Provocarile, dar si oportunitatile pietei de asigurari si de brokeraj din Romania, au fost analizate in doua zile de dezbateri intense, in cadrul celor patru conferinte desfasurate cu prilejul editiei a XXIV-a a FIAR - Forumul International Asigurari-Reasigurari.
Incetinirea cresterii economice, inflatia si recesiunea, reglementari legislative problematice, dar si cresterile despagubirilor si, mai ales, deficitul de protectie din Romania, alaturi de ecourile inca unui faliment pe RCA sunt, toate, elemente care pun presiune pe companiile din asigurari si brokeraj. 2023 poate fi, insa, un an de restart, in care lectii noi pot fi invatate. Potentialul de dezvoltare pe alte clase de asigurare, cu precadere pe zona de locuinte si de sanatate, dar si beneficiile pe care le pot aduce noi tehnologii precum Inteligenta artificiala, cu conditia de a fi imbratisate cat mai rapid, sunt oportunitati pentru actorii din piata. Principalele declaratii de la Conferinta Insurance Market Trends pot fi citite aici.
Romanii manifesta un interes in crestere pentru asigurarile de locuinte, insa penetrarea pe acest segment nu se situeaza, inca, la nivelul de protectie necesar. Eforturile continua, atat din partea autoritatilor, cat si a asociatiilor si companiilor, mai ales avand in vedere evenimentele recente din Turcia si Gorj, care trag semnale de alarma cu privire la necesitatea acoperirii. Si, deoarece asigurarile property nu inseamna "doar locuinte", dezbaterile din cadrul Conferintei Property Insurance s-au axat si pe importanta politelor corporate si cum astfel de solutii financiare pot salva companiile in cazul unor evenimente care le pot pune la pamant afacerea.
Conferinta Insurance Distribution a pus pe tapet problemele cu care se confrunta brokerii in aceasta perioada, de la plafornarile de tarife si comisioane, pana la necesitatea profesionalizarii si a pregatirii fortei de munca. Perspectivele de dezvoltare pentru intermediari pot veni, insa, din schimbarile legislative aduse pe segmentul asigurarii obligatorii de locuinta, dar si din transformarea in consultanti financiari care ofera mai multe tipuri de servicii, asigurarile de viata si de sanatate avand un potential considerabil.
Impactul falimentului Euroins Romania, cresterea daunelor, dar, in special, numarul extrem de mare de accidente auto pe care le inregistram, in fiecare an, in tara noastra au fost doar cateva dintre temele abordate in cadrul Conferintei Motor Insurance. Si pe acest segment, oportunitatile aduse de noile tehnologii - de la aplicatii pe mobil pana la AI - nu trebuie neglijate.