ASF va putea prelua si vinde asiguratorii cu probleme - Asigurari - Asigurari - Totul despre asigurari - Piata asigurarilor din Romania - 1asig.ro

ASF va putea prelua si vinde asiguratorii cu probleme - Asigurari - Asigurari - Totul...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 


Bucuresti
13
1 EUR = 4.6516 RON
1 USD = 3.8120 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

ASF va putea prelua si vinde asiguratorii cu probleme


Legea privind redresarea si rezolutia asiguratorilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei din data de 2 noiembrie 2015. Aceasta confera Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) competentele de a prelua conducerea unei companii de asigurari cu probleme, dar si sa separe activele si chiar sa o vanda.

Potrivit legii, fiecare asigurator elaboreaza si mentine un plan de redresare care prevede masuri ce trebuie luate de acesta pentru restabilirea situatiei financiare in cazul deteriorarii semnificative a indicatorilor financiari.

Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie, este imputernicita sa aplice instrumentele de rezolutie asiguratorilor care indeplinesc conditiile de declansare a rezolutiei.

Instrumentele de rezolutie sunt urmatoarele:

a) vanzarea activitatii si a portofoliului;
b) institutia-punte;
c) separarea activelor.

ASF poate aplica instrumentele de rezolutie individual sau in orice combinatie.
  • Instrumentul de vanzare a activitatii si a portofoliului
Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie, este imputernicita sa transfere catre un cumparator care nu este o institutie-punte:

a) actiuni sau alte instrumente de proprietate emise de un asigurator supus rezolutiei;
b) orice categorii de active, drepturi sau obligatii ale unui asigurator aflat in rezolutie sau totalitatea acestora, inclusiv transferul de portofoliu in asigurari.

In situatia in care aplica instrumentul de vanzare a activitatii si a portofoliului, Autoritatea de Supraveghere Financiara poate exercita competenta de transfer in mod repetat, pentru a efectua transferuri suplimentare de actiuni ori de alte instrumente de proprietate emise de un asigurator supus rezolutiei sau, dupa caz, pentru a efectua transferuri suplimentare de active, drepturi sau obligatii ale asiguratorului supus rezolutiei.

Dupa aplicarea instrumentului de vanzare a activitatii si a portofoliului, ASF poate exercita, cu aprobarea cumparatorului, competentele de transfer in ceea ce priveste activele, drepturile sau obligatiile transferate in vederea transferarii activelor, drepturilor sau obligatiilor inapoi la asiguratorul supus rezolutiei ori a actiunilor sau altor instrumente de proprietate inapoi la proprietarii lor initiali, iar asiguratorul supus rezolutiei sau proprietarii initiali au obligatia de a reprimi orice astfel de active, drepturi sau obligatii, actiuni sau alte instrumente de proprietate.
  • Instrumentul institutiei-punte
Pentru ca instrumentul institutiei-punte sa fie eficace si pentru a tine seama de necesitatea de a pastra functiile critice in cadrul institutiei-punte, Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitate de autoritate de rezolutie, este imputernicita sa transfere catre o institutie-punte:

a) actiuni sau alte instrumente de proprietate emise de un asigurator supus rezolutiei;
b) oricare dintre activele, drepturile sau obligatiile unuia sau ale mai multor asiguratori supusi rezolutiei.

Transferul poate avea loc fara a obtine acordul actionarilor asiguratorului supus rezolutiei sau al oricarei parti terte, alta decat institutia-punte, si fara a se conforma vreunei cerinte procedurale prevazute de Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si de reglementarile emise in aplicarea acesteia.

Institutia-punte este o persoana juridica ce indeplineste cumulativ urmatoarele cerinte:

a) este controlata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie;
b) este creata in scopul de a primi si a detine unele sau toate actiunile ori alte instrumente de proprietate emise de un asigurator supus rezolutiei ori unele sau toate activele, drepturile si obligatiile unuia sau ale mai multor asiguratori supusi rezolutiei, in vederea pastrarii accesului la functiile critice si a vanzarii acestora.

 In functie de structura actionariatului institutiei-punte, Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie, numeste sau aproba organul de conducere al institutiei-punte. De asemenea, ASF aproba remuneratiile membrilor organului de conducere si le stabileste responsabilitatile. Tot ASF aproba strategia si profilul de risc ale institutiei-punte.
  • Instrumentul de separare a activelor
Pentru ca instrumentul de separare a activelor sa fie eficace, Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie, este competenta sa transfere activele, drepturile sau obligatiile unui asigurator supus rezolutiei sau ale unei institutii-punte catre unul sau mai multe vehicule de administrare a activelor. Transferul poate avea loc, cu respectarea prevederilor legii, fara a obtine acordul actionarilor asiguratorilor supusi rezolutiei sau al oricarei parti terte, alta decat institutia-punte, si fara a se conforma vreunei cerinte procedurale prevazute de lege.

In sensul instrumentului de separare a activelor, un vehicul de administrare a activelor este o persoana juridica ce indeplineste cumulativ urmatoarele cerinte: este controlata de Autoritatea de Supraveghere Financiara si a fost creata in scopul de a primi, partial sau integral, activele, drepturile si obligatiile unuia sau mai multor asiguratori supusi rezolutiei sau ale unei institutii-punte.

Vehiculul de administrare a activelor gestioneaza activele care ii sunt transferate cu scopul de protejare a acestora in vederea vanzarii sau lichidarii lor ordonate.

ASF poate transfera active, drepturi sau obligatii de la asiguratorul supus rezolutiei la unul sau mai multe vehicule de administrare a activelor in mai multe randuri si poate transfera inapoi active, drepturi sau obligatii de la unul sau mai multe vehicule de administrare a activelor la asiguratorul supus rezolutiei.

