1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ASF angajeaza MILLIMAN pentru a analiza tarifele RCA din piata

Autoritatea de Supraveghere Financiara si compania de consultanta MILLIMAN au incheiat un contract privind furnizarea de servicii de analiza actuariala a tarifelor practicate de cele noua societati de asigurare autorizate sa incheie polite RCA, a anuntat, vineri, ASF.

"Demersul se inscrie in pachetul de actiuni derulate de ASF in vederea reechilibrarii pietei de asigurari RCA si a descurajarii exceselor inregistrate in ultima perioada la nivelul majorarilor de prime", se explica in comunicatul Autoritatii.

MILLIMAN va analiza seturi de date complexe rezultate din portofoliile celor noua asiguratori, de la variabilele de tarifare (inclusiv clasa de bonus-malus) si cheltuielile cu comisioanele si administrarea politelor, pana la criteriile de segmentare si de ajustare a primei de tarif.

"Aceasta analiza independenta are drept tinta determinarea unor repere de referinta la nivelul pietei privind dauna medie si frecventa medie a daunei si corelarea acestora cu prima tarifara, pe date comparabile pentru cele noua societati, respectiv evaluarea gradului de adecvare a tarifelor in raport cu daunalitatea", conform ASF.

Cele noua societati care vor face obiectul analizei sunt: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, ASIROM VIG, CARPATICA Asig, CITY Insurance, EUROINS Romania, GENERALI Romania, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG VIG si UNIQA Asigurari.

Piata de asigurari RCA din Romania a atins valoarea de 2,2 miliarde de lei la finele primelor noua luni din 2015, in crestere cu 13,37% fata de perioada similara a anului precedent, potrivit celui mai recent raport al ASF. In acelasi timp, despagubirile platite de asiguratori au insumat 1,47 miliarde de lei.