1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Zodia Asigurarilor - Cum ...

VIDEO: Zodia Asigurarilor - Cum ajungi profesionist in meseria ta?

Fiecare meserie are partile sale bune, si mai putin bune, dar sa fii un adevarat profesionist inseamna sa stii cum sa imbini aceste aspecte, si sa iti duci intotdeauna sarcinile la bun sfarsit! Despre cum putem deveni cat mai buni in cadrul jobului nostru, discutam in acest nou episod al Zodiei Asigurarilor!

Despre experienta lor profesionala si parcusrul in cariera, au discutat Dorel LACATUS, Trainer, ELIRE Success si Marius MURG, Business Development Manager, Safety Broker, alaturi de moderatorul emisiunii, Sergiu COSTACHE, ApPA.



Un profesionist poate fi definit in multe moduri, dar cea mai clasica definitie ar fi ca este o persoana " care lucreaza intr-un anumit domeniu de activitate pe baza unei pregatiri corespunzatoare." Despre experianta sa in asigurari, dar si factorii care au contribuit la succesul sau, Marius MURG:

"In spatele succesului meu e la randul ei o echipa. Pentru ca fac parte dintr-o echipa cu o cultura organizationala, care ne permite sa evoluam si implicit avem colegi profesionisti de la care sa invatam si care sa ne inspire. Cred ca, cireasa de pe tort pe care eu am gasit-o, si pe care o vad foarte importanta, este sa te inspire si sa iti ofere recunostinta pentru ceea ce faci."

Asadar, cultura organizationala reprezinta unul dintre pilonii pe care se bazeaza succesul si performanta unei echipe, in orice domeniu. Despre un alt element important, si anume, comunicarea, Dorel LACATUS:

"Comunicarea este foarte importanta, as spune cea mai importanta in asigurari. Poti sa nu fii atat de bun in cunoasterea unui produs de asigurare, mai ales la inceput de cariera, cand poti sa soliciti ajutor de la un mentor, insa daca ai abilitati de comunicare, reusesti sa il atragi pe acel client de partea ta si sa devina clientul tau, chiar daca poate experienta nu e atat de mare."

Cu toate acestea, cultura organizationala si comunicarea s-ar putea sa nu fie suficiente pentru un tanar aflat la inceput de drum. Uneori, cel mai bun mod de a te dzvolta este prin a "fura meserie" de la un mentor, un profesionist din domeniu.

"Este extrem de important. Pe parcursul etapelor am avut diversi mentori, fiecare si-a pus amprenta asupra mea in momentul respectiv, sunt oameni pe care ii respect foarte mult, de la care am avut de invatat foarte multe si este important ca aceasta relatie intre mentor si mentorat sa fie deschisa, sa fie transparenta, sa se comunice in aceasta relatie, daca mentoratul nu se deschide, nu adreseaza intrebari, nu studiaza ce ii recomanda mentorul atunci relatia sau perioada lui de dezvoltare incetineste si e foarte important sa se implice in aceasta relatie," Marius MURG.

Mentoratul poate fi cu adevarat extrem de folositor. Dar cum putem ajunge sa facem parte dintr-un astfel de program? Este un proces organic sau formal?

"Lucrurile se intampla in mod natural, exista companii care au programe de mentorat formale, o companie in care seniorii, oameni care se apropiau de finalul carierei in compania respectiva, pregateau oameni tineri in locul lor. Cel mai des se intampla la un program de mentorat sa spunem informal, in care mentorul nu stie ca este mentor si ucenicul nu stie ca este ucenic, iti place de cineva din compania respectiva, ai nevoie de ajutor, persoana aceea este dispusa sa ti-l ofere, pentru ca ai o satisfactie ca om experimentat cand ajuti un alt om sa invete meseria si se creeaza niste relatii de mentorat ad hoc, care pot functiona ani de zile. Ce fac bine companiile, fac bine daca formalizeaza aceste relatii de mentorat, pentru ca atunci apare obiectivul. (...) Eu recomand si mentoratul formal, cu obiective foarte clar stabilite, cu cerinte din partea companiei, cu cerinte si din partea ucenicului, pentru ca si el doreste sa se dezvolte intr-o anumita directie si asta de cumva stabilitate echipelor din companiile de asigurari si de brokeraj."

Aceasta conexiune mentor-mentorat poate reprezenta un adevarat accelerator pentru dezvoltarea profesionala si personala a ambelor parti. In foarte multe cazuri conexiunea umana si, implicit, oamenii, reprezinta un factor motivator. Despre ce l-ar motiva sa isi reia inca odata parcursul, Marius MURG:

"Oamenii, oameni minunati, sa stii ca in spatele companiilor de brokeraj si atat a companiilor de asigurare stau niste oameni, niste suflete care au in spate hobby-uri, sunt pasionati de muzica, nu sunt doar acei vanzatori sau acei subscriitori, acele persoane care se ocupa de partea de daune. Oameni fara doar si poate."

Pentru a afla mai multe despre cum putem avea un parcurs profesional cat mai complex, si a ajunge adevarati profesionisti, va invitam sa urmariti episodul aici.