1asig.ro
1asig.ro

8 din 10 romani pleaca in concediu cu masina. FII TREAZ LA VOLAN!

5 min. / 1.540 cuvinte
Romanii incearca sa profite din plin de timpul liber, condensand zilele libere intr-un city-break, o iesire cu familia si/sau prietenii sau un concediu prelungit. Ce-i drept, vacanta de vara ramane cel mai important concediu al anului, iar anul acesta 75% dintre romani nu au ratat ocazia de a se bucura de o vacanta de vara binemeritata. Mai mult, 8 din 10 romani au plecat in concediu cu masina.

PROMO


Vacantele de vara au fost urmate de iesiri de weekend alaturi de familie si/sau prieteni (la tara, la gratar etc.) si, potrivit datelor ce reies dintr-un studiu PETROM, 6 din 10 romani au avut, in ultimul an, cel putin o astfel de iesire. De asemenea, 25% dintre romani au mers in vacanta si de Paste, in vreme ce alti 18% au profitat de mini-vacanta de 1 mai. In ceea ce priveste destinatia, Romania a fost cea mai intalnita alegere atat pentru cei care au plecat in vacanta de vara (70%), cat si pentru cei care au ales iesirile de weekend (97%). Tot destinatii locale au ales si cei care au plecat in vacanta de Paste (94,5%) sau in mini-vacanta de 1 mai (91%).

Din destinatiile interne, anul acesta s-au remarcat judetele Constanta si Brasov, acestea fiind, potrivit INS (Institutul National de Statistica), cele mai populare destinatii in randul romanilor. Astfel, in primele sase luni ale anului, 972.125 de romani au ales sa isi petreaca timpul liber la Brasov, in vreme ce 810.849 de romani au ales Constanta, conform datelor INS.

Indiferent de destinatia aleasa si de numarul zilelor petrecute alaturi de cei dragi, cei mai multi dintre romani au ales calatoria cu masina. Astfel, 81% dintre romani au mers cu masina in concediul de vara, in vreme ce 24% au ales calatoria cu avionul si doar 6% au optat pentru o calatorie cu trenul. Totodata, 81% dintre romani au ales masina si pentru alte vacante, nu doar cea de vara. In cazul iesirilor de weekend, 98,5% dintre romani au ales masina ca mijloc de transport, iar calatoriile prilejuite de vacanta de Paste si mini-vacanta de 1 mai au fost facute, la randul lor, de cele mai multe ori tot cu masina: 95,5% si, respectiv, 93%.

Studiul a fost realizat la nivel national de PETROM, in iunie 2018, la aceasta cercetare participand 428 de persoane cu varste cuprinse intre 18-65 de ani, cu un istoric de cel putin o alimentare cu carburanti in ultima luna. Potrivit aceluiasi studiu, 26% dintre romani vor pleca in vacanta si de Craciun, in vreme ce alti 23% sustin ca si-au planificat concediul pentru zilele libere de Revelion. De Craciun, 9 din 10 romani vor calatori tot cu masina, iar 7 din 10 romani vor alege masina pentru calatoriile planificate de Anul Nou. In ceea ce priveste destinatiile alese, 86,6% dintre romani isi vor petrece Craciunul in tara, la fel cum alti 71% si-au planificat concediul de An Nou tot in Romania.

Cresterea sigurantei rutiere reprezinta o prioritate pentru Romania, in contextul in care tara noastra a raportat, in 2017, cea mai ridicata rata a accidentelor mortale dintre toate statele membre ale Uniunii Europene.

Fie ca merg in concediu, la serviciu sau la cumparaturi, indiferent ca sunt soferi, pietoni sau se incadreaza intr-o alta categorie de participanti la trafic, romanii trebuie sa fie constienti ca pericolul pandeste la orice pas si ca distragerea atentiei reprezinta una dintre cele mai importante cauze care stau la baza producerii accidentelor rutiere.

In acest context, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) deruleaza o noua editie a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!", cu sprijinul Politiei Romane, al UNSAR (Uniunea Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania) si al BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania). Mai multe detalii despre campania "FII TREAZ LA VOLAN!" sunt disponibile atat pe treazlavolan.ro, cat si pe conturile de Facebook, Instagram si YouTube dedicate.1.151 accesari