1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

ALLIANZ: Sistemele sociale sustenabile si produsele private de planificare si economisire pot controla efectele imbatranirii populatiei

In Romania, cheltuielile guvernamentale cu pensii, ajutoare sociale si servicii de sanatate vor ajunge la 23,2% din PIB in anul 2060, comparativ cu o rata de 13,1% din PIB inregistrata in anul 2007, potrivit celui mai recent studiu ALLIANZ Demographic Pulse, care analizeaza efectele tendintelor de imbatranire a populatiei si de crestere a sperantei de viata asupra bugetului de stat. Aceasta evolutie este previzionata pe fondul unei cresteri estimate a procentului populatiei cu varsta peste 60 de ani, de la 20%, cat este in prezent, la 39,5% pana in anul 2050.

In zona euro, cheltuielile guvernamentale pentru pensii, ajutoare sociale si servicii de sanatate vor ajunge pana la aproape 30% din produsul intern brut al regiunii, in anul 2060.

ALLIANZ anticipeaza ca la noi in tara cel mai mult vor creste cheltuielile cu pensiile, cu peste 9 puncte procentuale din PIB intr-un interval de circa 50 de ani - de la 6,6% din PIB in 2007, la aproximativ 15,8% din PIB in 2060.

Programele de redresare economica, capitalizarile si declinul veniturilor din taxe, pe fondul crizei financiare, au pus o presiune enorma asupra bugetelor si finantelor publice in intreaga lume. Spre deosebire de aceste socuri, imbatranirea rapida a societatilor reprezinta o noua provocare globala, cu efecte pe termen lung.

In acest context, studiul ALLIANZ atrage atentia asupra importantei sistemelor de pensii si de sanatate sustenabile si viabile din punct de vedere financiar si a dezvoltarii produselor private de planificare si economisire, in gestionarea efectelor tendintei de imbatranire a populatiei.

"Imbatranirea este o tendinta structurala cu potentiale consecinte sociale si economice dramatice, atat pentru bugetele de stat, cat si pentru populatie", afirma Alexander BORSCH, Senior Economist International Pensions in cadrul ALLIANZ.

Cu toate acestea, efectele care rezulta din imbatranirea populatiei vor diferi radical in Uniunea Europeana fata de Statele Unite ale Americii si de Asia, in functie de sistemele sociale existente.

"Sisteme sociale sustenabile si cresterea economica sunt cele doua instrumente principale pentru controlul efectelor imbatranirii populatiei asupra finantelor statului. Crearea acestor sisteme de asigurari sociale si dezvoltarea produselor private de economisire si planificare financiara reprezinta cerintele de baza pentru venituri solide la varsta pensionarii pentru generatiile actuale si viitoare", a concluzionat Alexander BORSCH.