ASF a plasat ASTRA Asigurari sub administrare speciala - retrospectiva evenimentelor si a declaratiilor -...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 ASF 
 Asiguratori 
 Brokeri 
 Date financiare 
 Organizatii 
 Va recomandam 
 Cariere 
 Job 
 PAD-PAID 
 Opinii 
 Dezbateri 1 EUR = 4.7627 RON
1 USD = 4.2726 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

ASF a plasat ASTRA Asigurari sub administrare speciala - retrospectiva evenimentelor si a declaratiilor


Autoritatea de Supraveghere Financiara a plasat compania ASTRA Asigurari, liderul pietei locale de profil, sub administrare speciala, desemnand compania KPMG Advisory sa gestioneze redresarea financiara a societatii. Anuntul a fost facut pe 18 februarie de catre Dan Radu RUSANU, Presedintele ASF, in cadrul unei conferinte de presa.

Astfel, Consiliul Director si cel de Supraveghere al Companiei vor fi suspendate, iar administratorul special va proceda la:
 • inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari;
 • luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate;
 • interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie;
 • interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF;
 • luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului (n. red. 110 milioane lei catre Medien Holding, controlat de Dan ADAMESCU, care editeaza cotidianul "Romania Libera") si interzicerea acordarii de noi imprumuturi;
 • inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii;
 • reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute;
 • efectuarea unui audit de catre un auditor reputat.
Conform calculelor ASF, ASTRA Asigurari va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital. In prezent, ASTRA Asigurari are un capital social de 192,7 milioane lei.

In perioada administrarii speciale, societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare, a mai anuntat ASF. Toate politele de asigurare ASTRA raman valabile de la momentul emiterii pana la momentul expirarii acestora.

Decizia are la baza un raport cu privire la activitatea ASTRA Asigurari, intocmit de ASF care arata ca, in cazul unui eveniment major ASTRA nu isi va putea onora obligatiile. Raportul de control si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara au facut obiectul unei evaluari comune cu BNR si Ministerul Finantelor Publice.

De asemenea, ASF anunta ca a indeplinit toate procedurile legale privind urmarirea respectarii termenlor stabilite prin planul de masuri impus de fosta conducere CSA in sarcina ASTRA. Prin nota de control s-a constatat ca planul de masuri, care avea termen 31 decembrie 2013, nu a fost realizat.

RUSANU a mai explicat ca expunerea sistemului bancar din Romania pe ASTRA Asigurari este redusa, problemele neantrenand risc sistemic pentru sistemul bancar. In acelasi timp, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat.
Preluarea AXA Asigurari ramane in analiza

Preluarea afacerilor companiei franceze AXA ramane in analiza, au explicat reprezentantii ASF, urmand a se lua o decizie in acest sens. Intre timp, fiecare companie va functiona independent pana la fuzionare.

ASTRA Asigurari a cumparat subsidiara locala a grupul francez AXA la finele anului trecut. Tranzactia a fost aprobata de Consiliul Concurentei prin Decizia nr. 56 din 23.12.2013, asteptand, in prezent, avizul din partea ASF.

Dan ADAMESCU sustine ca ASF nu a respectat normele legale

In replica la anuntul facut de ASF, Dan ADAMESCU, omul de afaceri care controleaza indirect ASTRA Asigurari, a calificat aceasta masura, in cadrul unei conferinte de presa, drept "incredibila si incalificabila". Acesta a mai anuntat ca va contesta in instanta decizia ASF de punere sub administrare speciala a asiguratorului.

"Vom merge in instanta sa desfiintam aceasta decizie. Primul pericol: suntem in Romania. ASTRA are 2.800 de angajati, in jur de 16.000 de agenti si 400 de brokeri. Avem sucursala in fiecare judet. Cum vor reactiona ei? Ce se intampla maine daca agentii nu ne mai dau banii? Angajatii nostri se opresc pentru ca sunt nesiguri. Agentii vand alte asigurari", a comentat Dan ADAMESCU, citat de MEDIAFAX.

"Pericolul unei decredibilizari este urias. Daca clientii nu au incredere in noi, nu existam. ASTRA are 4,6 milioane de clienti. Socul international la care ei nu se refera (n. red. ASF) a fost urias. Partenerii straini cu care lucram ne urmaresc, ne controleaza, ne stiu datele", apreciaza Dan ADAMESCU.

"Dupa legislatia romana si dupa cea a ASF exista pasi care trebuie respectati atunci cand o companie de asigurari are probleme. Trebuia sa ne ceara o marire de capital, dar ei au sarit acest pas, peste propria norma. Pericolul este un dezastru natural", a mai precizat ADAMESCU.

