1asig.ro
1asig.ro

Inundatiile au produs cele mai multe daune achitate de PAID Romania in 2019

5 min. / 1.540 cuvinte
PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de polite de asigurare obligatorii in vigoare, reprezentand un avans de 1,6% fata de anul anterior.

PROMO


Fondul locativ, la nivel national, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuinte (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin polita PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor) a ajuns la 19,18% la nivel national, in usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut (+0,19%).

Din totalul locuintelor asigurate prin polita PAD, trei sferturi dintre acestea se afla in mediul urban.

"Avem in continuare peste 7 milioane de locuinte neasigurate, adica 4 din 5 locuinte nu au nicio protectie, ceea ce este ingrijorator, avand in vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care il are Romania. Vedem, spre exemplu, ca mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, desi riscuri precum inundatiile si alunecarile de teren au o incidenta ridicata in aceste zone", declara Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania.

Cele mai asigurate judete (in afara de Bucuresti - 38,91% si Ilfov - 38,55%) sunt Brasov (34,8%), Timis (29,4%) si Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botosani si Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

Daune platite in 2019

In ceea ce priveste situatia daunelor platite de PAID in 2019, aceasta indica o crestere de aproximativ 60% raportat la anul 2018, valoarea inregistrata la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane lei.

Cele mai mari daune platite au fost in:
  • Prahova (0,65 milioane lei)
  • Buzau (0,48 milioane lei)
  • Bistrita-Nasaud (0,39 milioane lei)
Cele mai multe despagubiri au fost achitate ca urmare a inundatiilor naturale - 3,07milioane lei pentru 654 dosare. Alunecarile de teren au produs pagube in valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare. Cutremurele de mici intensitati au generat 334 dosare de dauna.

"In contextul unei slabe acoperiri la nivel national, chiar si fara sa avem un eveniment major in 2019, iata ca exista daune provocate de riscurile asigurate de PAID Romania. Astfel mai bine de 1.000 de proprietari de locuinte au inteles ca nu este nevoie de un dezastru national pentru a folosi polita PAD. Misiunea noastra este sa ajungem la cat mai multi proprietari de locuinte si sa ii ajutam sa fie mai putin vulnerabili financiar in cazul producerii unor catastrofe naturale", completeaza Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania.

Sursa date: baza de date PAID si INS, interogare TEMPO Online

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr.260/2008.

Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii, alunecari de teren.

Cu toate ca romanii se tem de dezastrele naturale si sunt ingrijorati cu privire la schimbarile climatice, conform unor studii realizate de UNSAR, acestia isi protejeaza intr-o mica masura locuintele. Astfel, pentru o informare mai buna a populatiei a fost lansata campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, alaturi de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare si PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.

In prezent, exista o propunere legislativa de modificare si completare a Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (PAD). Printre cele mai importante schimbari se numara introducerea riscului de furtuna, liberalizarea accesului in actionariatul PAID, dar si liberalizarea distributiei, precum si eliminarea amenzilor.

1.298 accesari