1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Moody's RMS: pierderile asigurate cauzate de inundatiile din mai-iunie din Europa Centrala ar putea ajunge la 3 miliarde EUR.

Precipitatiile abundente si prelungite de la sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie au declansat recent inundatii severe in Europa Centrala, cu pierderi asigurate in sudul Germaniei si Europa Centrala cuprinse intre 2 si 3 miliarde EUR, potrivit estimarilor recent emise de Moody's RMS Event Response.

Precipitatiile au fost legate de un sistem de presiune scazuta cu o traiectorie din Marea Mediterana prin Europa Centrala, cunoscut si sub numele de cicloane Van Bebber (tip Vb). Acest tip de ciclon este bine cunoscut pentru ca este responsabil de unele dintre cele mai devastatoare evenimente de inundatii din Europa Centrala si de Est, cum ar fi cele din 2002, 2013, 2016 si acum 2024.

Desi o imagine mai clara a pierderilor va aparea in timp, este deja evident ca valoarea pierdererilor asigurate asteptate din acest eveniment se va incadra intr-o serie de pierderi de miliarde de euro produse de evenimente similare din trecutul recent. Pierderea actuala din acest eveniment va fi depasita doar de inundatia "Bernd" din vestul si centrul Europei din 2021, depasind toate celelalte evenimente de inundatii europene din ultimele decenii, precizeaza un articol publicat pe blogul Moody's Insurance Solutions.

O mare parte a pierderilor raman neasigurate, deoarece asigurarea de constructii pentru locuinte din Germania acopera de obicei daunele fizice cauzate de furtuni sau grindina, dar nu si inundatiile. Regiunea Baden-Wurttemberg este o exceptie, avand acoperire obligatorie pentru inundatii pana in 1994, dupa care ratele de adoptie au ramas ridicate.

Regularitatea acestor evenimente de inundatii in Europa subliniaza cat de important este sa capturam in mod corespunzator elemente cheie precum conditiile anterioare, evenimentele de tip Vb, corelatiile transfrontaliere, apararile impotriva inundatiilor si inundatiile combinate fluviale si pluviale. Intelegerea riscului se dovedeste a fi esentiala. Pentru a oferi incredere in gestionarea acestui risc complex, este necesara modelarea cuprinzatoare care sa capteze riscul de inundatii in mod holistic, deoarece a te baza doar pe datele istorice se dovedeste a fi inadecvat.

Pierderile de miliarde de euro suferite de Germania vor aduce din nou riscul de inundatii in prim planul agendei asigurarilor si pe intregul lant valoric. Utilizand modele avansate de risc HD, firmele pot participa cu incredere, pot subscrie mai multe afaceri, pot proteja mai multe locuinte si clienti comerciali, pot minimiza incertitudinea si pot creste eficienta capitalului, concluzioneaza articolul de pe blogul Moody's.