1asig.ro
1asig.ro

ASF a publicat proiectul de modificare a normei privind pregatirea profesionala a distribuitorilor de asigurari

Consiliul ASF a aprobat proiectul Normei pentru modificarea alin. (3) al art. 11 din Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 20/2018 privind pregatirea profesionala a persoanelor implicate in activitatea de distributie. Prin aceasta modificare, va fi extinsa valabilitatea certificatelor emise de ISF - Institutul de Studii Financiare, care expira la data de 30 iunie, pana pe 30 noiembrie a.c.

Proiectul este in stadiul de consultare publica pana pe 24 iunie.

Astfel, Autoritatea de Supraveghere Financiara emite urmatoarea norma:

Art. I. - Alineatul (3) al articolului 11 din Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 20/2018 privind pregatirea profesionala a persoanelor implicate in activitatea de distributie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1090, din 21 decembrie 2018, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Certificatele de pregatire profesionala emise de ISF care expira incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei norme raman valabile pana la data de 30.11.2019, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (2) lit. b); prevederea se aplica si in cazul angajatilor societatilor pentru urmarea programelor de pregatire profesionala initiala."

Propunerea de modificare a prevederilor articolului 11 alineatul (3) a fost primita din partea atat a asociatiilor profesionale reprezentative ale pietei de asigurari - UNSAR, UNSICAR si PRBAR - care solicita A.S.F. prelungirea valabilitatii certificatelor emise de ISF pana la 30.11.2019 (fata de 30.06.2019 cat este in prezent) si aplicarea aceluiasi termen si in cazul angajatilor care trebuie sa sustina examenul de certificare, cat si a ISF.

Textul integral al proiectului este disponibil AICI. Cititi AICI Nota de fundamentare a proiectului.

Propunerile si observatiile pe marginea proiectului pot fi comunicate la adresa reglementare.consultare@asfromania.ro, pana cel tarziu in data de 24 iunie 2019.

Norma nr. 20/2018 privind pregatirea profesionala a persoanelor implicate in activitatea de distributie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1090, din 21 decembrie 2018 stabileste cadrul unitar, conceptual si procedural pentru:

- dobandirea si certificarea competentelor profesionale si mecanismele de control si de evaluare a cunostintelor in domeniul asigurarilor si/sau reasigurarilor pentru persoanele implicate in activitatea de distributie;

- conditiile de autorizare a furnizorilor de programe de pregatire profesionala in domeniu, conditiile de avizare a intermediarilor principali in calitate de furnizori de programe de pregatire profesionala si obligatiile furnizorilor, societatilor si intermediarilor principali in ceea ce priveste activitatea de pregatire profesionala in asigurari si/sau reasigurari;

- cerintele de atestare a lectorilor si alte activitati conexe activitatii de asigurare si/sau reasigurare.

Cerintele IDD in ceea ce priveste garantarea unui nivel ridicat de profesionalism si competenta in randul intermediarilor de asigurari, reasigurari si asigurari auxiliare, ai angajatilor acestora, precum si in randul angajatilor societatilor de asigurare si reasigurare, prevad faptul ca pregatirea profesionala trebuie sa corespunda specificului si complexitatii desfasurarii activitatii de distributie de asigurari si/sau reasigurari.