2017 - An cu acceleratia la maxim pentru RCA. Tendinte 2018! - Asigurari - Asigurari...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova Bucuresti
-1
1 EUR = 4.6605 RON
1 USD = 4.1120 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

2017 - An cu acceleratia la maxim pentru RCA. Tendinte 2018!


Dupa cum au previzionat specialistii in urma cu un an, RCA-ul a ramas vedeta pietei de asigurari si in 2017, dar cu schimbari mai spectaculoase decat au preconizat. Asigurarile auto inca predomina piata locala, iar pentru 2018 jucatorii din domeniu spera sa vada o crestere mai mare a segmentului CASCO.

In anul 2017 am putea spune ca a inceput o noua era pentru asigurarile RCA, cu schimbari importante in ceea ce priveste legislatia. Astfel, Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie - cunoscuta ca Legea RCA - a intrat in vigoare pe 12 iulie a.c. si a adus schimbari importante pentru industrie. Aceasta este prima lege dedicata exclusiv segmentului RCA.

Pentru a se asigura punerea in aplicare a prevederilor Legii RCA, ASF a elaborat Norma RCA (Norma nr. 20/2017). Intrata in vigoare la 1 august 2017, Norma reglementeaza mecanismele de implementare a noii legi si aduce clarificari in ceea ce priveste o serie de prevederi.

"Anul 2017 a inceput sub imperiul prevederilor OUG nr. 54/2016, care au avut menirea sa echilibreze piata si sa elimine anumite disfunctionalitati care au afectat functia critica pe care o indeplineste aceasta asigurare la nivelul consumatorilor si agentilor economici. Legea RCA a prevazut noi mecanisme, precum tariful de referinta, ca element orientativ, asiguratul cu risc ridicat, decontarea directa, ca mecanism ce favorizeaza fidelizarea clientilor, posibilitatea de rascumparare a daunei si un sistem bonus-malus echitabil, care au contribuit la eliminarea unor distorsiuni manifestate in piata", a declarat Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte, Sectorul Asigurari - Reasigurari, Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR, a subliniat ca piata asigurarilor auto a trecut in ultimul an prin cateva modificari esentiale ale cadrului legislativ, iar companiile de asigurari au depus eforturi considerabile pentru a se conforma si a le implementa in timp util, cu scopul de a maximiza beneficiile aduse clientilor.

"Legea nr.132/2017, insotita de Norma nr.20/2017, au adus noutati absolute, punand accent pe o crestere a calitatii serviciilor la nivel sectorial. Modificarile legislative care au dus la o schimbare de paradigma a acestui segment de business, venind in mod direct in sprijinul asiguratilor, sunt decontarea directa, noul sistem bonus-malus si posibilitatea asiguratului de a folosi clasa bonus cea mai favorabila pentru toate masinile pe care le detine in proprietate, tarife de referinta, asiguratul cu risc ridicat, factorul N, acoperiri noi sau primirea de informatii despre expirarea politei. Toate acestea au echilibrat un segment de piata in care factorul determinant este pretul", a adaugat Adrian MARIN.

Conform acestuia, RCA-ul a ramas cea mai importanta linie de business din piata locala insa, spre deosebire de anii anteriori, s-a putut observa un grad mai mare de concentrare a pietei. Concomitent cu un usor recul la nivelul primelor brute subscrise, numarul de contracte a sporit cu 18%, pe fondul emiterii unui numar mai mare de contracte pe alte perioade decat 6 sau 12 luni.

"Cadrul legal ce reglementeaza piata asigurarilor a fost imbunatatit in acest an, iar prin aceste noi masuri, precum si prin implementarea Directivei Solvency II, am facut pasi inainte spre stabilizarea acestei piete si consolidarea ei. Piata si-a mentinut ritmul de crestere, cu o linie predominanta in continuare a asigurarilor auto, si consideram ca am facut pasi importanti in sporirea increderii consumatorilor fata de aceasta industrie", a spus, la randul sau, Mihai TECAU, Presedinte Directorat, OMNIASIG Vienna Insurance Group.

Si Juraj LELKES, CEO, ASIROM Vienna Insurance Group, a atras atentia ca 2017 a adus schimbari semnificative, dar a fost si un an marcat de progres si initiativa. "Pe partea de asigurari auto, semnificativa a fost implementarea serviciului de decontare directa, un instrument creat in favoarea clientului si primit foarte bine de catre acestia", a spus el.