"Ei zic ca suntem subrezervati si ca ar trebui sa aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun raspuns. In urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru national. Conducerea ASTRA va fi decapitata de astazi. KPMG va avea nevoie de luni ca sa inteleaga situatia ASTRA", a spus ADAMESCU.

RUSANU il acuza pe fostul sef al CSA ca a protejat ASTRA Asigurari

Unul dintre motivele care nerespectarii de catre ASTRA Asigurari a normelor in vigoare este lipsa de reactie din partea autoritatilor de supraveghere anterioare.

"In ultimii cinci ani, ASTRA Asigurari nu a fost controlata aproape deloc. A fost un control inceput in 2012 si finalizat in 2013, mai precis vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere a ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi am gasit controlul finalizat. Fosta conducere CSA a stabilit un plan de masuri esalonat pe noua luni, pana la 31 decembrie 2013. Domnul Daniel TUDOR probabil ca va avea multe de raspuns. Domnul Daniel TUDOR a fost cel care a protejat ASTRA", a mai spus Dan Radu RUSANU, in cadrul aceleiasi conferinte de presa. De asemenea, acesta a mai aratat ca, in ultimii ani, ASTRA Asigurari a fost auditata de o "firma de apartament".

In replica la afirmatiile lui Dan Radu RUSANU, Daniel TUDOR a confirmat controlul efectuat de CSA, care a durat aproximativ 5 luni si dispunerea in sarcina ASTRA a unui plan de masuri menit sa corecteze deficientele identificate de echipa de control pana la data de 31 decembrie 2013. "Masura luata de ASF este efectul activitatii de control a CSA al carei presedinte am fost pana in aprilie 2013 si rezulta din nerespectarea de catre Astra Asigurari a planului de masuri dispus de catre Consiliul CSA. De altfel, administrarea speciala a ASTRA Asigurari (...) nu este o sanctiune contraventionala in temeiul legii de functionare a sectorului de asigurari, respectiv Legea 32/2000, ci doar o masura administrativa pe care autoritatea o poate dispune in vederea ameliorarii modului de administrare a entitatii supravegheate, in temeiul Legii 503/2004", a declarat Daniel TUDOR pentru Mediafax.

Acesta a mai mentionat ca, dupa infiintarea ASF, exercitarea activitatii de control asupra entitatilor de pe toate cele trei piete supravegheate a fost preluata in integralitate de o directie nou creata, aflata in subordinea directa a Presedintelui ASF, Dan Radu RUSANU.

"In calitate de vicepresedinte al ASF am solicitat Presedintelui RUSANU efectuarea mai multor controale inopinate la mai multe societati de asigurare, inclusiv la ASTRA Asigurari. Aceste controale aveau ca obiect principal verificarea modului de solutionare a reclamatiilor privind acordarea despagubirilor. Desi nu toate controalele solicitate de mine au fost in cele din urma efectuate, ASTRA Asigurari a fost verificata a doua oara prin control la sediu in mai putin de un an, perioada in care se afla in monitorizare prin plan de masuri".

Daniel TUDOR a preluat conducerea Comisiei de Supraveghere a Asiguarilor in octombrie 2012. In aprilie 2013, odata cu comasarea CSA, CNVM si CSSPP in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiare, Daniel TUDOR a fost numit in functia de Vicepresedinte responsabil cu sectorul asigurarilor. Daniel TUDOR a demisionat din aceasta pozitie in octombrie 2013.

ASTRA Asigurari - scurt istoric si indicatori financiari

Compania a fost infiintata in anul 1991, cu capital de stat. Dan ADAMESCU a devenit actionar majoritar al companiei ASTRA pe 24 iulie 2002, cand APAPS si NOVA TRADE au semnat contractul de Vanzare-Cumparare actiuni pentru 75,67% din capitalul social al societatii.

In prezent, principalii actionari ai companiei sunt The NOVA Group Investments Romania SA - 72,68% si EPSILON Estate Provider SRL- 27,02%, ambele companii fiind controlate indirect de Dan ADAMESCU.
 • La finalul lunii septembrie 2013, valoarea primelor brute subscrise pe segmentul de asigurari generale totaliza 792 milioane lei, dintre care 296 milioane lei - asigurari RCA, respectiv 235 milioane lei - asigurari de locuinta;
 • Din punctul de vedere al numarului de contracte aflate in derulare, acesta se ridica la 4,3 milioane, dintre care circa 900 mii - RCA si 2 milioane - asigurari de locuinta;
 • 21% din totalul politelor RCA din piata sunt incheiate la ASTRA;
 • 51% din totalul politelor de locuinta aflate in derulare au fost emise de ASTRA;
 • Prima medie a ASTRA Asigurari pe asigurarea RCA s-e ridica la 333 lei (la nivelul UNSAR s-a cifrat la circa 410 lei, toate companiile care emit RCA fiind membre UNSAR). Spre comparatie, in cazul GENERALI - companie care a decis sa isi reorganizeze portofoliul RCA, indicatorul se cifreaza la 505 lei;
 • Prima media a ASTRA in cazul politei de locuinta la 116 lei (216 lei la nivelul UNSAR). Spre comparatie raportul subscrieri/numar de contracte in cazul ALLIANZ-TIRIAC este de 346 lei.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (ASF a plasat ASTRA Asigurari sub administrare speciala - retrospectiva evenimentelor si a declaratiilor).
Share |


Autor: Mihai CRACEA | Publicat pe 19.02.2014 | 6097 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
5 comentarii
andre (Anonim) (19.02.2014 20:45)
totul aee politicccccccccccccccc !!!!!!!!!!!!
mustatea/adamescu / carpatica / asf/ dna chitoiu si apoi
cele mai mari salarii din tara / cum sta treaba aici ?
astra e de vina ? sau cei care au fost deranjati de dl
adamescu ?!

driblingreal (Anonim) (19.02.2014 17:47)
Soarele rasare la Bucuresti, iar unele lucruri se vad pe jumatate ca si luna, de bezna nesimtirii. Probabil multe neamuri la Supravegherea asigurarilor si probabil putini profesionisti. Mai este si probabil si ciuma de dambovita (a puterii, a influentei, a paralelismului, a traseismului si mostenirea a la Fanar). Aceste adevaruri nescrise s-au perpetuat de mult timp probabil atat la nivelul unor societati de asigurari cat si uneori la ierarhia si subsolul Autoritatii de supraveghere a asigurarilor, iar iobagii asigurati au uitat probabil ca li se luau biruri cu doua maini si li se dadeau drepturi uneori numai cu o mana, rareori actionandu-se in favoarea asiguratilor, ajungandu-se la zicala" la omul sarac nici boii nu trag".
Ca in multe... de pe la noi, probabil politicul era pe val iar profesionalismul inota catre mal, sa se salveze fara Salvamar.
Unii intermediari posibil aveau si au probabil drept tinta numai "banul ochiul ***" si nu meseria de sfatuitor de taina al asiguratului (un duhovnic căreia asiguratul ii incredințează toate tainele, gandurile, intențiile), preferand prima mai mica dar sigura de incasat, iar apoi ce se intampla in caz de daune si nevoi sa le rezolve Bunul Dumnezeu si Sfantul Duh, purtat de la Ana la Caiafa. Mai este si saracia din tara, probabil si goana dupa profit a companiilor nationale si internationale si poate si un vid legislativ in cazul fratilor nostrii care au inscenat daune si pagube cu sutele,..., si astfel afectau soarta fratilor lor corecti si cinstiti, care au socotit asigurare o nevoie si protectie si nu un jaf si afacere neoneroasa.In final in loc de incheiere proverbul “Interesul poartă fesul" si semnificatia acestuia : cineva care face anumite actiuni pentru a dobandi avantaje. Fesul (căciula)a devenit un simbol al puterii la boieri si dregători, proverbul arata că deobicei interesul primează. Din păcate, proverbul este cam actual, unii oameni probabil uită de respect si urmăresc doar interese, accentuand nesimtirea dacă te văd că esti bun sau naiv.

laur (Anonim) (19.02.2014 16:13)
pacat ca se da la cap unei societati si nu se gaseste un vinovat , apoi se vor face cercetari si nimic.
Ar trebui ASFul sa restabileasca increderea in asiguraile Astrei, daca intradevar doreste "sa gestioneze REDRESAREA financiara a societatii. Anuntul a fost facut pe 18 februarie" de Rusanu
DAR SE PARE CA NU DORESTE REDRESAREA CI INGROPAREA FIRMEI ASTRA

Anonim (19.02.2014 15:54)
Nu vor sa arate ca-si merita salariile. Este dezvaluita
relatia dintre banii ASTRA si mediul politic portocaliu
si prin urmare urmeaza firesc o campanie de "infierare" a
chiaburilor. O! DA!! si eu vreau salarii ca ale lor, dar
hai sa nu pierdem esentialul. Banii il plateau pe...x
ziarist etc.

MARCEL (Anonim) (19.02.2014 14:38)
Nu este oare o coincidenta intre campania de presa
privind salariile de la ASF si aceasta masura?Se stiu cum
merg treburile la ASTRA de ani de zile si nu s-a facut
nimic.Acum vor sa arate ca isi merita salariile.


DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM