Romania continua sa fie foarte vulnerabila in fata dezastrelor naturale, care ar putea crea pagube de miliarde de euro si ar destabiliza economia tarii. In aceste conditii, 80% dintre proprietarii de locuinte risca sa nu fie despagubiti pentru ca nu si-au asigurat locuintele. Ce este de facut?
In prezent, doar 1,7 milioane de locuinte sunt protejate printr-o asigurare obligatorie a locuintei (din care peste 1,5 milioane au si asigurare facultativa), ceea ce arata ca peste 7 miliarde de locuinte raman vulnerabile in fata dezastrelor naturale.
"Este necesar sa intelegem cu totii - industria de asigurari, factori politici, consumatori - cat de important este acest subiect si cat de mare ar putea fi impactul asupra noastra, la nivel personal, dar si la nivelul societatii, al unui eveniment catastrofal cel putin de nivelul cutremurului din 1977, care a produs la acel moment pierderi economice de 2 miliarde de dolari", a declarat recent Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale)
In ceea ce priveste misiunea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, Nicoleta RADU a mentionat ca "societatea a fost creata cu scopul clar de a despagubi proprietarii de locuinte din Romania impotriva a trei riscuri naturale: cutremur, alunecare de teren si inundatii. Obligatia noastra este sa avem in orice moment fondurile necesare pentru a face acest lucru".
"PAID, pe langa rolul pe care il stabileste foarte clar legea, acela de a fi pregatit in fiecare moment sa-i despagubeasca pe cetatenii care au asigurare obligatorie de locuinta - de a avea fondurile necesare, dar si de a coordona activitatea de instrumentare a daunelor in caz de dezastru -, a inteles ca are si un rol, pe care nu i-l confera legea, dar pe care il considera foarte important - acela de a informa cetatenii, opinia publica si de a incerca sa dezvolte acest numar de asigurari obligatorii prin toate mijloacele de care dispune. Drept pentru care, PAID are o campanie de comunicare cu impact. In ultimii 2-3 ani activitatea noastra pe comunicare s-a intensificat. De asemenea, de anul acesta, am inceput sa ne dezvoltam ca si cum am fi o societate de asigurari facultative. Practic, nu mai asteptam ajutorul statului, am inceput sa integram in organizatia noastra activitatea de dezvoltare si incercam sa promovam si sa vindem acest produs (polita PAD) asa cum putem. Intelegem impactul financiar pe care aceste tipuri de evenimente l-ar putea avea asupra oamenilor. Si nu in ultimul rand, incercam in orice moment sa organizam dezbateri publice pe acest subiect, sa aducem la masa discutiilor si a negocierilor toti factorii pe care putem sa ii adunam, de la autoritate, asociatiile din piata si presa", a spus Directorul PAID.
"In momentul de fata, desi este o lege obligatorie, in Romania exista peste 7 milioane de locuinte inca neasigurate impotriva dezastrelor naturale. Romania este o tara expusa la aceste evenimente naturale. Sa avem intr-o tara atat de expusa doar o locuinta din cinci (19%) asigurata este intr-adevar o problema strategica. Subliniez ca exista zone mai putin dezvoltate din punct de vedere economic, unde nici macar o locuinta din zece nu este asigurata. Ma refer la locuinte din sudul Romaniei, si nu numai, sunt si in estul tarii", a subliniat Nicoleta RADU
Ea considera ca, intr-o tara in care oricand se poate intampla un eveniment catastrofal, ar trebui sa fim ceva mai constienti, mai ales in contextul in care au avut loc mai multe evenimente in jurul Romaniei - cutremurul din Albania, din Turcia.
"In momentul de fata, pentru cele peste 1,7 milioane de locuinte pe care noi le avem asigurate, PAID are un program de reasigurare de aproximativ un miliard de euro. In momentul de fata, cei care au asigurari obligatorii ar trebui sa fie linistiti, noi avem suficienti bani, iar ei vor avea despagubiri in cazul in care ceva s-ar intampla. Ce vor face, insa, ceilalti 80% de cetateni ai Romaniei, pentru care ar trebui sa exista fonduri de cel putin 4-5 miliarde de euro pe zona rezidentiala? Ar trebui ca cineva sa raspunda la aceasta intrebare", a mai spus Nicoleta RADU in cadrul unui eveniment pe tema asigurarilor.
Ea a atras atentia ca, anul trecut, la nivel global, s-au intamplat evenimente care au adus pierderi economice de aproximativ 180 de miliarde de euro si 2019 nu a fost cel mai rau an din ultima perioada. Cel mai greu an a fost 2017, cand au fost inregistrate pierderi de circa 350 miliarde de euro.
"Noi am fost fericiti, nu am avut inca evenimente care sa ne destabilizeze. Un eveniment de tipul cutremurului din 1977 va destabiliza economia Romaniei pentru ca, in general, asemenea evenimente destabilizeaza orice economie oricat de dezvoltata ar fi. Sunt evenimente de natura a crea mari probleme tuturor statelor din lume. Inca suntem foarte vulnerabili in fata dezastrelor naturale", a afirmat Directorul PAID Romania.