Administratorul de rezolutie

Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie, cu respectarea cadrului legal privind ajutorul de stat, poate desemna un administrator de rezolutie care sa inlocuiasca organul de conducere al institutiei supuse rezolutiei, caz in care face publica numirea acestuia.

Conform legii, administratorul de rezolutie trebuie sa detina calificarile, cunostintele si capacitatea necesare indeplinirii functiilor sale. Fondul de garantare a asiguratilor poate fi numit administrator de rezolutie.

Administratorul de rezolutie dispune de toate competentele actionarilor si ale organului de conducere al asiguratorului. Cu toate acestea, administratorul de rezolutie nu poate exercita aceste competente decat sub controlul Autoritatii de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie.

Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie, poate stabili limite ale actiunilor administratorului de rezolutie sau poate solicita ca anumite acte ale sale sa faca obiectul aprobarii prealabile. ASF poate inlocui administratorul de rezolutie in orice moment.

Mandatul unui administrator de rezolutie nu poate depasi un an. Mandatul poate fi reinnoit, in cazuri exceptionale, daca Autoritatea de Supraveghere Financiara considera ca sunt in continuare indeplinite conditiile de numire a unui administrator de rezolutie.

Obiectivele rezolutiei sunt urmatoarele: a) protejarea creditorilor de asigurari; b) minimizarea impactului asupra fondurilor de protectie, protejarea fondurilor publice prin reducerea la minimum a dependentei de sprijin financiar public; c) evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilitatii financiare a pietei de asigurari, in special prin prevenirea contagiunii, inclusiv asupra infrastructurilor pietei, si prin mentinerea disciplinei pe piata; d) asigurarea continuitatii functiilor critice.

Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate de rezolutie, poate lua o masura de rezolutie cu privire la un asigurator daca sunt indeplinite, cumulativ, conditiile urmatoare:

a) daca aceasta stabileste ca asiguratorul intra sau este susceptibil de a intra intr-o stare de dificultate majora. In acest sens, directia care exercita functia de supraveghere se consulta cu directia care exercita functia de rezolutie;
b) masura de rezolutie este necesara din perspectiva interesului public.

Conform legii, se considera ca un asigurator intra sau este susceptibil de a intra intr-o stare de dificultate majora, daca este indeplinita una dintre conditiile urmatoare:

a) asiguratorul incalca cerintele pentru continuarea detinerii autorizatiei sau este susceptibil sa le incalce, in viitorul apropiat, ca urmare a unei deteriorari rapide a situatiei financiare ce include o deteriorare a situatiei capitalului de solvabilitate si a fondurilor proprii care acopera cerinta de capital de solvabilitate intr-o masura care ar justifica retragerea autorizatiei de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, in calitatea sa de autoritate competenta, inclusiv in cazul in care asiguratorul a suportat sau este susceptibil de a suporta pierderi care ii vor epuiza toate sau o parte semnificativa din fondurile proprii;
b) activele asiguratorului sunt inferioare obligatiilor sau, potrivit unor elemente obiective, se poate ajunge la concluzia ca acest lucru se va petrece in viitorul apropiat;
c) asiguratorul se afla in imposibilitatea de a achita despagubirile/indemnizatiile cuvenite creditorilor de asigurari sau, potrivit unor elemente obiective, se poate ajunge la concluzia ca acest lucru se va petrece in viitorul apropiat.

Fondul de rezolutie pentru asiguratori va fi administrat de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor

Potrivit legii, Fondul de rezolutie pentru asiguratori se constituie, din urmatoarele surse financiare:

a) contributii de la toti asiguratorii autorizati in conformitate cu Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) dobanzi si penalitati de intarziere din plata cu intarziere a contributiilor de catre asiguratori;
c) imprumuturi sau imprumuturi obligatare prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului de garantare, in calitate de administrator al Fondului de rezolutie, si alte forme de sprijin financiar de la institutii, institutii financiare sau alte parti terte, in cazurile in care sumele percepute cu titlu de contributii sunt insuficiente pentru a acoperi pierderile, costurile sau alte cheltuieli ocazionate de aplicarea instrumentelor de rezolutie. Prin exceptie de la prevederile Legii nr. 213/2015, aceste operatiuni se realizeaza de catre Fondul de garantare in calitate de administrator al Fondului de rezolutie.

"Cota procentuala a contributiilor nu va putea depasi 1% din primele brute incasate de asiguratori din activitatea de asigurari directe. Cota procentuala se stabileste distinct pentru cele doua categorii de asigurari, prin reglementari ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, la propunerea Fondului de garantare a asiguratilor, in calitate de administrator al Fondului de rezolutie", se precizeaza in lege.

Descarca aici Legea nr. 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (ASF va putea prelua si vinde asiguratorii cu probleme).

Noutati 1asig.ro
» FIAR 2018: Conferinta "Insurance in a Digital World" aduce in dezbatere impactul digitalizarii asupra pietei asigurarilor
» Fabrica de Asigurari si-a premiat cei mai buni parteneri de business
» Gala INTER Broker de Asigurare a premiat cele mai bune rezultate din 2017
» OMNIASIG: Efectele legislatiei RCA se resimt direct in cresterea gradului de protectie a pagubitului
» Cum ma pot proteja cand plec in vacanta?
» Exclusiv: Romanii au alocat un buget mai mare pentru asigurari in 2017
» FIAR 2018: Ce subiecte vor fi analizate cu prilejul Conferintei "Insurance Market Trends"?
» CITY Insurance castiga procesul cu Autoritatea Italiana de Supraveghere a Asigurarilor
» Soferi mergand cu viteze excesive, depistati de politisti
» Specialisti de renume international, pe lista vorbitorilor la FIAR 2018
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 04.11.2015 | 3187 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM