1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
De ce sa nu ne temem de ...

De ce sa nu ne temem de Inteligenta Artificiala

Pandemia COVID-19 a accelerat progresele tehnologice si automatizarea multor sarcini de rutina - de la casieri contactless, pana la roboti care livreaza pachete. In acest mediu, multi sunt ingrijorati de faptul ca Inteligenta Artificiala va conduce la o automatizare semnificativa si, in urmatoarele decenii, va avea un impact devastator asupra locurilor de munca.

Cu doar cateva decenii in urma, Internetul crea, pe masura ce crestea, preocupari si temeri similare. In ciuda scepticismului, tehnologia a creat milioane de locuri de munca si, astazi, reprezinta 10% din PIB-ul SUA. Tot astazi, Inteligenta Artificiala este pregatita sa creeze o crestere si mai mare, atat in economiile globale, cat si in SUA. Mai mult, "The Annual Global CEO Survey", realizat de PwC, arata ca 63% dintre cei ce ocupa functia de CEO considera ca Inteligenta Artificiala va avea un impact mai mare decat a avut Internetul.

Desi tehnologiile AI care imping de la spate cea de-a Patra Revolutie Industriala vor continua sa schimbe in mod fundamental lumea si modul in care traim si muncim, Inteligenta Artificiala ar putea sa nu aduca si un somaj masiv. In schimb, aceasta tehnologie va crea mai multe locuri de munca decat automatizeaza. Aceste locuri de munca nou create vor necesita noi competente si investitii semnificative in perfectionarea si in recalificarea tinerilor si a adultilor. Insa, companiile si guvernele pot - si trebuie -, sa colaboreze pentru a aborda aceasta tranzitie si pentru a imbratisa beneficiile sociale pozitive ale AI.


Inteligenta Artificiala si cresterea numarului de locuri de munca

Pana in 2030, Inteligenta Artificiala va avea un impact de 15,7 trilioane de dolari in Produsul Intern Brut la nivel global - sau, altfel spus, va genera o crestere de 26% a acestuia -, potrivit unui studiu realizat de PwC: "Global Artificial Intelligence Study". (Pentru o mai buna intelegere, acest nivel este mai mare decat PIB-ul combinat actual al Chinei si al Indiei.) Cresterea productivitatii va contribui la aproximativ 40%, in timp ce consumul va genera restul de 60% din cresterea estimata a PIB-ului.

Desi Inteligenta Artificiala va automatiza unele locuri de munca, un studiu PwC in acest sens - pe care il citeaza si Forumul Economic Mondial -, a constatat ca "orice pierdere de locuri de munca determinata de automatizare este, probabil, compensata pe termen lung de noile locuri de munca infiintate ca urmare a unei economii mai mari si mai instarite, posibila in baza acestei noi tehnologii." Mai mult decat atat, PwC nu prognozeaza un somaj tehnologic la scara larga, ca urmare a automatizarii.

Intr-un raport recent, "Future of Jobs Report 2020", Forumul Economic Mondial estima ca, pana in 2025, 85 de milioane de locuri de munca vor fi inlocuite in 26 de tari. In acelasi timp, vor fi create aproximativ 97 de milioane de noi locuri de munca in aceleasi tari, mai nota, la vremea respectiva, WEF (World Economic Forum - Forumul Economic Mondial).

Inteligenta Artificiala va automatiza multe sarcini repetitive si, uneori, periculoase, cum ar fi introducerea datelor si fabricarea liniilor de asamblare. De asemenea, tehnologia va schimba natura muncii pentru alte joburi, permitandu-le angajatilor sa se concentreze pe sarcini cu o valoare mai mare, care, de cele mai multe ori, presupun interactiuni interpersonale. Aceste noi locuri de munca imbunatatite vor crea beneficii atat pentru organizatii, cat si individual - oamenii vor avea mai mult timp pentru a fi creativi, strategici si pentru a se dedica spiritului antreprenorial.

Impactul si beneficiile Inteligentei Artificiale nu vor fi, insa, partajate in mod egal. Companiile si guvernele trebuie sa colaboreze pentru a se asigura ca de aceste beneficii se vor bucura cat mai multi oameni si, de asemenea, ca deficitul digital nu se accentueaza si nu agraveaza inegalitatile deja existente.

Recalificare si perfectionare

Adoptarea beneficiilor de consum si productivitate determinate de Inteligenta Artificiala va presupune ca organizatiile si guvernele sa colaboreze si in planul unor initiative masive de recalificare si perfectionare, pentru a ajuta angajatii ca, prin aceste initiative, sa se pregateasca pentru noi si viitoare locuri de munca.