Schimbarea legislatiei
In prezent, exista o propunere legislative de modificare si completare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (PAD). Printre cele mai importante schimbari se numara introducerea riscului de furtuna, liberalizarea accesului in actionariatul PAID, dar si liberalizarea distributiei, precum si eliminarea amenzilor.
Nicoleta RADU considera ca este benefica si necesara modificarea legislativa pentru cresterea gradului de cuprindere in asigurare. "Sunt anumite modificari de care PAID are absoluta nevoie si sunt si modificari pe care noi le consideram in masura sa fie un stimulent pentru cresterea pietei, cum ar fi introducere celui de-al patrulea risc - furtuna. Aceasta modificare trebuie putin nuantata, dar este un lucru foarte bun, car ear putea face populatia Romaniei sa fie constienta de pericolele la care este expusa si sa isi cumpere aceasta polita, constientizand importanta ei", a declarat Directorul PAID.
La randul sau, Calin RANGU, Director in cadrul ASF si Presedinte al ISF, a afirmat ca din punct de vedere al conduitei si al protectiei consumatorilor, se poate vedea ca rata combinata pe segmentul asigurarilor de locuinte a crescut de la 58% la 78% dupa primele 9 luni din 2019. Astfel, daunele au crescut, ceea ce arata ca in momentul in care se intampla evenimente nedorite, asiguratorii platesc in baza asigurarilor pentru locuinte. "Asigurarea de locuinta, in Romania, este un produs care functioneaza corect si sunt toate premisele ca cetatetii sa il incheie cu incredere", a subliniat Calin RANGU.
Doar PAID a platit, in 2019, despagubiri de aproximativ 5,35 milioane de lei, in crestere cu 60% fata de anul precedent. Cele mai multe despagubiri au fost achitate ca urmare a inundatiilor naturale - 3,07milioane lei pentru 654 dosare. Alunecarile de teren au produs pagube in valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare. Cutremurele de mici intensitati au generat 334 dosare de dauna.
In ceea ce priveste asigurarile facultative, avem date oficiale pentru primele 9 luni din 2019, timp in care au fost achitate daune de peste 72 milioane de lei, mai mari cu 51% fata de perioada similara a anului 2018.
Totodata, Cristian ROSU, Vicepresedinte, Sectorul Asigurarilor - Reasigurarilor, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, afirma ca intelege care sunt greutatile din cauza carora nu se reuseste cresterea gradului de cuprindere prin asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD), care nu trece de pragul de 20%. "Este necesara modificarea prevederilor legale, care sunt in prezent atat de incorsetate incat indiferent de ce ar vrea sa faca PAID, tot nu vor reusi sa duca la o crestere semnificativa", a adaugat acesta, precizand ca nici amenzile precizate in actuala lege nu au avut efecte", afirma el.
"Dar reusim sa inducem in ochii si in mentalitatea publica nevoia unei astfel de asigurari astfel incat legea sa produca efecte?", se intreaba Vicepresedintele ASF. "Am incercat sa desfacem sistemul ca sa poata fi inclusi si brokerii, primariile sa se poata aviza ca agenti secundari si sa poata incheia aceste polite pentru ca cetatenii vin foarte des la primarie. Inteleg ca este un cost foarte mare sa te duci si sa promovezi aceasta asigurare obligatorie in mediul urban pe suprafata tarii. Costurile sunt mari, cu efecte mult prea mici. Asta si datorita faptului ca aceste polite au niste preturi impuse - 10 sau 20 euro - iar in noua formula legislativa se vor face la un nivel de 50 - 100 lei si nu vor mai fi stabilite prin lege, ci date autoritatea de supraveghere cu avizul Ministerului Finantelor, astfel incat ele sa poata fi schimbate ca valoare si nivel de acoperire (10-20.000 euro actual), odata cu schimbarile acestei tari, pentru ca aceste sume sunt stabilite intr-o lege din 2008 pe baza unor date culese din mediul din 2001-2002. Si sa fim sinceri, am depasit cu mult acele momente. Tarifele pot fi actualizate, nu printr-o modificare legislativa de nivel primar, ci printr-o simpla actiune", a mai afirmat Cristian ROSU.
Acesta atrage atentia ca statul nu trebuie sa mai intervina cu fonduri publice pentru acoperirea prejudiciilor create de dezastrele naturale. "Eventual, daca daunele sunt foarte mari si extinderea este foarte mare, fondurile publice cu care va veni in completare statul vor exista dar in valori mult mai mici decat cele din prezent".
In acelasi timp, Adrian MARIN, Presedintele UNSAR, se asteapta ca noua legislatie privind asigurarile obligatorii de locuinte sa duca la cresterea gradului de cuprindere in asigure, ca urmate a tuturor modificarilor prevazute, care se refera la actionariatul PAID, modul de distributie prin brokeri si altele.
Studiul "Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte", realizat in septembrie 2019 de catre IRES, la solicitarea UNSAR, arata ca aproximativ 71% dintre romani sunt interesati si foarte interesati de asigurarea locuintelor, iar 31% dintre acestia declara ca intentioneaza sa incheie o asigurare obligatorie PAD si o asigurare facultativa a locuintei in urmatorul an.
Romania ramane foarte vulnerabila in fata dezastrelor naturale, care ar putea crea pagube de miliarde de euro
Din aceeasi categorie
Cele mai citite