"Anul acesta, cea mai pregnanta modificare din industria asigurarilor a fost redefinirea cadrului legislativ care a introdus o serie de noutati absolute. Toate acestea au generat schimbari semnificative in fluxurile interne de lucru. In acest context, efectele lor asupra activitatii de asigurare vor putea fi cuantificate cu mai mare precizie in perioada urmatoare. Un prim efect observat al acestor modificari a fost ca, desi dimensiunea parcului auto a crescut, si odata cu el si numarul de masini asigurabile, volumul de subscrieri RCA s-a comprimat usor pe fondul reducerii primei medii si a perioadelor asigurate. Estimam ca acest trend a continuat in trimestrele III si IV ale acestui an si va putea fi analizat mai detaliat cand rezultatele pietei vor fi disponibile", a declarat Daniela PENE, Director Divizie Vanzari si Marketing, GENERALI Romania.

Virgil SONCUTEAN, Director General, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, a aratat ca segmentul RCA a iesit din perioada de plafonare, insa ramane o zona de monitorizare foarte atenta. "Vom vedea in ce masura am invatat din experientele ultimilor 2-3 ani. Pe de alta parte, rezultatele la 6 luni ne arata faptul ca piata RCA este concentrata in proportie de peste 70% in jurul a trei jucatori, iar acesta este un motiv de ingrijorare", a adaugat el.

Avansul tehnologic, o provocare pentru CASCO

"Segment CASCO ramane in continuare o provocare pentru orice jucator din piata de asigurari auto. Si asta pentru ca vorbim de o industrie care in sine este dinamica, marcata de inovatie, atat in crearea de autovehicule sprijinite de tehnologii noi, de ultima generatie, dar si pentru ca profilul conducatorilor auto este in continua schimbare", a declarat Anca BABANEATA, CEO, Gothaer Asigurari Reasigurari.

"Vorbim despre concepte noi de "car sharing" care se dezvolta din ce in ce mai mult, autovehicule care permit conducerea acestora cu ajutorul sistemelor "driver-assist" - sisteme de preventie accident incorporate in modul automat de functionare sau chiar de sistemul "self driving", sistem in care interactiunea umana poate fi redusa la zero", a adaugat aceasta.

La randul sau, Virgil SONCUTEAN a subliniat ca avansul tehnologic este o tendinta care, in viitorul apropiat, va schimba foarte mult piata CASCO. "Gradul de imbatranire privind parcul auto reprezinta o provocare pentru asigurarile CASCO. O alta provocare este data de concentrarea masinilor noi pe leasingul financiar si operational care schimba structura pietei", a mai spus acesta.

Conform Ancai BABANEATA, piata este in continua evolutie, vom vedea probabil schimbari din ce in ce mai accelerate in anii urmatori si, in acest context, asiguratorii va trebui sa isi adapteze produsele.

"Specifica pentru liniile auto si mai ales pentru CASCO este tendinta de imbatranire accelerata a parcului auto. In ultimii zece ani, numarul de masini a crescut cu peste 2,5 milioane, dar ponderea celor cu vechime de pana la 5 ani a coborat de la 36% la 8%. O adaptare a produselor va fi astfel vitala pentru a putea extinde baza de clienti", este de parere Daniela PENE.

In opinia lui Flavius STANCIU, Director Subscriere Asigurari Auto, Cargo, Maritime si de Persoane, GARANTA Asigurari, cele mai importante tendinte si provocari pe piata asigurarilor in anul 2017, pe segmentul auto, ar putea fi creionate in jurul cresterii acerbe a concurentei in aria asigurarilor auto, fapt benefic pentru consumatori. "Totodata, putem adauga dezvoltarea produselor de nisa, aferente asigurarilor auto, cum ar fi cele pentru perioada vacantei, produse de calatorie (bagaje, anularea vacantei) si accidente persoane, dar si clauze suplimentare ale asigurarilor CASCO: asistenta rutiera (atasata inclusiv RCA-ului), precum si de alta natura (protectie juridica etc.)", a adaugat el.

In plus, putem vorbi si de modificarea cadrului legislativ cu privire in primul rand la eliminarea taxelor auto, ceea ce a condus la cresterea parcului auto, insa cu scaderea drastica a varstei medii a acestuia, dar si la reducerea semnificativa a autovehiculelor inmatriculate in strainatate (BG, UK, IRL), insa cu loc obisnuit de stationare (circulatie) in Romania. Toate acestea influenteaza atat segmentul RCA, cat si cel CASCO.

Si James GRINDLEY, CEO, CertAsig, a atras atentia ca asigurarile auto continua sa fie subiectul principal al pietei de asigurari, cu diverse modificari pe RCA. "Piata asigurarilor auto reprezinta aproximativ 75% din primele brute subscrise pe asigurari non-viata. Brokerii continua sa isi creasca portofoliul asigurarilor de viata si cauta sa isi diversifice clasele de asigurari non-auto, care sunt sustenabile si mai profitabile. Aceasta strategie genereaza o competitie mai mare", a spus acesta.

