1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Decizia ASF de retragere a ...

Decizia ASF de retragere a autorizatiei CITY Insurance si deschiderea procedurii de faliment a fost publicata in Monitorul Oficial

Decizia ASF de retragere a autorizatiei de functionare a Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance SA, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva acesteia a fost publicata, luni - 27 septembrie 2021, in Monitorul Oficial, Partea I, nr 921. De la acest moment, Fondul de Garantare a Asiguratilor – FGA va urma sa faca platile catre clientii sau pagubitii CITY in 60 de zile. Afla ce nereguli a gasit ASF!

FGA va face plati de maxim 500.000 lei pentru o creanta de asigurare, conform Ordonantei publicate vineri in Monitor (fata de 450.000 lei anterior).

Fondul de Garantare a Asiguratilor este indreptatit sa efectueze plati catre creditorii de asigurari, la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei de retragere a autorizatiei de functionare a asiguratorului, comparativ cu situatia actuala in care creditorii de asigurari trebuie sa astepte o perioada semnificativa de timp, respectiv pana la momentul ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii de faliment, implicit pana la solutionarea unei eventuale cai de atac impotriva sentintei de deschidere a procedurii de faliment, se mai spune in OUG.

Conform concluziilor publicate in decizia ASF, “ca urmare a nerealizarii masurilor stabilite in planul de finantare pe termen scurt si in planul de redresare, cerintele de capital minim (MCR) si de solvabilitate (SCR) nu au fost restabilite, in fapt situatia financiara a Societatii este una deteriorata semnificativ data fiind valoarea negativa a fondurilor proprii detinute de aceasta”.

Tinand cont de toate informatiile disponibile in cadrul Autoritatii cu privire la CITY Insurance, redate si in decizia publicata in MO, respectiv de rezultatele in urma controlului preriodic realizat in baza Deciziei ASF nr 598/6.05.2021, precum si de rezultatele analizei planului de redresare si de financiare transmise de societate la ASF potrivit carora nu a fost materializata masura stabilita in planuri pentru restabilirea SCR si MCR, fondurile proprii recalculate si gradul de acoperire al MCR si SCR, precum si coeficientul de lichiditate se prezinta astfel:

Table

Description automatically generated
Table

Description automatically generated

“Prin Adresa nr. 23.776/13.09.2021, prin administratorul temporar, Societatea a transmis Autoritatii, pentru data de referinta 13.09.2021, cuantumul datoriilor exigibile in valoare de 173.486.500,75 lei, precum si lichiditatile existente in conturile societatii in suma de 42.147.444,15 lei (din care cash-colateral aferent politelor de garantii in valoare de 16.940.937 lei). Totodata, societatea a indicat si faptul ca sumele poprite in conturi erau in cuantum de 9.697.458 lei si 1.440.079 euro”, se mai precizeaza in concluziile deciziei ASF.

Astfel, rezulta faptul ca la data de 13.09.2021 Societatea nu asigura cu disponibilitati financiare plata obligatiilor certe, lichide si exigibile, astfel incat interesele asiguratilor si ale celorlalti creditori ai societatii sunt grav afectate.

Conform documentului, gravitatea faptei este generata de faptul ca au fost eliminate din rezerva de daune avizate dosare de dauna intr-un mod nejustificat, astfel valoarea obligatiilor fata de asigurati a fost denaturata.

“Deficientele constatate privind nedetinerea de fonduri proprii eligibile sa acopere atat cerinta de capital de solvabilitate (SCR), cat si cerinta minima de capital (MCR) alaturi de riscul de lichiditate extrem de ridicat identificat au implicatii directe asupra tuturor obligatiilor rezultate din activitatea de asigurare, iar coroborat cu faptul ca societatea detine cea mai ridicata cota de piata pe segmentul asigurarilor RCA rezulta un impact semnificativ asupra persoanelor prejudiciate, prin afectarea drepturilor si intereselor acestora, putand conduce la aparitia unui potential risc sistemic, fapt sustinut si de cresterea constanta a cotei de piata a societatii in ultimii doi ani (39,03% in data de 31.12.2019, 43,49% la 31.12.2020, respectiv 46,34% la data de 30.06.2021)”, se mai specifica in concluziile ASF.

CITY Insurance poate formula contestatie la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data publicarii deciziei ASF in Monitorul Oficial.

In 17 septembrie, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis respingerea planului de finantare pe termen scurt si a planului de redresare, retragerea autorizatiei de functionare, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance - cel mai mare jucator din piata locala, cu o cota de 20% per total industrie si de 45% pe segmentul RCA.


 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
TIMELINE: Istoria CITY Insurance in 23 de ani de activitate

PROMO