1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Pandemia si efectele ei asupra ...

Pandemia si efectele ei asupra psihicului uman. Cum au fost gestionate noile realitati de angajatii din asigurari si HR

11 martie 2020: Ziua in care Organizatia Mondiala a Sanatatii declara la nivel global pandemie de coronavirus. In saptamanile urmatoare, in toata lumea, sunt adoptate masuri restrictive cu scopul de a stopa raspandirea virusului. Aparitia pandemiei a determinat o schimbare a stilului de viata si a realitatii in care traiam, iar tot ceea ce, pana la aceasta data, ni se parea "normal", a devenit inaccesibil.

Pana in martie 2020 aveam agendele facute, planuri de calatorii, perspective privind evenimentele si intalnirile de afaceri, festivaluri sau team building-uri, insa pandemia a venit peste noapte ca un exercitiu de supravietuire pentru umanitate.

Pentru a nu raspandi virusul SARS-COV2, milioane de oameni sunt nevoiti sa respecte masuri de distantare sociala, sa stea carantinati si departe de cei dragi, in conditiile in care, potrivit studiilor de specialitate, singuratatea, izolarea si munca de acasa nu sunt benefice pentru toata lumea.

Potrivit unui studiu realizat de "Frontiers in Psychology" in 96 de tari, printre care si Romania, privind impactul psihosocial si social al carantinei asupra populatiei, separarea de cei dragi, pierderea libertatii, nesiguranta privind locurile de munca, statisticile ingrijoratoare privind numarul ridicat de cazuri si decese, precum si sentimentul de neajutorare pot avea consecinte dramatice asupra oamenilor. De asemenea, conform raportului amintit, femeile se tem cel mai mult de noul coronavirus, comparativ cu barbatii. Persoanele introvertite tind sa fie mai vulnerabile, iar cetatenii din Europa de Est se tem mai mult decat cei din Europa de Vest, din cauza diferentelor structurale dintre sistemele de sanatate.

Schimbarea comportamentului uman in pandemie: de la ignoranta la "cumparaturile de panica"

Conform psihologilor si specialistilor din domeniu, au aparut schimbari in comportamentul oamenilor, odata cu aparitia noului coronavirus. Printre acestea se numara si schimbari in comportamentul legat de cumparaturi - asa-numitele "cumparaturi de panica", in special in perioada de lockdown, atunci cand incertitudinile privind aprovizionarile, transporturile si libertatea tranzitarii diferitelor state erau cele mai mari.

De asemenea, un alt tip de comportament manifestat a fost cel de evitare, pe fondul distantarii sociale, insa si a temerilor de imbolnavire. In plus, amintim si categoria persoanelor care neaga vehement aparitia virusului si incalca orice regula impusa de autoritati.

Potrivit lui Gabriel DIACONU, psihiatru, efectele distantarii sociale din punct de vedere al vulnerabilitatii psihice au fost vizibile inca din primele luni ale pandemiei, iar, potrivit acestuia, dificil nu este implementarea unor masuri, cat "haosul relaxarii", intrucat intervine incertitudinea.

"Pentru noi oamenii, cat priveste apropierea fizica si sociala suntem obisnuiti sa avem control asupra ei, adica noi suntem obisnuiti sa decidem cand dam sau nu mana cu cineva, cand ne imbratisam cu cineva, cand intram in spatiul vital al altei persoane, este o constanta culturala", a precizat specialistul.

In plus, conform unui raport publicat de "The Lancet Psychiatry", un bolnav din cinci din Statele Unite care trece prin COVID-19 primeste un diagnostic de anxietate, depresie si insomnie in primele 14 - 90 de zile de la contactarea virusului, ceea ce reprezinta un factor alarmant si pentru romani, spune Gabriel DIACONU.

"Inainte de pandemie, aveam estimari care spuneau ca pana la unul din cinci romani avea semne sugestive de depresie. In alte studii era un roman din 10, ceea ce inseamna ca intre 2 si 4 milioane de romani aveau semne de depresie. Doar 10 - 15% dintre ei ajungeau in servicii specializate. Cifra avansata de studiul din Lancet ne spune ca boala COVID-19 dubleaza riscul de depresie", apreciaza psihiatrul, conform PSNews.

Insa, pe langa problemele psihosociale, pandemia a adus si lucruri bune, precum grabirea unor procese de digitalizare in companii sau munca de acasa. Lucrul de la distanta a devenit pentru multe dintre companii "o noua normalitate" si tot mai multe firme se gandesc sa extinda acest mod de lucru nou implementat si dupa trecerea pandemiei.

Cum arata "noua normalitate" si munca de acasa pentru angajatii din asigurari

La fel ca si alte sectoare economice, si cel al asigurarilor a trebuit sa regandeasca strategii, sa se recalibreze noilor cerinte impuse de autoritati si, totodata, sa isi consolideze business-urile. Principalele preocupari din perioada de lockdown, dar si dupa, a fost consolidarea increderii clientilor, dar si a angajatilor care pareau ingrijorati de incertitudinile de la nivel national si global. Astfel ca departamentele de resurse umane din cadrul companiilor de asigurare au luat masuri rapide si eficiente pentru fidelizarea angajatilor, prin implementarea de intalniri sau programe virtuale de "well-being", care sa raspunda noilor teme de interes ale angajatilor, team building-uri virtuale bazate pe gamification, entertainment si participare active, demersuri care se pot realiza din orice locatie.

Pentru EUROLIFE FFH Romania, pandemia de coronavirus nu a insemnat un impediment in implementarea proiectelor propuse la inceputul anului si, desi contextual a schimbat rutinele la nivelul companiei, adaptarea la "noua realitate" s-a facut destul de rapid.

