1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Profitabilitatea in declin, in 2008

In pofida rezultatelor favorabile asteptate pentru finalul anului 2007, atat cea mai importanta piata de asigurari din Europa, LLOYD's of London, cat si piata de reasigurari isi vor reduce semnificativ volumul de subscrieri in 2008, potrivit specialistilor din domeniu.
Desi sindicatele LLOYD's si reasiguratorii europeni vor continua sa consemneze performante atractive pana la sfarsitul anului in curs, cifrele mascheaza un trend descrescator la nivelul ratelor de prima.

Astfel, rezultatele LLOYD's, estimate ca fiind foarte bune si asteptate in cursul acestei saptamani, se datoreaza in mare parte celor cativa ani trecuti fara daune majore, situatie care nu se va mai regasi pe calendarul lui 2008. In contextul actual al coborarii ratelor de prima, o revenire in forta a unor daune considerabile ar narui orice speranta de profit pentru anul urmator.

Sindicatele LLOYD's vor suporta presiuni din doua directii: in majoritatea regiunilor ratele de prima inregistreaza deja un curs descendent, ceea ce induce nevoia de a subscrie mai mult pentru a reusi macar mentinerea aceluiasi nivel al cifrei de afaceri; totusi, realitatea este ca multe linii de afaceri vor deveni neatractive la rate de prima mici, considerand riscul daunelor importante pe un anumit segment mult prea mare pentru preturile scazute practicate, motiv pentru care multe companii vor alege sa nu mai reinnoiasca contractele, ceea ce implica automat un volum de subscrieri mai mic. Daca daunele vor creste si ele, trend confirmat deja de specialistii pietei, atunci profiturile vor fi "stramtorate" si din aceasta directie.

Totusi, scaderea profitabilitatii pe fondul diminuarii profitului operational poate fi compensata fie de o reducere a costurilor, fie de sporirea castigurilor din investitii. Desi competitia pe piata de asigurari ramane in continuare destul de puternica, unii jucatori au anuntat deja planuri pentru 2008 de restrangere a operatiunilor, mentionand ca se vor concentra pe reducerea costurilor, mai ales a celor cu personalul.

In cazul LLOYD's, din moment ce sindicatele fac outsourcing catre brokeri pentru multe din procesele de vanzare, costurile se vor reduce doar prin prisma unor plati mai mici cu comisioanele in contextul diminuarii subscrierilor realizate.

Rezultatul din investitii va deveni, asadar, o parte din ce in ce mai importanta a rezultatelor LLOYD's in 2008, insa scaderea dobanzii si efectele crizei creditelor ipotecare ce perturba inca domeniul investitiilor din SUA si Europa fac din acest subiect unul foarte delicat. AIG si SWISS Re sunt doar doi dintre jucatorii de seama ai pietei de asigurari si reasigurari care au anuntat recent pierderi semnificative din investitii, astfel ca indicata ar fi o abordare conservatoare a oportunitatilor de investitii.

Totusi, viitorul nu este atat de sumbru pe cat pare... In pofida aspectelor negative anuntate, piata pare inca destul de sanatoasa, mai ales din perspectiva repozitionarii impuse de noile norme Solvency II, iar oportunitatile de a scoate profit vor fi, cu siguranta, gasite.