat doua autovehicule parcate, rezultand si vatamarea corporala a conducatorului auto vinovat
4264.000Un autobuz a luat foc in timpul mersului, din cauza unui scurtcircuit la bord
5259.000Un autocamion cu remorca a derapat si s-a rasturnat in afara carosabilului - in Germania

Pe segmentul Asigurarilor de locuinte, cea mai mare despagubire a fost de aprox. 254.000 lei, suma platita dupa ce un incendiu declansat la locuinta vecina s-a extins la imobilul asigurat. Al doilea loc in topul despagubirilor pentru asigurarile de locuinte (142.000 lei) este ocupat de un incendiu declansat in camera tehnica si extins apoi catre acoperisul locuintei. Urmatoarea despagubire din top, in valoare de aprox. 89.000 lei, a fost cauzata de un incendiu declansat intr-o bucatarie de la un scurtciruit electric.

Top 5 Despagubiri platite in S1 2018 - Asigurari de locuinte:

CrtValoarea despagubirii platite, RONCauza
1255,000Incendiu declansat la locuinta vecina, care s-a extins si la imobilul asigurat
2143,000Incendiu declansat in camera tehnica si extins apoi catre acoperisul locuintei
389,000Incendiu declansat intr-o bucatarie de la un scurtciruit electric
483,000Inundatie provenita de la o teava fisurata a unui calorifer din baie
569,000Incendiu provocat de o aeroterma lasata sub tensiune

Persoanele fizice pot beneficia de serviciul de Plata Rapida sau de cel de Autoconstatare pentru politele de asigurare de locuinte incheiate la OMNIASIG.

Procedura de "Plata Rapida", pentru care nu sunt necesare documente sau constatare din partea unui inspector de daune este aplicabila pentru daunele de pana la 2.000 lei, pentru politele care acopera riscurile de apa de conducta si refulare, inundare si de raspundere civila fata de terti. Prin aceasta procedura, dosarul este instrumentat doar telefonic, fara a fi necesare alte documente sau vizite la locatie. Dosarele care se supun acestei proceduri se finalizeaza in termen de 48 ore cu plata daunei prin casieriile BCR.

Procedura "Autoconstatare locuinte" este aplicabila pentru riscuri precum apa de conducta si refulare, inundare, raspundere civila fata de terti sau fenomene atmosferice, iar clientul este asistat in toti pasii de catre un inspector de dauna al OMNIASIG. In acest caz, asiguratul transmite fotografii cu daunele suferite, completeaza un formular standardizat si le transmite inspectorului lichidator desemnat pentru lichidarea dosarului.

Termenele de instrumentare au fost reduse semnificativ, iar o dauna avizata in prima parte a zilei prin autoconstatare este instrumentata in aceeasi zi, asiguratul fiind contactat si indrumat in acest proces in 4 ore de la avizare. Pentru daunele avizate in a doua parte a zilei, asiguratul este contactat in prima parte a celei de a doua zi.

Este important de precizat ca, atat in cazul procedurilor de Plata Rapida si Autoconstatare, cat si pentru orice alt tip de dauna, asiguratul trebuie sa avizeze dosarul la call-center-ul OMNIASIG imediat dupa aparitia daunei.

In ceea ce priveste linia Asigurarilor de calatorie, cea mai mare despagubire (aprox. 139.000 lei) a fost achitata in cazul unui asigurat care a avut nevoie de spitalizare in Canada din cauza unei infectii cu Salmonella, care a provocat complicatii ulterioare.

Urmatoarele doua cazuri din topul despagubirilor platite pe asigurarile de calatorie au la baza activitati sportive. Un asigurat a suferit in SUA o fractura de membru superior stang, dupa ce a cazut de pe bicicleta (cca. 95.000 lei), in timp ce un altul a fost spitalizat pentru o operatie in Austria, dupa un accident la schi (aprox. 66.000 lei).

Top 5 Despagubiri platite in S1 2018 - Asigurari de calatorie:

CrtValoarea despagubirii platite, RONCauza
1140.000Spitalizare in urma infectarii cu Salmonella (Canada)
295.000Accident bicicleta, fractura de membru superior stang (SUA)
366.000Accident de schi, spitalizare pentru operatie (Austria)
458.000Accident schi, interventie chirurgicala genunchi (Austria)
557.000Analize si tratament afectiune stomac (SUA)

OMNIASIG evalueaza, incepand cu anul 2015, nivelul calitatii serviciilor oferite clientilor prin sistemul de masurare Net Promoter Score (NPS) validat la nivel international. Prin urmare, clientii care au avut un dosar de dauna la OMNIASIG sunt rugati sa evalueze experienta avuta si modalitatea de instrumentare a daunei, satisfactia asiguratului si calitatea serviciilor oferite fiind masurate intr-un sistem eficient, pe o scala de la 1 la 10. Rezultatul NPS la nivel general a fost in intervalul ianuarie - iunie 2018 de 85%, nivel similar cu cel inregistrat pe parcursul anului 2017.

OMNIASIG, parte a Vienna Insurance Group (VIG), este o societate administrata in sistem dualist, a carei conducere este asigurata de Directorat, sub supravegherea si coordonarea Consiliului de Supraveghere.