In urmatorii cativa ani, 3% dintre locurile de munca vor fi potential automatizate de Inteligenta Artificiala, potrivit raportului PwC "Will robots really steal our jobs?", iar digitalizarea crescuta, rezultata ca urmare a pandemiei COVID-19, poate accelera aceasta tendinta. Pana la mijlocul anilor 2030, in contextul in care Inteligenta Artificiala avanseaza si devine tot mai autonoma, 30% dintre locurile de munca si 44% dintre angajatii cu niveluri scazute de educatie vor fi expusi riscului de automatizare.

De asemenea, Forumul Economic Mondial mai noteaza ca, in urmatorii cinci ani, jumatate dintre angajati vor avea nevoie fie de perfectionare, fie de recalificare, pentru a fi pregatiti pentru schimbare si pentru noile locuri de munca. Ritmul rapid al schimbarilor tehnologice necesita noi modele de instruire pentru a pregati angajatii pentru un viitor bazat pe Inteligenta Artificiala. Adevarata perfectionare necesita, arata WEF, o abordare condusa de cetateni si concentrata pe aplicarea de noi cunostinte, pentru a dezvolta o mentalitate pregatita pentru Inteligenta Artificiala. Angajatorii ar trebui sa priveasca perfectionarea si recalificarea ca pe o investitie in viitorul organizatiei lor, nu ca pe o cheltuiala.Companiile ar trebui, totodata, sa colaboreze cu guverne, educatori si organizatii non-profit la initiativele de imbunatatire si recalificare multisectoriale, cum ar fi Generation Unlimited si Reskilling Revolution. Iar asta, intrucat instruirea nu este benefica doar pentru angajati si angajatori, ci si pentru economie, dar si pentru intreaga societate.

Tinerii din intreaga lume sunt vulnerabili in fata deficitului de competente si in fata somajului si, mai ales, au nevoie de cursuri de perfectionare si recalificare. Generation Unlimited, subliniaza Forumul Economic Mondial, este un parteneriat multisectorial ce isi propune sa ajute 1,8 miliarde de tineri din intreaga lume sa faca, pana in 2030, trecerea de la scoala, la munca. Pentru a sprijini aceasta initiativa, PwC lucreaza cu UNICEF si Forumul Economic Mondial, pentru a pregati tinerii pentru viitor.

De asemenea, este cruciala si investitia in adultii aflati deja in campul muncii. "New World, New Skills", un program PwC, a inceput cu perfectionarea angajatilor firmei si, acum, este implementat si in afara companiei, pentru a ajuta milioane de adulti din intreaga lume sa se pregateasca pentru viitoarele lor cariere.


In ianuarie 2020, Forumul Economic Mondial a lansat Reskilling Revolution, o initiativa public-privata cu scopul de a agrega eforturile guvernelor si ale companiilor si de a impartasi cele mai bune practici. De asemenea, initiativa isi mai propune ca, pana in 2030, sa instruiasca un miliard de angajati din intreaga lume si, astfel, sa-i pregateasca pentru viitor.

La nivel national, parteneriatele de tip public-privat, cum este proiectul Digital Skills Bridge (Luxemburg), au reunit cu succes agentii guvernamentale, sindicate, companii (inclusiv PwC), dar si educatori, pentru a ajuta la formarea si recalificarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, dar si a angajatilor actuali.

Nu in ultimul rand, noteaza Forumul Economic Mondial, companiile ar trebui sa investeasca in dezvoltarea acelor abilitati ale angajatilor pe care Inteligenta Artificiala nu le va putea replica. Valorea creativitatii, a leadership-ului si a inteligentei emotionale va creste, cel mai probabil, in aceasta lume in schimbare, iar valorificarea acestor calitati este esentiala pentru a crea o guvernanta solida, dar si culturi organizationale care sa gestioneze Inteligenta Artificiala.

In timp ce unii au o viziune distopica asupra viitorului, sustine Forumul Economic Mondial, realitatea este ca impactul social pozitiv al Inteligentei Artificiale va depasi, cel mai probabil, consecintele sale. Doar prin investitii in educatie holistica de inalta calitate si oportunitati de perfectionare asociate cu initiative multisectoriale putem pregati societatea si ne putem pregati pe noi insine pentru acest viitor, in care sa imbratisam toate beneficiile pe care le ofera Inteligenta Artificiala.

Materialul a fost publicat si in Revista PRIMM Asigurari & Pensii!