1asig.ro
1asig.ro
VIDEO:  ICAR 2020: Conferinta ...

VIDEO: ICAR 2020: Conferinta "Asigurarile de Locuinte - Noi perspective". Principalele declaratii!

5 min. / 1.540 cuvinte
Conferinta "Asigurarile de Locuinte - Noi perspective", parte a ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale, organizata marti, 27 octombrie 2020, a avut ca obiectiv identificarea solutiilor de crestere a segmentului asigurarilor de locuinte, in contextul actual, reunind reprezentanti ai Parlamentului, ASF - Autoritatea de Supraveghere, pietei asigurarilor, si nu numai.

PROMO


ICAR 2020, aflat la a XVII-a editie, s-a desfasurat in acest an intr-un format Hybrid, adaptat noii realitati - cea in care offline-ul se imbina mai eficient cu online-ul. Conferinta a putut fi urmarita live online, pe Zoom, canalul XPRIMM de YouTube, dar si pe pagina de Facebook.

Principalii vorbitori din cadrul conferintei au fost:
  • Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei
  • Mihaela COJOCARU, Director Directia Reglementare in cadrul ASF
  • Nicoleta RADU, Director General PAID Romania
  • Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR
  • Dorel DUTA, Presedinte UNSICAR
  • Antonio SOUVANNASOUCK, Presedinte PRBAR


PRINCIPALELE DECLARATII

Iulius Marian FIRZCACK:

- Rolul meu la aceasta intalnire este acela de a culege informatiile, de a vedea care sunt solutiile pe care dumneavoastra le identificati si sper ca intr-un viitor cat mai apropiat sa imbunatatim legislatia si sa ajutam si noi prin modificarile pe care le vom face la cresterea gradului de cuprindere in asigurarile de locuinte.
- Ce putem face din punct de vedere legislativ pentru a creste gradul de atractivitate a asigurarilor de locuinte? Pentru a creste gradul de penetrare a asigurarilor de locuinta, cred ca cele mai multe solutii se gasesc in teren la cei care fac efectiv vanzari - agenti, brokeri si la primarii. Cred ca acolo este cheia si modul in care este trateaza aceasta obligativitate pe care o au cetatenii de a-si incheia o asigurare si primaria de a-i amenda in cazul in care nu au asigurare incheiata. Daca se combina aceste doua canale de informare a cetatenilor, canalul de vanzare si cel administrativ, cred ca putem creste gradul de penetrare, pe langa celelelate canale. Nu cred ca printr-o schimbare legislativa putem sa ducem o crestere substantiala a cresterii gradului de cuprindere in asigurare, dar daca exista astfel de solutii, cu siguranta le putem pune intr-un proiect de lege si le putem sustine, pe langa toate celelalte modificari care trebuiesc facute intr-un viitor cat se poate de apropiat.

Mihaela COJOCARU:

- Autoritatea de Supraveghere Financiara este, ca intotdeauna, alaturi de piata. Subiectul este unul de interes maxim si dorim sa aflam si noi ce se mai intampla in piata, cum vede piata perioada urmatoare din punct de vedere al dezvoltarii asigurarilor de locuinte. Va asiguram ca noi ramanem alaturi cu tot ce putem face, cu sprijinul nostru privind propunerile pe care le putem face pentru imbunatatirea acestei categorii de asigurari, pentru cresterea gradului de penetrare, astfel incat sa speram ca in cazul producerii unui eveniment major nu vom fi prinsi nepregatiti.
- Colegii din piata si din asociatiile profesionale stiu ca suntem deschisi la dialog; s-a initiat un sistem de dialog periodic, la cel mai inalt nivel. Ascultam propunerile care vin din piata si dorim sa ne oferim pe cat posibil sprijinul din punct de vedere tehnic astfel incat sa imbunatatim situatia legata de echilibrarea portofoliilor si a produselor de asigurare.
- Sunt asteptate si modificarile legislative. Daca ni se cere opinia, putem veni cu propuneri. In momentul in care va aparea o lege modificata, noi vom veni si cu norme de aplicare, dar pana atunci discutam cu piata si impreuna sa ne gandim la solutii, astfel incat lucrurile sa mearga in directia pe care ne-o dorim. Si cred ca acest lucru porneste si de la imbunatatirea serviciilor (si aici brokerii au un rol foarte important) incepand cu momentul zero, cu identificarea nevoilor clientului, si continuand cu ofertarea. Cei care distribuie produse de asigurare trebuie sa se afle mai aproape de consumator, de nevoile lui, sa ii constientizeze nevoia de a-si proteja viata, locuinta, familia s.a.m.d. inainte de a-si proteja masina.

Alexandru CIUNCAN:

- In plan regional, daca ne uitam la piata de asigurari property, Romania si-a pastrat pozitia in topul din CEE, cu prime brute subscrise pe linia property de 148,79 mil. EUR, fiind in continuare a 6-a cea mai mare piata de asigurari property din CEE. Asta e partea buna. Este insa de precizat ca subscrierile property din tara noastra sunt de aproape 6 ori mai mici decat in Polonia si se afla la jumatate fata de Ungaria. Potentialul reiese clar din cifre, la fel si deficitul de protectie al romanilor.
- Revenind la Romania, vedem o crestere a asigurarilor property de 7,7%, avand o crestere semnificativ mai mare fata de cresterea de 1,1% inregistrata la nivel de CEE in S1 2020, ceea ce arata ca romanii si business-urile devin mai constienti. Si sa nu uitam totusi ca toate aceste cifre vin in contextul pandemiei COVID-19.
- Asigurarile de locuinte reprezinta 35% (249,5 mil. lei) din total property si a crescut cu 1% vs S1 2019, din care: asigurarile obligatorii PAD au urcat cu 3,8%, iar asigurarile facultative de locuinte au scazut cu 0,14%. Este evident ca suntem inca departe de ceea ce ne propunem, mai ales acum cand locuintele ne-au devenit si birouri, sali de clasa si loc de relaxare.
- Gradul de cuprindere in asigurare este de 16,7% pe facultative si 19,2% pe PAD.
- Toate acestea vin in contextul in care 96% dintre romani stau in locuinte proprietate personala, plus ca avem un sistem de asigurare obligatoriu, instituit prin lege. Aici trebuie sa dicutam despre Legea 260. La nivel de UNSAR, e datoria noastra sa ne implicam in toate discutiile referitoare la modificarea acesteia. Ne oferim sprijinul constant in acest sens, atat din perspectiva tehnica, cat si prin faptul ca punem la dispozitia tuturor autoritatilor (inclusiv ASF) rezultatele studiilor pe care le realizam impreuna cu IRES > tocmai pentru a tine cont de dorintele romanilor.
- Din rezultatele editiei cu nr. 3 a studiului dedicat asigurarilor de locuinte, care captureaza si starea de dupa aparitia pandemiei COVID-19, principala concluzie este ca 74% dintre romani declara ca sunt interesati si foarte interesati in 2020 de asigurarile de locuinte si pentru bunuri, fata de 71% in 2019. Mai mult, a crescut si procentul celor care stiu ca polita PAD este obligatorie, de la 81% in 2019, la 87% in 2020. Este loc de optimism pe aceasta parte de informare si educatie financiara. Aici se vad eforturile noastre ale tuturor, ale membrilor UNSAR si ale tututor din piata care incearca sa duca lucrurile dintr-un punct in altul.
- Optimism se poate vedea si in alt rezultat: 35% dintre romani au declarat ca au de gand sa-si achizitioneze ambele polite de asigurare pentru locuinte - a crecut cu 4pp fata de studiul de anul trecut (31% in 2019).
- Important este si ca romanii sunt constienti de schimbarile climatice, pentru ca pana la urma riscurile care ii afecteaza si de care se tem si care le modifica comportamentul sunt si cele care ii determina sa se protejeze prin asigurare sau nu.
- Tocmai pentru ca interesul proprietarilor si al viitorilor proprietari este in crestere, ne-am intensificat eforturile de comunicare. Prin urmare, am lansat in premiera o campanie dedicata asigurarilor de locuinte: #ANTIGHINIONpentruAcasa. O facem pentru ca este datoria noastra sa sprijinim dezvoltarea acestui segment de business si sa ii informam corect pe oameni. Ca parte a campaniei, am realizat inclusiv o aplicatie pusa la dispozitia distribuitorilor de asigurari. E o aplicatie pe web care ofera posibilitatea accesarii de catre #OAMENIIdinAsigurari a unui tool de personalizare a cartilor de vizita.
- Avansul luat de digitalizare in perioada de pandemie ar putea sa contribuie la cresterea penetrarii asigurarilor de locuinte? Digitalizarea este cu siguranta o cale, care se manifesta la nivel international. Este probabil o cale largita si accelerata de pandemie. Conform studiilor realizate, daca inainte de pandemie, in mai 2019, doar 6% dintre respondenti erau interesati sa cumpere o polita de asigurare online, anul acesta, in mai 2020, procentul sa dublat, la 12%. Este evident ca lucrurile se duc in aceasta directie. Dar cred ca avem nevoie de un cadrul legislativ care sa sustina digitalizarea.
Descarca de aici prezentarea UNSAR!

Nicoleta RADU:

- Consider ca pandemia si evenimentele care se intampla de 8 luni de zile si care intr-un fel sau altul ne-a luat prin surprindere sunt inca o dovada a faptului ca ar trebui sa fim pregatiti sa facem fata oricaror situatii, iar unele dintre cele mai de impact pentru Romania ar fi dezastrele naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren, evenimente pentru care Romania a incercat sa se pregateasca si sa asigure pentru cei care doresc sa se protejeze.
- Multumesc UNSAR pentru faptul ca a inteles sa faca aceste studii de unde noi culegem aceste informatii importante. Am aflat astfel ca 74% dintre romani sunt interesati de aceste asigurari obligatorii in Romania de 10 ani si 87% stiu ca polita este obligatorie. Cu toate acestea doar 1 din 5 locuinte este asigurata si, mai mult decat atat, sunt zone in Romania unde 1 din 10 locuinte eate asigurata ceea ce ne spune ca de la gand pana la fapta este cale lunga.
- Noi, PAID am inteles ca mentalitatea romanilor este usor atipica, noi (n.r ca si popor) am ales intotdeauna sa asteptam un ajutor din alta parte si fie ca nu am inteles importanta asigurarilor, fie ca nu am avut incredere in ele, am ales sa nu ne asiguram. De aceea, noi mizam pe doua componente in tot ceea ce facem si ne-am adaptat strategia de dezvoltare pe aceste doua componente: recastigarea increderii populatiei si educarea publicului.
- Avem o campanie in derulare. In momentul de fata am incercat, intelegand ca romanii prefera sa isi adune informatii din multe surse, unele nefiind cele mai de incredere, am incercat sa derulam o campanie de demontare de mituri, pentru ca da, romanii tind sa creeze anumite mituri despre lucrurile care nu le inteleg in totalitate. De aceea am crezut ca o explicare in termini simpli si usor de inteles pentru oricine ar fi utila. Campania se deruleaza in mediul online si la tv. In ceea ce ne priveste incercam sa aducem din ce in ce mai multa informatie astfel incat sa fie din ce in ce mai informat.
- Ce considerati ca artrebuiefacut ca sistemul de asigurariobligatoriisadevinamaiatractivsieficient? Ca sa fie mai eficient, putem sa gandim doua componente: trebuie sa fie mai eficient prin gradul de cuprindere prin care il are, sa atingem un grad de cuprindere mai mare, si, pe de alta parte, cred ca este foarte important sa incercam sa imbunatatim serviciile pentru asigurati.
- Trebuie sa mergem catre oferirea unor servicii cat mai simple, usor de accesat - si aici ma refer la politele obligatorii -, pentru ca pentru asigurarile facultative s-ar putea sa fie necesare mai multe filtre, dar pentru politele obligatorii, accesarea acestora trebuie sa fie un process simplu, extrem de transparent pentru ca el trebuie sa aiba o adresabilitate maxima.
- Noi am fost creati pentru a fi pregatiti oricand pentru un dezastru natural de proportii. In momentul de fata, pentru despagubirea celor care sunt asigurati, avem un program de reasigurare de aproape 1 miliard de euro pe care il putem aduce imediat pentru plata daunelor. Programul nostru de reasigurare este cel mai mare din regiunea Europei de Sud si Sud-Est, fiind plasat la reasiguratori de top din lume. Prin plasarea acestui program de reasigurare am incercat sa externalizam un risc de 1 miliard de euro din Romania catre pietele mondiale.
- Care sunt perspectivele noastre de viitor? Exista in momentul de fata un parteneriat din ce in ce mai stabil intre toti jucatorii din industrie si as vrea sa le multumesc tuturor colaboratorilor. Ei duc mesajul nostru catre clientii care ar putea sa cumpere asigurari. Cred ca avem un scop comun ambitios si pentru asta le multumesc tuturor. Vreau sa ii asigur ca noi vom fi un partener loial si pregatit sa reconstruim increderea in asigurari.

