In cadrul sedintei din 11 martie curent, Consiliul de Administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) a adoptat o serie de decizii aferente pietei de capital si protectiei consumatorilor, inter alia:
I. Autorizare:
-Inregistrarea in Registrul emitentilor de valori mobiliare a restructurarii emisiunilor anterioare de valori mobiliare, plasate de Societatea pe actiuni „CRISMAX”, prin majorarea valorii nominale a unei actiuni ordinare nominative de la 10 lei la 1490 lei, si majorarea capitalului social cu 29 600 000 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societatii, dupa restructurare si majorare, va constitui 29 800 000 lei, divizat in 20 000 de actiuni ordinare nominative, cu valoarea nominala a unei actiuni de 1490 lei.
-Respingerea cererii privind eliberarea autorizatiei de reorganizare prin dezmembrare (separare) a Societatii pe actiuni „BAZA DE TRANSPORT AUTO NR. 9 DIN DONDUSENI”, cu transmiterea unei parti din patrimoniu catre Societatea cu raspundere limitata „IGP-HOLERONORD”.
II. Reglementare:
Aprobarea modificarilor la Codul de guvernanta corporativa, aprobat prin Hotararea CNPF nr. 67/10/2015, care deriva din transpunerea urmatoarelor recomandari:
- Recomandarea Comisiei 2004/913/CE din 14 decembrie 2004 de incurajare a instituirii unui regim corespunzator de remunerare a directorilor societatilor cotate la bursa;
- Recomandarea Comisiei 2005/162/CE din 15 februarie 2005 privind rolul directorilor neexecutivi sau de supraveghere ai societatilor cotate la bursa si al comitetelor consiliului (de supraveghere);
- Recomandarea Comisiei 2009/385/CE din 30 aprilie 2009 de completare a Recomandarilor 2004/913/CE si 2005/162/CE in ceea ce priveste regimul de remunerare a directorilor societatilor cotate.
Aceste recomandari fac parte din Acquis-ul Uniunii Europene pe aspectele de guvernanta corporativa si remunerare a directorilor societatilor pe actiuni, iar transpunerea lor asigura alinierea cadrului legal la cele mai bune practici in materie de transparenta si echitate in procesul de stabilire a remuneratiei directorilor, tinta fiind consolidarea increderii investitorilor in guvernanta societatilor, mai cu seama, a celor cotate la bursa. Astfel, prin prisma acestor norme si cerinte, investitorii vor beneficia de o mai buna protectie a intereselor lor prin introducerea unor reglementari mai stricte privind remunerarea persoanelor cu functii de raspundere a societatii, dar si prin consolidarea rolului comitetelor specializate, care vor asista consiliului de supraveghere a societatii, intru gestionarea performantelor si atingerea obiectivelor pe termen lung ale societatii. Pornind de la premisa ca Codul de Guvernanta Corporativa se aplica in mod obligator entitatilor de interes public, modificarile operate la acesta vor viza, cu precadere, aceste societati, care integreaza, de asemenea, si societatile tranzactionate pe piata reglementata. Proiectul a fost consultat cu autoritatile publice competente si institutiile interesate, iar modificarile vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2026.
III. Supraveghere:
- Initierea procedurii administrative de control tematic referitor la verificarea respectarii de catre OCN „MOGO LOANS” SRL, a prevederilor art. 5, art. 10, art. 12, art. 15 alin. (7), alin. (8), alin. (9) si alin. (9²) si art. 20 din Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori, aferenta contractelor de credit nebancare incheiate incepand cu data de 29.05.2022 si aflate in curs de executare.
- In cadrul procedurii administrative initiate prin petitia depusa de catre un consumator, CNPF a verificat respectarea legislatiei in domeniul contractelor de credit incheiate cu OCN „FLEX FINANCIAL” SRL si SAR „MOLDCARGO” SA. In context, a fost constatata incalcarea de catre SAR MOLDCARGO SA si OCN „FLEX FINANCIAL” SRL a art. 13 alin. (1) din Legea nr. 105/2003 privind protectia consumatorului prin utilizarea practicilor comerciale incorecte la incheierea Contractului de credit nebancar, completat cu Contract de asigurare facultativa de accidente.
De asemenea, CNPF a constatat incalcarea de catre profesionisti a art. 5 alin. (3) din Legea nr. 92/2022 privind activitatea de asigurare sau de reasigurare. Totodata, a fost constatata incalcarea de catre SAR „MOLDCARGO” SA a art. 89 alin. (1) lit. a) si lit. b) din Legea nr. 92/2022 privind activitatea de asigurare sau de reasigurare, fiind prescrisa recalcularea primei de asigurare si restituirea cotei parti aplicata nejustificat.