1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Top Asiguratori: Cat a subscris ...

Top Asiguratori: Cat a subscris fiecare asigurator si care au fost tendintele in S1 2023

Asiguratorii au cumulat in primul semestru din 2023 prime brute subscrise (PBS) in valoare de aproximativ 9,1 miliarde de lei, volum in crestere cu 3,7% fata de cel inregistrat in perioada similara din anul anterior, in timp ce daunele achitate de acestia s-au majorat usor la a 3,85 miliarde de lei. Afla cum a evoluat fiecare companie!

Din totalul pietei:

  • primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) au fost in valoare de circa 7,6 miliarde lei, in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada din anul precedent;
  • primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) au fost in suma de aproximativ 1,5 miliarde lei, in crestere cu 2% comparativ cu semestrul I 2022.

In valoarea totala sunt incluse si primele brute subscrise de societatea EUROINS Romania in trimestrul I 2023, pana la retragerea autorizatiei de functionare de catre ASF.

Potrivit ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara, piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In semestrul I 2023, aproximativ 92% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 26 de societati autorizate si reglementate de ASF care au desfasurat activitate de asigurare/reasigurare in perioada analizata.

TOP

Clasamentul jucatorilor este condus de GROUPAMA Asigurari, cu o cota de piata de 21,92% si subscrieri de aproape 2 miliarde de lei, potrivit calculelor XPRIMM, urmata de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari – aproape 19% si afaceri de peste 1,72 miliarde de lei, si OMNIASIG VIG - 12,23% si subscrieri de peste 1,1 miliarde de lei.

Topul este completat de EUROINS (7,73% / 701 mil. lei), ASIROM VIG (7,44% / peste 675 mil. lei), GENERALI Romania (7,06% / 641 mil. lei), NN Asigurari de Viata (5,52% / peste 500 mil. lei), GRAWE Romania (5,22% / peste 473 mil. lei), BCR Asigurari de Viata (3,27% / peste 296 mil. lei) si UNIQA Asigurari (2,20% / circa 200 mil. lei – conform calculelor XPRIMM).

Daca analizam evolutia afacerilor, cea mai mare crestere a PBS se observa la GENERALI Romania (+57,57%), GRAWE Romania (+47,8%) si la GROUPAMA Asigurari (+27,8%).

La polul opus, fara a lua in calcul compania EUROINS, avem o scadere a subscrierilor la BCR Asigurari de Viata de peste 14%. Cresteri nesemnificative vedem la NN, UNIQA si OMNIASIG.

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Daune de peste 3 mld. lei

Despagubirile brute platite de asiguratori s-au situat la 3,85 miliarde lei in primele sase luni din 2023, in crestere cu circa 2% fata de semestrul I 2022, din care 3,15 miliarde lei au fost platite pentru activitatea de asigurari generale si 701 milioane lei pentru activitatea de asigurari de viata (incluzand sumele platite pentru maturitati si rascumparari). 

Separat de despagubirile brute platite de societati, asiguratorii au si alte categorii de cheltuieli, dintre care amintim cheltuielile de achizitie si administrare, ce s-au situat la 2,5 miliarde lei in semestrul I 2023 pentru ambele categorii de activitati (asigurari generale si de viata).

In semestrul I 2023, suma aprobata pentru plata daunelor de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a fost in valoare totala de aproximativ 371 milioane lei.

Vulnerabilitatea pietei

Conform ASF, o vulnerabilitate a pietei de asigurari din Romania ramane gradul ridicat de concentrare atat din perspectiva expunerii fata de principalele clase de asigurare, cat si din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piata detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare.

In semestrul I 2023, s-a mentinut dependenta ridicata a pietei locale de asigurarile auto, clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare - CASCO) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului – RCA & CMR) reprezentand aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 63% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare in semestrul I 2023.

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurarile auto (clasa A3 – CASCO si asigurarea obligatorie de raspundere civila auto – RCA, incluzand activitatea derulata de sucursalele prezente pe piata din Romania) s-a situat la 6,3 miliarde lei in semestrul I 2023, din care 27% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativa, iar 73% reprezinta subscrieri aferente asigurarilor auto obligatorii.

Calculate la nivelul intregii piete, ratele de solvabilitate (rata SCR, respectiv MCR) au fost supraunitare la finalul lunii iunie 2023. Asadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate si cerinta de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pietei asigurarilor a fost de 185%, in timp ce rata MCR a fost 427%

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TOP 10 companii de asigurari generale, in S1 2023
TOP 10 companii de asigurari de viata, in S1 2023
Asigurarile de sanatate: Tendinte si clasamentul jucatorilor in primele 6 luni din 2023
Asigurarile facultative de locuinte au crescut cu 21% in primul semestru din 2023