Dorel DUTA:

- Brokerii, in mare parte fiind companii mai mici, au fost destul de mobili in aceasta perioada dificila. Oamenii s-au speriat putin, au stat mai mult acasa, a stat si vecinul si atunci probabilitatea de a te inunda sau de a-ti provoca o dauna a fost mult mai mare, astfel ca s-au gandit mai mult la protective.
- In toata aceasta perioada, dezastrele naturale nu ne-au ocolit - au fost furtuni, inundatii care s-au manifestat cu o forta deosebita. Oamenii realizeaza amploarea avenimentului, dar dupa. Nevoia de protectie exista, iar noi ca distribuitori am incercat sa venim aproape de clientii nostri si sa ne mulam produsele pe nevoia lor, dar se pare ca proprietarii de locuinte inca au o rezistenta.
- Campaniile organizate de PAID sper sa contribuie la consolididarea credibilitatii si la "desfiintarea" miturilor care exista.
- Tine de noi (nr. ca si industrie) sa lucram la increderea oamenilor pentru ca un client nemultumit va atrage dupa sine alti patru client nemultumiti.
- Cum credeti ca va evolua rolul consultantului in perioada urmatoare? Brokerii prin natura lor sunt consultanti, ba mai mult, au o obligatie legala in acest sens. Am fost mereu promotorul discutiilor fata in fata, acum este mai greu, dar digitalizarea ne va ajuta, cu toate ca la acest moment, sa emiti un pachet de asigurare PAD plus facultativa online este destul de greu. Pentru ca, cel putin asigurarea facultativa tine cont de mai multi parametrii si sunt diferiti de la o companie la alta. Asa ca, rolul de consultant este bine-venit si sper eu ca va contribui la constientizarea clientilor in privinta asigurarilor.

Antonio SOUVANNASOUCK:

- Cum pot contribui brokerii la cresterea gradului de penetrare al asigurarilor de locuinte? PRBAR, inca de la infiintare, s-a implicat activ in toate demersurile de modificare a legii 260, modificari pe care le vedem esentiale in ceea ce priveste cresterea gradului de penetrare. Cele mai importante sunt: 1) brokerii sa poata intermedia direct aceasta asigurare la PAID - acest lucru ar duce la scaderea cheltuielilor de gestiune; 2) modul de emitere al politei PAD ar trebui simplificat - printr-o colaborare directa cu PAID brokerul ar avea acces la baza de date, la informatii corecte asupra locuintelor, ar putea face reinnoiri mai usor; 3) solicitarea ca aceste polite obligatorii sa fie multianuale si ar putea fi adaugata si posibilitatea de reinnoire automata. Astea sunt caile prin care companiile de brokeraj cred ca rata de penetrare a asigurarilor obligatorii poate fi crescuta.
- Daca sondajul UNSAR spune ca 70% dintre respondenti sunt interesati de asigurarea de locuinte si 35% intentioneaza sa achizitioneze asigurari obligatorii si facultative pentru locuinte, noi impreuna cu PAID ne-am propus o rata de acoperire de 40% ca prin target,. Asta inseamna ca diferenta dintre 35% si 40% trebuie acoperita printr-o munca continua de popularizare a acestei asigurari.
- Vorbind despre consultanta si distributori in asigurari, noi - brokerii de asigurare - am trecut prin mai multe perioade de criza, dar atata vreme cat un consultant / un broker de asigurare isi face treaba si empatizeaza cu clientul, ii explica necesitatea unei asigurari, avantajele acestui instrument de protectie, intotdeauna vor fi clienti care vor veni catre brokeri. In aceasta situatie de astazi, fara interactiunea fizica, empatia si transferul de incredere pe care noi il facem catre potentialul client se desfasoara mai greu, dar sunt convins ca ne vom adapta.

Tot in cadrul conferintei, Mihaela CIRCU, Secretar General, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor), a amintit ca in aceasta perioada se desfasoara campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", aflata la cea de-a VIII-a editie, o ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei, ce urmareste sa atraga atentia romanilor asupra necesitatii asigurarii propriei case, cea care a devenit un adevarat scut de protectie in vremea pandemiei.

"Este o campanie care a pornit in 2013 din dorinta de a informa romanii asupra necesitatii asigurarilor de locuinte. Ne bucuram ca intre timp numarul campaniilor de educare in domeniu a crescut foarte mult si aici felicitam si campaniile derulate de PAID Romania, cele derulate de UNSAR, dar si cele derulate de alti jucatori din industrie. Campania noastra nu ar fi fost posibila fara implicarea tuturor stakeholder-ilor din aceasta piata", a spus Mihaela CIRCU.

Potrivit acesteia, campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" are o componenta puternica de social media, dar are si o parte off-line, prin distributie de flyere prin Habitat, dar prin intermediul agentilor de asigurari din intreaga tara.

Mai multe detalii despre campanie sunt disponibile pe http://asigurarealocuintelor.ro/ si pe pagina de Facebook Asigura-te.

Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!3.752 accesari