Oportunitati si Amenintati pentru piata auto in 2018

"In zona asigurarilor auto previzionam o usoara crestere a pietei sustinuta de linia CASCO. In contextul unei piete in care modificarile legislative pe RCA au fost destul de multe, iar provocarile pe asigurarile facultative sunt mari, avand un parc auto in continua imbatranire, nu putem vorbi de o dezvoltare consistenta a pietei, ci de o preocupare comuna pentru stabilitate si pentru siguranta rutiera. In ultimii 10 ani, parcul auto national a crescut, dar ponderea vehiculelor cu vechime 0 - 5 ani s-a redus de la 36% la doar 8%, iar vehiculele cu vechime de peste 10 ani sunt in proportie mai mare de 70%. Astfel, provocarea pietei de asigurari in acest context este gasirea de solutii asigurative pentru actualul parc auto, aflat in proces continuu de imbatranire, dar si pentru autovehiculele de nisa (hibride/full electrice), in crestere si pe piata din Romania", a declarat Alexandru GRIGORESCU, Coordonator al Sectiunii de Asigurari Auto din cadrul UNSAR.

La randul sau, Flavius STANCIU a afirmat ca o evolutie importanta a pietei de asigurari auto, care s-a facut deja observata, este dezvoltarea pregnanta a vanzarii online, combinata cu introducerea sistemelor telematice (pay as you drive).

"In 2018, mizam pe stabilitatea si predictibilitatea segmentului RCA, astfel incat jucatorii sa isi poata concentra intregile resurse pe cresterea calitatii serviciilor. S-a intrat deja intr-un nou ciclu, in care exista premisele ca pretul sa nu mai fie argumentul principal in decizia de cumparare a unei polite RCA. Totusi, am putea asista la o tendinta de crestere a daunei medii, pe fondul modificarilor de ordin fiscal si ale evolutiei cursului de schimb, cu impact asupra pretului pieselor si orelor de manopera din unitatile reparatoare", prognozeaza Daniela PENE.

"In acelasi timp, evolutia liniei CASCO, desi beneficiaza de premise favorabile, poate fi puternic influentata de mai multi factori. Potentiala reintroducere a timbrului de mediu ar putea avea ca efect scaderea numarului de inmatriculari. De asemenea, introducerea decontarii directe pe RCA trebuie bine explicata, avand in vedere confuziile care pot aparea intre aceasta clauza si o polita CASCO. Un rol important aici il au atat asiguratorii, institutiile competente, cat si mass-media, astfel incat sa prezinte corect si obiectiv diferentele dintre cele doua", a adaugat ea.

Conform Danielei PENE, o tendinta pozitiva se remarca pe piata vehiculelor electrice sau hibride, care s-a aflat in continua dezvoltare. Din cauza dimensiunii sale reduse, aceasta poate fi considerata inca o nisa fara impact consistent in business.

Totodata, Juraj LELKES considera ca dificultatile pe care piata le va intampina in 2018 sunt legate de implementarea Directivei Europeane privind Distributia in Asigurari - IDD (Insurance Distribution Directive) si de Regulamentul privind protectia datelor cu caracter personal - GDPR (General Data Protection Regulation).

Analiza completa privind previziunile si tendintele asteptate pe piata asigurarilor in perioada urmatoare, precum si mai multe declaratii ale reprezentantilor principalelor companii de asigurari si brokeraj pot fi citite in Editia Speciala decembrie-ianuarie a Revistei PRIMM - Asigurari&Pensii. De asemenea, revista poate fi descarcata gratuit de AICI


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (2017 - An cu acceleratia la maxim pentru RCA. Tendinte 2018!).

Noutati 1asig.ro
» Care sunt perspectivele de angajare in industria asigurarilor in primele 3 luni din 2019?
» VIDEO: Cati bani au pierdut romanii ca urmare a scaderii contributiei la Pilonul II?
» ASF aproba noi mandate in cadrul conducerii PAID si UNIQA
» Prin ce se deosebeste piata de asigurari de garantii din Romania fata de cea din Slovenia?
» Sondaj UNSAR: Studentii considera necesara introducerea notiunilor de condus defensiv in pregatirea viitorilor soferi
» LEV Ins a transmis o solicitare BAAR pentru a deveni membru
» Consiliul Birourilor Carte Verde pune Biroul din Bulgaria sub monitorizare
» La ce cursuri ISF mai poti participa inainte de Craciun?
» Peste 6.500 de locuinte sunt afectate de incendii in fiecare an. Doar in ultimele 3 saptamani, 19 persoane au decedat in astfel de incidente
» Studiu: 65% dintre specialistii in asigurari cred ca, in viitor, le vor putea face clientilor oferte de polita fara sa le puna nicio intrebare
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 08.01.2018 | 2173 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG
Copyright 2018-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM