La peste 3 luni de la debutul pandemiei de COVID-19 in Romania si la peste 6 luni de la aparitia acesteia in lume, amenintarea coronavirusului ramane o constanta in contextul social actual. Se vorbeste, astfel, din ce in ce mai mult despre faptul ca anumite schimbari, impuse de nevoia acuta de protectie a oamenilor in aceasta perioada, ar urma sa devina "noul normal". In multe cazuri, acest lucru ar putea fi unul pozitiv.
De exemplu, multi specialisti sunt deja de acord asupra faptului ca, dincolo de multiplele efecte negative, pandemia de COVID-19 a avut si un impact pozitiv asupra pietei asigurarilor: a accelerat procesele de digitalizare. Intr-un mod similar, atunci cand vorbim de zona de HR, aceasta situatie a adus o accelerare a deschiderii catre flexibilitate la locul de munca. Obligate de situatie sa se adapteze rapid situatiei, companiile au apelat, pe o scara extrem de larga, la munca de acasa pentru toti angajatii lor - bineinteles, acolo unde activitatea lor a permis acest lucru.
Pe masura ce amenintarea coronavirusului a mai scazut din intensitate, o parte din companii au inceput sa isi reia activitatea la birouri, mentinand toate normele de protectie impuse de situatia curenta. Cu toate acestea, o alta parte importanta continua sa isi desfasoare activitatea "remote", oferindu-le, astfel, protectie sporita angajatilor lor in fata unei amenintari care nu a trecut inca.
Un studiu realizat in SUA arata ca peste 75% dintre angajati prefera sa lucreze in continuare de acasa, desi masurile de carantinare nu mai sunt la fel de stricte. Printre avantajele citate de acestia se numara atat grija pentru sanatatea personala, cat si un confort mai mare - acestia nefiind nevoiti sa piarda una sau mai multe ore pe drumul acasa-birou. Intr-un alt studiu, beneficiile citate de angajatii care isi doresc sa lucreze in continuare de acasa includ productivitatea crescuta, dar si faptul ca in acest mod fac mai multe economii.
Munca de acasa reprezenta, inca de dinainte de pandemie, un beneficiu extrem de dorit de foarte multi angajati, insa implementat de un numar mai mic de companii. COVID-19 a demonstrat ca o parte importanta din activitati poate fi desfasurata de acasa si ca "work from home" aduce beneficii importante atat angajatilor, cat si angajatorilor. In "noul normal", munca de acasa si munca de la birou pot coexista intr-o forma care sa aduca avantaje tuturor.
Din aceeasi categorie
Cele mai citite