1asig.ro
1asig.ro
Crestere de peste 50% a daunelor ...

Crestere de peste 50% a daunelor achitate de asiguratorii de locuinte

5 min. / 1.540 cuvinte
Pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative), in primele noua luni ale anului 2019, s-a consemnat o crestere a primelor brute subscrise de aproximativ 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce valoarea daunelor achitate de asiguratori s-a majorat cu 53%, conform raportului Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF.

PROMO


Valoarea totala a primelor brute subscrise a fost de 393,56 milioane de lei dupa primele 9 luni ale anului 2019, fata de 365,9 milioane de lei in urma cu un an.

In acelasi timp, valoarea totala a despagubirilor achitate de asiguratorii de locuinte (obligatorii si facultative) a crescut cu 53%, pana la 76,09 milioane de lei, fata de primele 9 luni din 2018 cand valoarea indemnizatiilor brute platite a fost de circa 49,84 milioane lei.

Numarul politelor in vigoare (obligatorii si facultative) a fost de 3.222.356.Subscrierile aferente asigurarilor facultative de locuinte, pe parcursul primelor noua luni ale anului 2019, au inregistrat o crestere de aproximativ 10% comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce indemnizatiile brute platite au fost in crestere cu circa 51%, iar numarul de contracte noi incheiate in perioada de raportare a crescut cu 2%.

Astfel, subscrierile au ajuns la peste 276,25 milioane de lei, de la 251,92 milioane de lei in urma cu un an, iar daunele au insumat peste 72 milioane de lei, fata de 47,73 milioane de lei in primele 9 luni din 2018.Asigurarile obligatorii de locuinte sunt reprezentate de rezultatele activitatii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID). Conform prevederilor legale, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, menit sa acopere trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, la 30 septembrie 2019, numarul de contracte in

vigoare la sfarsitul perioadei de raportare s-a marit cu circa 1% (1,7 milioane polite), primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 2% - pana la 116,3 milioane de lei, in timp ce indemnizatiile brute platite au crescut semnificativ, cu peste 92% - la 4,06 milioane de lei.


Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele circa 9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare se mentine sub 20%.

In decembrie a fost publicata o propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (PAD) a fost inregistrata, in decembrie, la Senat pentru dezbatere. Printre cele mai importante schimbari se numara introducerea riscului de furtuna, liberalizarea accesului in actionariatul PAID, dar si liberalizarea distributiei, precum si eliminarea amenzilor.

859 accesari