"2020 a fost un an cu multe provocari si mai ales schimbari, la care am incercat sa ne adaptam, fiecare in ritmul lui. Privind retrospectiv la cele 9 luni de activitate work from home, nu pot spune ca a avut un impact negativ asupra productivitatii companiei, dimpotriva. Toate proiectele stabilite a fi implementate in acest an au fost lansate, iar relatia cu clientii s-a desfasurat in conditii optime. Imi amintesc ca inainte de pandemie, fara sa stim ce va urma, fiecare dintre noi cocheta cu "idealul" de a lucra de acasa. Acum, cand contextul ne-a obligat sa ne schimbam rutinele si sa ne adaptam la noua realitate, constientizam ca lucrul de acasa are avantajele, dar si dezavantajele lui, carora incercam sa le facem fata prin intalniri sau programe virtuale de well-being care sa raspunda noilor teme de interes ale colegilor nostri", spune Alina CONSTANTINESCU, General Manager, EUROLIFE FFH Asigurari Generale.

Cand vine vorba despre principalele forme de inlocuire a beneficiilor extra-salariale pentru angajatii companiei, acestia au beneficiat in tot acest an de un program de Health & Wellness sustinut de profesionistii in sanatate emotionala, nutritie si sanatate fizica.

"In plus, am remarcat cu placuta surprindere ca partenerii nostri, furnizori ai serviciilor in relatie cu angajatii, s-au adaptat si ei la randul lor, ajustandu-si serviciile pentru a raspunde noului context. Astfel, am apreciat initiativa Bookster, care a introdus livrarea cartilor acasa si ridicarea lor de la domiciliu sau popularea bibliotecii cu multe articole online", precizeaza reprezentanta EUROLIFE.

In ceea ce priveste "noul team building", si el se desfasoara in aceste momente tot online. "Noul team building se intampla virtual, cand in echipe mai largi, cand mai restranse, in care, pana la discutiile de business, ne alocam timp sa ne verificam intre noi starea emotionala, astfel incat sa stim daca putem intinde o mana de ajutor sau sa ne trimitem un gand bun unul altuia", a concluzionat Alina CONSTANTINESCU.

Si pentru SIGNAL IDUNA mutarea business-ului remote a insemnat, pentru o parte dintre angajati, o perioada de maxima productivitate prin economisirea timpului petrecut in trafic, iar pentru ceilalti, munca de acasa a venit insa cu o nevoie si mai mare de timp pentru acomodarea la noua realitate, adaptare si regasire a propriului drum.

"Provocarea majora a reprezentat-o distantarea fizica. Lipsa intalnirilor fata in fata poate avea efecte chiar si asupra productivitatii in munca. De asemenea, faptul ca vacantele au fost restrictionate a insemnat o iesire din zona de confort pentru multi dintre noi. Cu toate acestea, am fost nevoiti sa gasim acea reteta care functioneaza pentru fiecare, astfel incat sa ne continuam activitatea in noile conditii. In viitorul apropiat vom vedea o flexibilitate tot mai mare din partea companiilor in ceea ce priveste lucrul de acasa. Daca pana acum era privit cu un oarecare scepticism, din momentul in care a devenit practica uzuala, s-a dovedit chiar salvatoare pentru unele business-uri", spune Mihaela DRUGA, Membru al Directoratului, SIGNAL IDUNA.

Insa, nevoile si prioritatile tuturor s-au schimbat in pandemie. "Categoric, contextul a influentat si piata muncii, dar si asteptarile angajatilor cu privire la ceea ce inseamna beneficii extra salariale si modul in care companiile se raporteaza la acestea. Sanatatea a fost centrul de referinta al tuturor deciziilor din ultimele luni. Acest lucru s-a remarcat prin nivelul tot mai ridicat de interes al companiilor fata de asigurarile de sanatate oferite ca beneficiu pentru angajati sau de extinderea acoperirilor pentru cele deja detinute. Multe companii au intensificat comunicarea in jurul serviciilor medicale la distanta, incurajand angajatii sa foloseasca serviciile disponibile prin telemedicina", a completat Mihaela DRUGA.

In privinta coeziunii echipei si a modului in care arata astazi un team building pentru SIGNAL IDUNA, oficialul companiei spune ca, pentru a mentine "vie" comunicarea intre angajati, au implementat solutii de intalnire si relaxare in grup 100% digitale.

"Ceea ce a ramas neschimbat in aceasta perioada este, din punctul meu de vedere, nevoia noastra de a socializa, de a ne intalni cu ceilalti si de a fi aproape. Poate ca nu eram neaparat constienti de cat de importante sunt aceste lucruri pana in momentul in care nu ne-a mai fost permis sa o facem. Putem vorbi acum despre "un nou tip de team building", deoarece este important sa mentinem o coeziune a echipei prin interactiunea constanta cu si intre angajati. Din fericire, avem la dispozitie nenumarate variante pentru a crea si a mentine vie comunicarea in ciuda distantei: solutii de team building 100% digitale, bazate pe gamification, entertainment si participare activa, care se pot realiza de oriunde te-ai afla", a concluzionat oficialul SIGNAL IDUNA.

Nici pentru angajatii GENERALI Romania, munca de acasa, singuratatea, lipsa vacantelor si a deplasarilor nu au fost factori de influenta pentru productivitate. "Desi a fost un an dificil pentru toata lumea, productivitatea angajatilor nostri nu a fost afectata de acesti factori, ba mai mult, am fost placut surprinsi sa observam o crestere in acest sens. Am organizat activitati de wellbeing - cursuri parentale, de sanatate, sport online, s-a introdus si polita de asigurare Covid pentru angajati, iar in cel mai scurt timp vom implementa si sesiuni de psihot