Ne intoarcem treptat la ceea ce stiam a fi normalitatea de dinainte de pandemie, iar asta se simte si in trafic. Ne-am reluat mobilitatea, oamenii revin la birou si circula preponderent cu masina personala, pleaca in concedii... asa ca siguranta rutiera este din nou o preocupare.
In acest context demareaza curand si a VI-a editie a campaniei TREAZ LA VOLAN, campanie care alaturi de cele mai noi norme de legislatie rutiera, au constituit si principalele subiecte de discutie pentru cel mai recent episod din Zodia Asigurarilor!
Episodul i-a avut ca invitati pe Oana RADU, PR Director, MXP Communications si pe Costin TATUC, Consultant siguranta rutiera, Tatuc Serv Consulting, alaturi de moderatorul emisiunii, Sergiu COSTACHE, ApPA.
Din pacate, Romania ocupa in continuare un loc fruntas la nivel European la numarul de accidente grave. Despre unul dintre factorii de top care contribuie la acest grad ridicat de accidente, viteza, ne vorbeste Costin TATUC: "Viteza este o cauza generatoare importanta a accidentelor grave din ultimii 10 ani si alterneaza in top cu ceea ce inseamna disciplina pietonala. Adica, are o pondere de circa 20% in medie, cam in fiecare an, din ce inseamna accidente grave de circulatie, adica accidente soldate cu persoane decedate, raniti grav si din acesti raniti grav, de foarte multe ori oamenii raman cu sechele post-traumatice pentru tot restul vietii. Din pacate, aceasta cauza, viteza, genereaza si peste 25% din ceea ce inseamna persoane decedate."
Tocmai din cauza riscului extrem de mare pe care il reprezinta condusul cu viteze ce depasesc limitele legate, Politia Romana a demarat o serie de initiative, menite sa determine soferii sa ramana in paramentrii legali. Una dintre aceste initiative a fost folosirea radarelor neinscriptionate.
"Elementul surpriza este definitoriu din aceasta perspectiva. In nota de fundamentare, initiatorii acestui proiect de lege au venit si au spus, domnule, trebuie sa eliminam comportamentul Politiei Rutiere de a vana greseli, de a sta la panda."
Iar Romania nu este singura tara in care putem vedea astfel de initiative ingenioase: "Daca vom rasfoi putin filele internetului sa spun asa, vom observa ca in foarte multe state europene cu traditie in ceea ce inseamna democratie si masuri politienesti, exista aparate radar disimulate in pubele de gunoi in borne kilometrice false, pe autostrada sub forma unor camere care ar trebui sa masoare cu totul altceva sau sa supravegheze traficul si asa mai departe. Exista o gama foarte larga." declara Costin TATUC.
Cu toate acestea, initiativele de acest tip nu sunt eficiente daca nu sunt folosite in combinatie cu educatie rutiera, iar cu acest scop a aparut si campania Treaz la Volan, o campanie cu scop educativ, ajunsa acum la cea de-a 6a editie. Despre scopul general al campanie, si mai ales, de ce poarta acest nume, Oana RADU a declarat: "I-am spus Treaz la volan, pentru ca ni s-a parut acoperitor. Sa fii Treaz inseamna sa nu fii baut, sa nu fi consumat substante care iti afecteaza intr-un fel sau altul capacitatea de a conduce, sa nu fii obosit, sa fii cu toate gandurile acolo unde trebuie si anume pe sosea, inainte."
Mai departe, despre focusul celei mai noi editii a campaniei, tot Oana RADU: "Despre viteza vorbim la fiecare campanie, avand in vedere ca este principala sau printre cele mai importante cauze ale accidentelor grave in Romania, nu avem cum sa o ocolim niciodata, e drept insa ca am incercat sa nu ne concentram excesiv pe viteza sau consumul de alcool. Dupa cum spuneam, variem subiectele si mergem chiar in detaliu, iar anul acesta vorbim despre obiceiurile proaste la volan. Poate ca suna asa usor neimportant, sunt doar niste obiceiuri proaste, dar adevarul este ca aceste mici obiceiuri pe care le avem poate cu totii si le aplicam in fiecare zi, ma refer aici la nesemnalizarea schimbarii directiei de mers, o incadrare proasta pe banda, claxon inutil sau nefolosit atunci cand e cazul si asa mai departe, toate aceste lucruri marunte pe care le facem, cumulate uneori si cu alti factori, conduc la accidente grave."
Este clar, astfel, ca educatia rutiera, si constientizarea impactului pe care il are comportamentul soferului in trafic, pot ajuta la scaderea numarului de accidente rutiere. Cu toate acestea, soferii de autovehicule nu sunt intotdeauna responsabili de provocarea acestor accidente. Despre celelalte categorii de participanti la trafic, precum pietonii si posesorii de motociclete, si cum li se adreseaza lor campania, Oana RADU:
"Daca in prima editie a campaniei ne-am adresat soferilor, pentru ca asa ni s-a parut firesc sa incepem o campanie de siguranta rutiera, foarte rapid ne-am dat seama, ca de fapt trebuie sa ne adresam tuturor categoriilor prezente in trafic si da, pietonii, biciclistii, motociclistii, trotinetistii, daca putem sa le spunem asa, sunt prezenti in targetul campaniei noastre si intotdeauna sondajele noastre si mesajele noastre, au o componenta dedicata in special pietonilor. Avand mesaje dedicate pentru ca, pentru fiecare dintre aceste categorii exista anumite riscuri speciale pe care trebuie sa le constientizeze si da, pitonul trebuie sa fie si el foarte atent, noi ne-am bucurat mult cand am auzit de initiativa de a fi amendati si pietonii care stau cu nasul in telefon pe trecerea de pietoni, pentru ca e absolut firesc si pentru ca ceea ce se aplica soferilor si trebuie sa aplice soferilor, trebuie sa se aplice si pietonilor. Cu totii trebuie sa fim treji in trafic, nu doar la volan".
Intrebat daca considera ca toate aceste masuri noi intrate in vigoare, sprijinite de campaniile de educatie rutiera, pot aduce o adevarata schimbare la nivelul statisticilor de accidente rutiere, Costin TATUC:
"Daca exista mijloacele necesare, daca exista pe de alta parte bunavointa, buna intentie si mai ales determinarea tuturor participantilor la trafic de a pune umarul, atunci da, cred ca lucrurile se pot rezolva si la noi sa zicem intr-o perioada similara cu Franta[aproximativ 5 ani]. E greu sa vii sa spui ca peste noapte sau hai sa zicem intr-un an, 2,3, vom ajunge la fel ca in Germania.Dar sa nu uitam ca masurile care au fost luate in Franta, au fost masuri complexe, au fost masuri sistemice."
Pentru a afla mai multe despre cum putem reduce riscurile din trafic, si ce masuri putem lua pentru a creste siguranta rutiera, va invitam sa urmariti episodul aici.
VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum sa fii mereu #TreazLaVolan
Din aceeasi categorie
Cele mai citite