1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Proiectul de lege privind ...

Proiectul de lege privind fondurile de pensii facultative a fost adoptat

Proiectul de lege care reglementeaza modul de constituire si functionare a fondurilor de pensii facultative din Republica Moldova a fost adoptat, in vot final, vineri, 20 noiembrie, a.c, de catre Parlament.

Documentul stabileste cerintele fata de organizarea si constituirea acestor fonduri, fata de activitatile desfasurate de administratorii fondurilor de pensii, normele privind depozitarii fondurilor de pensii facultative, precum si competentele de supraveghere a acestor entitati de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF).

Administrarea activelor fondurilor de pensii facultative va putea fi efectuata de o societate de pensii sau de catre o entitate reglementata din sectorul financiar, cu conditia obtinerii licentei.

Conform prevederilor proiectului, sistemul pensiilor facultative nu limiteaza participarea persoanelor in functie de varsta sau marimea contributiei, iar aderarea la un fond de pensii facultative este o optiune individuala.

Proiectul de lege include reglementari in materie de supraveghere si interventie din partea CNPF in scopul protejarii intereselor participantilor fondului de pensii. Astfel, in scopul limitarii riscurilor si asigurarii redresarii situatiei financiare a fondului de pensii facultative, au fost stabilite masuri de interventie si sanctionare.

Documentul prevede elaborarea unui proiect de lege privind Fondul de garantare a contributiilor in sistemul de pensii facultative reglementat si gestionat de CNPF, care va avea menirea sa compenseze pierderile participantilor si beneficiarilor fondurilor de pensii facultative, in cazul imposibilitatii asigurarii lor de catre administratorii de fonduri.